Proiecte de restaurare a bisericilor de lemn din Banat

 

 

Biserica din lemn din comuna Homojdia, judetul Timis, va primi sapte lucrari de arta religioasa in valoare de 1.500 de euro. Donatia se face prin intermediul programului „Cararile credintei“, initiat de Mitropolia Banatului care doreste sa restaureze toate bisericile din lemn de pe cuprinsul eparhiei. Parintele Zaharia Peres, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Timisoarei, ne-a oferit amanunte: „Pentru inceput am reusit sa obtinem autorizatii de reparatie ale acestor monumente istorice. Cel mai important lucru este sa reusim sa refacem acoperisul bisericilor acolo unde situatia o cere, ca cel putin pentru o buna bucata de vreme sa le conservam asa cum sunt si sa facem doar interventiile necesare pentru ca este foarte complicat a restaura un monument istoric, fiind nevoie de sume foarte mari de bani, de mesteri calificati, firme autorizate.

Cred ca pentru inceput aceasta solutie optima de a reface prin autorizatiile de urgenta acoperisurile si tot ceea ce tine de pastrarea monumentului in sine, este o prima etapa si nadajduim cu ajutorul lui Dumnezeu ca vom reusi sa facem mai mult decat atat“.

 

Parintele consilier Zaharia Peres ne-a vorbit si despre activitatile derulate pana anul acesta in cadrul programului „Cararile credintei“, initiat de Mitropolia Banatului in anul 2004: „Mitropolia Banatului, in colaborare cu Directia pentru Cultura, culte si patrimoniu a judetului Timis, lucreaza de cativa ani la cateva proiecte foarte importante si dorim impreuna sa punem la punct o strategie pentru restaurarea bisericilor monumente istorice din zona Fagetului. Sigur ca nu ne oprim doar la aceste biserici ci la toate cele pe care le avem in cadrul eparhiei noastre. Insa, in urma cu doi ani a debutat un proiect in cadrul caruia am realizat doua volume si anume: Biserica de la Poieni, icoana istorie, si semn un album in care se prezinta pictura acestei biserici, dar mai ales se evidentiaza faptul ca este singura biserica de lemn a carei pictura se pastreaza aproape intacta. O alta carte importanta este Inscrisurile de la Narau, un volum editat cu gandul de a pune in valoare insemnarile facute in parohia Narau de-a lungul a 100 de ani“.

.

13 Iulie 2006

Vizualizari: 2201

Voteaza:

Proiecte de restaurare a bisericilor de lemn din Banat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE