Studentii teologi din Bucuresti expun icoane la Muzeul de arta din Ramnicu Valcea
Incepand de ieri, pana pe 22 iunie, Muzeul de arta din Ramnicu Valcea gazduieste o expozitie de icoane realizate de studentii Catedrei de Arta sacra a Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din Bucuresti. Aceasta este urmare a unui parteneriat intre cele doua institutii, prin care Muzeul din Ramnicu Valcea asigura organizarea expozitiei si editarea lucrarilor intr-un catalog, iar studentii si profesorii restauratori se angajeaza sa restaureze cinci icoane cu valoare deosebita, dar aflate in stadiu avansat de degradare, detinute de muzeul ramnicean.
Expozitia include peste 100 de lucrari ale studentilor bucuresteni si se inscrie intr-un proiect mai larg, pe care Catedra de Arta sacra a Facultatii de Teologie din Bucuresti il deruleaza.
Dupa cum ne-a declarat seful catedrei, prof. Dumitru Radu, exista un mare potential uman, dar acesta trebuie pus in valoare si cultivat.
Protocol cu Universitatea din Tarnovo
In acest sens, de curand, pe 19 mai, cadrele didactice de la aceeasi catedra si conducerea Facultatii de Teologie din Bucuresti au efectuat o vizita in Bulgaria, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii "Sfintii Chiril si Metodie" din Tarnovo. A fost inceputul unei alte colaborari care se doreste de durata intre cele doua facultati.
Amintim ca s-a semnat si un protocol universitar, care prevede, pe o perioada de doi ani de studiu, cu posibilitate de continuare, schimb de studenti, vizite ale studentilor si cadrelor didactice in cele doua tari, participarea la evenimente expozitionale.
Cu acest prilej, profesorii romani au putut vedea si expozitia studentilor bulgari de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Tarnovo.
Un astfel de parteneriat se doreste a fi dezvoltat si cu alte tari ortodoxe, precum Serbia, Grecia sau Rusia.
Profesorul Radu ne-a vorbit si despre situatia catedrei pe care o conduce, despre calitatea studentilor, dar si despre unele lipsuri cu care sectia de Arta sacra se confrunta momentan. "Se doreste imbunatatirea spatiului de curs si a atelierelor care nu toate sunt potrivite pentru munca pe care studentii o desfasoara acolo, tinand cont de faptul ca sectia isi desfasoara activitatea in cadrul Facultatii de Teologie, menita, la inceput, sa gazduiasca mai mult un invatamant teoretic. Pentru atragerea si mai ales cultivarea la maximum a studentilor valorosi este nevoie nu numai de pregatirea solida a cadrelor didactice si de optiunea studentilor care aleg aceasta facultate, ci si de numeroase dotari corespunzatoare activitatii de conservare sau pictura pe care studentii o au aici: sali luminoase, mobilier adecvat, materiale consumabile, o piancoteca etc.", a subliniat profesorul Radu. (Bogdan SCORTEA)
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.