Romanii din Spania si Portugalia isi intampina episcopul


Romanii din Spania si Portugalia isi intampina episcopul

In Biserica "Sf. Mare Mucenic Gheorghe" a parohiei ortodoxe romane din Alcala de Henares (Spania) va avea loc, maine, hirotonirea intru arhiereu si ceremonia de intronizare a Preasfintitului Timotei Lauran, primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei. Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, inconjurat de alti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de ierarhi ai altor Biserici Ortodoxe surori. La eveniment vor mai participa reprezentanti ai autoritatilor romane, ai autoritatilor locale, preoti, monahi si credinciosi din Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale, reprezentanti ai altor culte etc.

Preasfintitul Timotei Lauran a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 5 martie 2008.

La hirotonirea si ceremonia de intronizare a primului episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, delegatul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel este Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, care va adresa un mesaj din partea Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane.

Preot pentru romanii din Toulouse

Protosinghelul Timotei Lauran s-a nascut la 12 aprilie 1975 in Satu Mare. A urmat scoala generala si Liceul Teoretic "Ioan Slavici" din Satu Mare (1989-1993), iar intre 1993-1997 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, sustinandu-si teza de licenta cu lucrarea: "Validitatea hirotonirilor anglicane in contextul relatiilor dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Anglicana".

A fost tuns in monahism la 24 martie 1998, la Manastirea Nicula, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon. La 14 iunie 1998 a fost hirotonit ieromonah.

Din 1999 pana in 2001 a fost duhovnicul Manastirii "Acoperamantul Maicii Domnului", din Franta, in aceasta perioada urmand si cursurile de master la Institutul Ortodox "Saint Serge". La 15 august 2000, a fost ridicat la rangul de protosinghel. A fost secretar si eclesiarh al Manastirii "Adormirea Maicii Domnului" din Nicula (2000-2001).

Din octombrie 2001 este doctorand la Catedra de Istorie Bisericeasca Universala din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca

Intre februarie 2002-aprilie 2004 a fost duhovnic la Manastirea "Nasterea Maicii Domnului" din Ciucea, dupa care a fost transferat la Manastirea "Inaltarea Sfintei Cruci" - Malvialle, Franta, unde a slujit pana in 2005. Din 2004 este responsabil si pentru parohia romaneasca de la Toulouse, iar din 2005 staret al Manastirii "Adormirea Maicii Domnului" - Vilar, Franta, precum si exarh al manastirilor.

Bun cunoscator al realitatilor religioase din Europa Occidentala

"Ascultati pe mai-marii vostri si va supuneti lor, fiindca ei privegheaza pentru sufletele voastre, avand sa dea de ele seama" (Evrei 13, 17)

Biserica Ortodoxa Romana va marca maine, la Alcala de Henares, o noua etapa in dezvoltarea si organizarea ei, prin hirotonirea si intronizarea Preasfintitului Parinte Timotei Lauran, ca primul episcop al romanilor din nou infiintata Episcopie a Spaniei si Portugaliei.

Hirotonirea Preasfintiei Sale se infaptuieste, in mod firesc, in urma numeroaselor solicitari adresate de clericii si credinciosii romani, stabiliti intr-un numar tot mai mare in aceasta parte de lume, de a avea un "pastor si invatator" (Efeseni 4, 11), pentru a raspunde nevoilor spirituale si a reprezenta comunitatile romanesti in fata institutiilor bisericesti si de Stat din Spania si Portugalia.

In acest sens, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa din 22 octombrie 2007, a aprobat infiintarea si organizarea Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, cu sediul la Madrid, ca eparhie sufragana a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, iar, in data de 5 martie 2008, a ales in demnitatea de ierarh al acestei Eparhii pe Preacuviosul Protosinghel Timotei Lauran, exarhul manastirilor din Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale.

Indatorirea sa poarte de grija tuturor fiilor sai

Preasfintitul Parinte Timotei este unul dintre cei mai tineri ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, insa, in pofida acestui fapt, cunoaste foarte bine realitatile religioase ale Europei Occidentale, din 2005 detinand functia de exarh al manastirilor si membru al Consiliului Mitropolitan de la Paris.

Experienta acumulata in perioada petrecuta in mijlocul credinciosilor din Occident, la care se adauga formarea teologica dobandita in timpul studiilor efectuate in tara si in strainatate, il recomanda pe Preasfintitul Timotei Lauran ca un bun "iconom al tainelor lui Dumnezeu" (I Cor. 4, 1), care, incepand de maine, are indatorirea sa poarte de grija tuturor fiilor sai duhovnicesti, facandu-se fiecaruia in parte "pilda" (I Petru 5, 3) de invatatura, slujire, povatuire, smerenie si dragoste, lucrand cu "frica si cu cutremur" (Filipeni 2, 12) la mantuirea sufletelor credinciosilor incredintati spre pastorire. Totodata, Preasfintia Sa are datoria conlucrarii in sinodul mitropolitan cu ceilalti ierarhi, precum si responsabilitatea de a mentine comuniunea deplina cu Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Episcop pentru o eparhie in proces de organizare si consolidare

Preasfintite Parinte Timotei, nadajduim ca inalta demnitate episcopala pe care ati primit-o, precum si marea incredere acordata de ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Va intaresc in responsabilitatea slujirii arhieresti la care ati fost chemat de Sfanta noastra Biserica, ca arhipastor al clericilor si credinciosilor din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, si ca ierarh in Biserica Ortodoxa soborniceasca, potrivit cuvintelor Sfantului Ignatie Teoforul, care invata ca "acolo unde este episcopul, este si Biserica".

Eparhia care V-a fost incredintata este in plin proces de organizare si consolidare, in comuniune de iubire frateasca pe calea mantuirii, iar episcopul lucreaza impreuna cu preotii si diaconii sa aduca lumina, pace si bucurie in inimile credinciosilor si sa-i calauzeasca spre imparatia lui Dumnezeu, pentru ca la vremea potrivita sa poata da toti "raspuns bun" inaintea lui Hristos, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea oamenilor.

Avem convingerea ca lucrarea pastorala pe care o veti desfasura in mijlocul romanilor ortodocsi din eparhia incredintata Preasfintiei Voastre va contribui la pastrarea si promovarea unitatii tuturor fiilor ei duhovnicesti, astfel incat fiecare dintre acestia sa simta ca face parte din Biserica Mama a poporului roman, care cheama pe toti romanii la intelegere, apropiere si dragoste unul catre altul. De asemenea, este foarte necesara cultivarea relatiilor fratesti cu toate comunitatile ortodoxe surori din Spania si Portugalia, cu alte comunitati crestine, mai ales cu Biserica Romano-Catolica majoritara, precum si promovarea relatiilor de cooperare cu autoritatile civile din aceste tari, in folosul intregii societati.

O atentie deosebita trebuie acordata tinerilor

Este cunoscut faptul ca multi romani au emigrat in Spania si Portugalia din cauza greutatilor financiare cu care s-au confruntat in tara, in mod special cei tineri. De aceea, consideram ca o atentie speciala trebuie acordata acestora, pentru a fi incurajati, cu parinteasca dragoste, sa ramana aproape de Biserica, gasind astfel sprijin pentru rezolvarea problemelor spirituale si familiale pe care le au.

Preasfintia Voastra, Preasfintite Parinte Timotei, in aceasta zi binecuvantata de Dumnezeu, Va adresam parintesti urari de sanatate si ajutor de la Dumnezeu, de pace si bucurie, rugand pe Hristos Domnul sa Va calauzeasca in lucrarea pastoral-misionara incredintata, revarsand harul Sau Cel sfintitor asupra tuturor clericilor si credinciosilor din Episcopia Spaniei si Portugaliei si asupra tuturor celor care va sprijina in activitatea sfanta pe care o impliniti.

Cu frateasca dragoste in Hristos Cel Inviat si parinteasca binecuvantare,

+ DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.

23 Mai 2008

Vizualizari: 1498

Voteaza:

Romanii din Spania si Portugalia isi intampina episcopul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE