Mii de oameni sunt asteptati la acest sfarsit de saptamana la Targul de Fete de pe Muntele Gaina, cea mai cunoscuta si cea mai veche manifestare populara din Transilvania, eveniment desfasurat la o altitudine de aproape 1.470 de metri, pe un platou situat la intretaierea judetelor Alba, Arad si Hunedoara.
Pentru al treilea an consecutiv, Targul de Fete se va desfasura atat in comuna Avram Iancu, cat si, sus, pe platou. La Targul de Fete atestat documentar inca din 1816, a venit, in 1852, chiar imparatul austriac Franz Joseph I, in timpul unei vizite in Transilvania, al carui principe era. Dupa Primul Razboi Mondial, la Targ a fost prezent si prim-ministrul Ionel I.
Originea Targului de fete de pe Muntele Gaina trebuie cautata in urma cu sute de ani. Istoricii sustin ca aparitia lui s-a datorat necesitatii de comunicare intre oamenii acestor locuri ce traiau in asezarile izolate si risipite din Muntii Apuseni. „Targul“ a facilitat nu numai relatii economice intre locuitorii de pe Vaile Ariesului si Crisurilor, ci si relatii matrimoniale. Astfel se infiripau idile, care, uneori, se finalizau cu cereri in casatorie. Fetele nu se cumparau, ci se luau. Legenda spune ca fetele de maritat veneau pe munte cu carul incarcat cu zestrea lor, conform Agerpres. Era atat un mare eveniment comercial, cat si un prilej de nedeie populara, cu cantece si petreceri campenesti. Motii veneau special pentru a-si cumpara sau schimba diverse produse, cum ar fi donite, cojoace, fluiere, tulnice, tuica, fructe, unelte, conform Agerpres.
La centenarul nasterii lui Avram Iancu, 1 septembrie 1924, pe varful Muntelui Gaina, in prezenta regelui Ferdinand, a fost sfintita o troita de piatra in amintirea „Craisorului Muntilor“, originar din satul cel mai apropiat, Vidra de Sus. In 2001, din initiativa autoritatilor judetene, a fost ridicata alaturi o noua troita, ca semn al pretuirii pentru „eroii Muntilor Apuseni, stiuti si nestiuti“.
In acest an, manifestarea va debuta sambata, cu vernisajul expozitiei „Sarbatoarea Muntelui Gaina in perioada interbelica“, la Casa Memoriala „Avram Iancu“. Programul continua cu parada portului popular, prezentata de comunele Bucium, Daia Romana, Galda de Jos, Jidvei, Sohodol si Avram Iancu, urmata de finala Festivalului - Concurs „Cultura pentru Cultura“. Pe scena amenajata in centrul comunei, vor sustine cate un recital extraordinar Irina Loghin si Veta Biris. Tot sambata seara, dar pe Muntele Gaina, va incepe programul destinat tinerilor, cu muzica si jocuri de lasere si lumini, spectacole pirotehnice si concursuri surpriza, in cadrul „Nuntii pe munte“. Aproape de miezul noptii va fi aprins si cel mai mare foc de tabara din muntii Apuseni „Focul indragostitilor“.
Duminica, programul va debuta, la Crucea Iancului, cu un Te Deum in cinstea martirilor neamului, urmat de vernisarea expozitiilor mesterilor populari prezenti la targ. Targul de fete a fost inregistrat la OSIM, pentru a desemna marca, cu drepturile si obligatiile ce decurg din acest statut, pentru a proteja imaginea, calitatea organizarii si desfasurarii acestei manifestari unice.
Sursa: ziarullumina.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.