Trei biserici sfintite in Arhiepiscopia Iasilor

 

Ieri, in Arhiepiscopia Iasilor, au avut loc trei sfintiri de biserica. Inca de la orele diminetii, PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, inconjurat de un sobor de 15 preoti si doi diaconi, a oficiat slujba de resfintire a bisericii monument istoric "Sf. Nicolae" din orasul Bucecea, judetul Botosani. La slujba care a inceput in jurul orei 08:30 au participat atat credinciosii din parohie, cat si altii, veniti din satele invecinate. "Evenimentul a fost unul foarte special si datorita faptului ca duminica s-au implinit 220 de ani de la prima atestare documentara a satului Bucecea.

Pe catapeteasma bisericii noastre este inscriptionat anul 1787 ca fiind cel in care s-a construit prima biserica in mijlocul acestei comunitati de credinciosi, o biserica mica, de lemn, care a fost inlocuita cu o biserica noua, pe care astazi - dupa indelungile noastre, eforturi, sub indrumarea preotului paroh Marian Pricop - am reusit sa o resfintim", ne-a declarat pr. Buterchi Dumitru, preot slujitor la biserica "Sf. Nicolae". In ultimii ani, la acest sfant lacas au avut loc ample lucrari de refacere, dupa cum a declarat pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi: "Lucrarile care s-au savarsit la acest sfant lacas si care au prilejuit aceasta sarbatoare au constat in refacerea din temelie a bisericii. Este o biserica monument istoric si a fost refacuta numai cu ajutorul enoriasilor, valoarea totala a lucrarilor fiind de peste 5 miliarde de lei vechi. De asemenea, s-a zidit o casa sociala, un lumanarar si un vesmantar, s-a imprejmuit cu gard si s-a sapat o fantana in curtea bisericii". Dupa oficierea slujbei de resfintire, pr. Buterchi Dumitru a primit, din partea PS Calinic Botosaneanul, distinctia de iconom stavrofor, iar pr. paroh Marian Pricop pe cea de iconom. Apoi, soborul de preoti, condus de pr. protopop Stelian Ciurciun, a oficiat slujba Sfantei Liturghii.

Doua biserici sfintite in Protopopiatul Botosani

PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, s-a deplasat apoi in satul Silistea, comuna Stauceni, unde, incepand cu ora 10:30 a fost sfintita prima biserica ridicata de catre credinciosii din aceasta localitate. Dupa-amiaza, in jurul orei 16:00, Prea Sfintia Sa a oficiat slujba de resfintire a unei biserici din localitatea Albesti. Pr. Lucian Leonte, protopop de Botosani, ne-a informat ca "ieri, in Protopopiatul Botosani au fost sfintite doua biserici de catre PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Una dintre ele este la Albesti si alta la Silistea, comuna Stauceni. Aceasta din urma este o biserica noua, constructia ei fiind inceputa in anul 2002. A fost pictata si dotata cu toate obiectele de cult de care are nevoie. In acest sat nu a fost niciodata biserica. Apoi, de la ora 16:00, biserica din Albesti a fost resfintita, pentru ca este o biserica veche. In ultimii ani, a fost impodobita cu pictura in fresca, i s-au adus unele imbunatatiri si s-au facut reparatii exterioare. S-au adus si noi obiecte de cult si icoane."

 

Narcisa BALABAN

.

24 Septembrie 2007

Vizualizari: 1043

Voteaza:

Trei biserici sfintite in Arhiepiscopia Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE