Sarbatoarea evlaviei si a demnitatii noastre

 

Ultima zi dedicata manifestarilor care au marcat proclamarea canonizarii Mitropolitului Varlaam al Moldovei, a fost o dubla sarbatoare pentru Manastirea Secu: s-a oficiat aici prima slujba din ziua Sfantului Ierarh Varlaam si, in acelasi timp, s-a sarbatorit pentru prima data cel de-al doilea hram al manastirii. In ciuda vremii nefavorabile, cateva sute de credinciosi au venit pentru a se ruga Sfantului Mitropolit Varlaaam, in cadrul primei slujbe, oficiate in cinstea lui, pe 30 august, care va fi, de acum inainte, ziua de praznuire a sfantului ierarh, iar la primele ore ale diminetii, se puteau auzi cantarile de la Utrenie sau din Acatistul special alcatuit pentru aceasta sarbatoare.


Pe aceeasi scena din curtea Manastirii Secu, unde cu o zi inainte s-a proclamat solemn si oficial canonizarea Mitropolitului Varlaam, au slujit alaturi de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, urmatorii ierarhi: IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, IPS Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, IPS Iosif, al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, PS Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, PS Timotei, Episopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului, PS Lucian, Episcopul Caransebesului, PS Sofronie, Episcopul Oradei, Bihorului si Salajului, PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, PS Irineu Slatineanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, PS Ioachim Bacaoanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului si PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Alaturi de ei au slujit mai multi preoti si diaconi.

Criteriile dupa care se face o canonizare

Spre sfarsitul Sfintei Liturghii, imediat dupa chinonic (n.

r.: momentul in care slujitorii din Sfantul Altar se impartasesc), IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, in calitate de presedinte al Comisiei de Canonizare din cadrul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a vorbit despre procedura canonizarii unui sfant si despre importanta recunoasterii oficiale a sfinteniei unui inaintas, anterior cinstit ca sfant de popor. "Biserica recunoaste si este obligata sa cerceteze si sa treaca in lista sfintilor pe cei pe care Dumnezeu i-a randuit sa lase in lumea aceasta o marturie a sfinteniei lor. Poporul, credinciosii, impreuna cu ierarhia sesizeaza si pastreaza cinstirea deosebita si faptele alese ale inaintasilor prin cinstire, prin cultul acesta pe care il aducem chiar inainte de a fi canonizati. Comisia de canonizare primeste aceste sesizari si o lista cu personalitatile care au posibilitatea sa fie trecute in randul sfintilor. Criteriile pe care le urmareste Comisia in cercetarea unui caz sunt extraordinare si fac referire la sfintenia vietii. Caci, mai intai de toate, nu poate fi trecuta in randul sfintilor o persoana care nu a avut o viata sfanta. A doua conditie este ortodoxia credintei. Prin sfintenia vietii au fost trecuti in randul sfintilor foarte multi asceti, parinti ai nostri, duhovnici mari, oameni care, apropiindu-se de Dumnezeu, au primit darul acesta al facerii de minuni. Noi credem ca sfantul este cel care face minuni, mai ales publice. Minunile sunt lucrari tainice pe care Dumnezeu le trimite in viata noastra si noi trebuie sa avem ochi pentru a descoperi o minune din viata noastra, altfel o consideram o fapta oarecare", a spus IPS Mitropolit Laurentiu.


La sfarsitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Daniel a vorbit despre bucuria sarbatorii de ieri: "Sfantul Ierarh Varlaam ne arata, pe langa rugaciune si pocainta, cat de mare este misiunea Bisericii in lume: apararea dreptei credinte si promovarea ei prin mijloacele cuvantului scris si vorbit. Iar faptul ca Sfantul Varlaam este pentru noi un rugator recunoscut in ceruri, ne intareste si mai mult in lupta noastra de pastrare a credintei ortodoxe, in stradania noastra de a vietui potrivit poruncii Mantuitorului nostru Iisus Hristos si anume iubirea noastra fata de Dumnezeu, aratata in rugaciune, si iubirea fata de semenii nostri, aratata in fapte bune. Ne bucuram de Sfantul Mitropolit Varlaam, pentru ca el este al neamului romanesc care a aratat ca Evanghelia sfinteste cultura, ca de fapt cultul este pentru noi radacina culturii noastre si ca acolo unde Evanghelia rodeste si sfinteste viata omului si cultura ca vesmant al demnitatii unui popor se sfinteste. O cultura inspirata de Evanghelie devine un mijloc misionar deosebit, iar cultura crestina devine spatiul cresterii noastre in demnitate. De aceea sarbatoarea Sfantului Varlaam, este nu doar sarbatoarea evlaviei noastre, ci si o sarbatoare a demnitatii noastre romanesti pe plan cultural national si european".


La sfarsitul cuvantului sau, IPS Mitropolit Daniel a aratat ca pe lista de canonizare se mai afla si alti traitori si isihasti din locurile nemtene, cum ar fi cuviosii Iosif de la Varatic sau Rafail de la Agapia.

Parintele Teofil Paraian - "teologul bucuriei"

La slujba de ieri a participat si unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici ai tarii noastre, parintele Teofil Paraian care a slujit alaturi de ceilalti preoti. La agapa frateasca de dupa slujba, la invitatia IPS Mitropolit Daniel, parintele Paraian a rostit un cuvant despre semnificatiile duhovnicesti ale vietuirii in manastire pe care a numit-o "tinda a raiului" si "imparatia lui Dumnezeu pe pamant". Cu fervoarea si stilu-i inconfundabil, Parintele Paraian a indemnat pe cei prezenti sa se bucure totdeauna de darurile primite de la Dumnezeu. IPS Daniel i-a multumit pentru frumoasele cuvinte si l-a numit pe Parintele Paraian "teologul bucuriei".

Sfintire la Manastirea Bodesti

Tot ieri, la ora 17.00, 11 dintre ierarhii veniti la Manastirea Secu pentru a se ruga Sfantului Ierarh Varlaam, au mers la Manastirea "Sf. Vasile cel Mare si Sf. Varlaam" din localitatea Bodesti, situata intre Targu Neamt si Piatra Neamt. Asezamantul monahal a fost mult timp schit, iar acum a fost facut manastire, prima inchinata Sfantului Varlaam. Aici, soborul de ierarhi, condus de IPS Mitropolit Daniel, a sfintit locasul de cult al manastirii. Pelerinii au venit si aici pentru a se bucura alaturi de monahii manastirii de acest eveniment deosebit.

Recunostinta pentru organizatori si ostenitori

Dupa cuvantul de invatatura al IPS Mitropolit Daniel, staretul Manastirii Secu, arhimandritul Vichentie Amariei, a rostit un cuvant de mutumire tuturor celor care au participat la evenimentele din perioada 28-30 august a.c si tuturor celor care au ajutat la organizarea manifestarilor. Dupa aceasta, IPS Mitropolit Daniel a oferit Diploma de onoare "Stefan cel Mare si Sfant" unor persoane care s-au remarcat in organizarea evenimentului. Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, a dat citire listei cu persoanele care au primit din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei aceasta diploma: Vlad Marcoci - presedintele Consiliului Judetean Neamt, Decebal Arnautu - primarul orasului Tg. Neamt, Dumitru Pantazi - viceprimarul municipiului Pascani, Maria Petrariu - primarul comunei Vanatori (judetul Neamt), pr. Ioan Dogariu - protopop al Protopopiatului Tg. Neamt, Nicolae Andone din Tg. Neamt, Vasile Vasile de la Monetaria Statului din Bucuresti, Grigore Craciunescu - deputat de Pascani si Mihail Dumitrascu de la Societatea KAON din Pascani. IPS Mitropolit Daniel a multumit, de asemenea, slujitorilor de la Centrul eparhial Iasi pentru organizarea evenimentelor prilejuite de proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Varlaam si reprezentantilor institutiilor care au asigurat buna derulare a evenimentelor.

 

Stefan MARCULET

 

 

 

.

30 August 2007

Vizualizari: 1258

Voteaza:

Sarbatoarea evlaviei si a demnitatii noastre 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE