Romanii din Australia se roaga in cinci biserici


Acestea au fost cumparate de la alte Biserici cu eforturi considerabile din partea credinciosilor. Majoritatea parohiilor au fost infiintate la initiativa emigrantilor, in anii 70

 

In Australia comunitatea romaneasca are cinci biserici ortodoxe. Prima, infiintata in anul 1970, a fost biserica ortodoxa romana din Melbourne. Aici a fost numit la acea vreme ca preot paroh pr. Dumitru Gaina.

In timp, prin contributia credinciosilor si a Patriarhiei Romane, parohia a reusit sa cumpere un lacas de cult care a aprtinut Bisericii Anglicane si o casa parohiala. Biserica a fost impodobita, asa cum cere traditia ortodoxa, cu iconostas si a fost pictata, devenind una dintre cele mai reprezentative biserici din Melbourne. Din cele 3,5 milioane de locuitori cateva sute de mii sunt romani, majoritatea fiind ortodocsi. In anul 1983 numarul celor care participau frecvent la slujbe depasea 200 de credinciosi. Parohia are hramul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“, iar din anul 1991 noul preot paroh este pr. Dumitru Coman. Din februarie 2002, prin decizia credinciosilor romani din Melbourne, pe langa biserica a fost construit un Centru Cultural Romanesc.

 

Cea mai activa parohie din Australia

 

Biserica ortodoxa romana „Sfanta Maria“ din Sydney a fost infiintata in martie 1973 la initiativa romanilor din Australia. A fost recunoscuta oficial de catre autoritatile statului abia in octombrie 1973, obtinand in prealabil si binecuvantarea Patriarhiei Romane. Primul lacas de cult in care preotul paroh a slujit pentru ortodocsii romani din Sydney a fost o biserica presbiteriana aflata in Redfern, o suburbie a Sydneyului. In anul 1977 credinciosii au reusit sa stranga fonduri si sa cumpere o bisericuta metodista din lemn, care este situata in Linthorn Ave, Enfield South. In octombrie 2003 pr. Gabriel Popescu a fost pensionat din motive de sanatate, noul preot numit prin decizie patriarhala fiind pr. dr. Doru Costache. Administrarea bisericii ortodoxe romanesti din Sydney este asigurata de un comitet ales de catre adunarea generala a parohiei. Aceasta este de altfel cea mai activa parohie din Australia.


Parohia ortodoxa romana „Sfantul Nicolae“ din Adelaide a fost infiintata tot in anul 1973, pentru credinciosii romani din Adelaide. Pentru o vreme parohia a deservit si credinciosii romani din Perth. Un an mai tarziu in postul de paroh a fost numit pr. Constantin Iana. Parohia a colaborat vreme indelungata cu revista „Altarul Strabun“ si in anii a80 a editat din fonduri proprii buletinul parohial „Crainicul“. In prezent, buletinul parohial se intituleaza „Cuvantul vietii“. Dupa 27 de ani de slujire preoteasca pr. Costantin Iana a solicitat pensionarea in 2001, paroh fiind numit pr. Viorel Stoica.


Dupa 1990 credinciosii romani din Australia au depus eforturi considerabile pentru reactivarea parohiei din orasul Perth - Australia de Vest. In anul 1997 Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a aprobat reinfiintarea parohiei. Aceasta fusese infiintata in anul 1982 ca filie a parohiei din Adelaide, fiind pastorita tot de pr. Constantin Iana. In prezent, parohul Bisericii „Sfanta Treime“ din Perth este pr. Doru Bucur, care a slujit in cadrul Eparhiei Romanului. Acesta a ajuns in Australia in anul 2003 si la scurt timp a reusit sa obtina din partea Bisericii Anglicane un lacas de cult pentru romanii din Perth. In Australia se mai afla o biserica ortodoxa romaneasca la Brisbane, aceasta avand hramul „Sfantul Dimitrie“.

 

de Alexandrina NEAGU

.

30 Ianuarie 2006

Vizualizari: 3391

Voteaza:

Romanii din Australia se roaga in cinci biserici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE