In fiecare zi a Saptamanii Mari va vom explica semnificatiile deniilor care rememoreaza Patimile Mantuitorului. Cu acest prilej va veti intalni zilnic in paginile noastre cu un ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Denia din Lunea Mare ne este talcuita de PS Casian al Dunarii de Jos.
Prea Sfintitul Casian, Episcopul Dunarii de Jos, ne-a explicat ca, in aceasta saptamana, Sfantul Iosif din Vechiul Testament devine model de viata pentru noi toti. Am aflat de asemenea ca iertarea e definitorie pentru aceasta saptamana.
„Dupa prima denie, cand ne-am adus aminte de Intrarea Domunului nostru Iisus Hristos in Ierusalim si prezenta Sa apoi in fata unui smochin fara de roade aratand prin aceasta nerodirea spirituala a noastra a tuturor, iata, ajungem in Lunea cea Mare. Suntem calauziti in fiecare seara a deniei de cate una sau mai multe persoane sfinte, in care gasim modelul de care avem atata nevoie pentru a ne regasi pe noi insine, ca pe niste fii ratacitori pe pamant, dar dornici de intoarcerea la iubirea parinteasca. Caci ce sunt deniile daca nu momente de revenire in noi insine si cautarea bratelor deschise ale Parintelui iubitor care ne asteapta sa ne faca faptasi momentului de Inviere al Fiului sau prea iubit, Domnul nostru Iisus Hristos.
Talmacitorul voii lui Dumnezeu
Calauzitorul pentru noi in a doua zi de denii, la inceputul saptamanii sfintelor si mantuitoarelor patimi, este tocmai Iosif cel prea frumos, nimeni altul decat fiul patriarhului Iacob din Vechiul Testament. Este cel care, asa precum se stie, a fost vandut de fratii sai la o caravana in pustie. Intre timp el a ajuns in Egipt. Egiptul este o tara care, spiritual, vrea sa insemne
Iata cum Iosif cel vandut de catre fratii sai devine protectorul fratilor sai, iata cum in prima zi, atunci cand vrem sa ne regasim ca fii ai lui Dumnezeu, trebuie sa ne regasim fratii, trebui sa regasim ca frati pe cei care ne-au vandut, pe cei care ne-au facut rau. Prin Iosif cel prea frumos din Vechiul Testament regasim la capatul iertarii noastre iertarea pe cruce pe care Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii, o ofera inclusiv rastignitorilor sai.
Inviem sufleteste atunci cand iertam pe fratii nostri
In societatea si lumea noastra, fiecare din noi dorim sa ne razbunam atunci cand ni se face un rau, in societatea noastra ii ducem pe frati la judecati pentru bunuri materiale, ori de cate ori tribunalele nu macina suferinta din suferinta fratilor care se prezinta in fata judecatilor lumesti pentru bunuri materiale. Cat exemplu primim noi acum de la Iosif cel prea frumos care isi iarta fratii care l-au vandut si prin aceasta restabileste conditia noua de viata, aceea de iertare. Prin iertare fratii raman frati, iar prin iertare neconditionata si prin iertarea frateasca redescoperim toti relatia divina a iubirii parintesti. Sa ne ajute Dumnezeu sa folosim mai ales in societatea noastra contemporana ca temei al reconcilierii, al iubirii si al iertarii, modelul Sfantului Iosif cel prea frumos si in felul acesta va fi belsug de filantropie, de grane si de toate cele necesare in viata aproapelui. Fratele nostru care ne-a facut raul nu trebuie doar iertat paradigmatic si ideatic, ci trebuie ajutat. In aceasta masura a iubirii se manifesta si crestinismul si invierea. Mai inainte de invierea trupeasca inviem sufleteste atunci cand ii iertam pe fratii nostri“.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.