Un zambet irlandez, pentru copiii din centrele de plasament iesene


Un zambet irlandez, pentru copiii din centrele de plasament iesene

La Centrul de plasament "C. A. Rossetti" din Iasi va sosi, in seara aceasta, un grup de irlandezi, elevi la diferite licee din Belfast, pentru a desfasura un proiect de vara in care vor fi implicati copiii din centrele de plasament din Iasi. Acestia au semnat un contract de parteneriat cu Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR), filiala Iasi, care le ofera voluntari pentru a intermedia dialogul cu acesti copii.

"Irlandezii desfasoara activitati cu copiii din centre de plasament de aproximativ zece ani.

Fondurile le obtin din organizarea diferitelor evenimente, din sponsorizari si chiar din banii proprii. Imi aduc aminte cum unul dintre baieti, Steven, si-a taiat parul pentru a obtine 300 de euro. Din banii stransi, cumpara: jucarii, obiecte sportive, creioane colorate, carti de colorat, diverse jocuri, cadouri, pe care le folosesc in intalnirile cu acesti copii", a afirmat Cristina Panainte, coordonator al Departamentul de Asistenta Sociala din ASCOR.

Timp de doua saptamani, zece voluntari ASCOR vor locui cu irlandezii la Centrul de Plasament "C. A. Rossetti". Conditia necesara pentru inscrierea in acest program a fost cunoasterea limbii engleze.

"Pentru mine, este o adevarata bucurie sa pot participa"

"Este a treia oara cand particip la acest proiect si imi face placere. Exista mai multe motive. In primul rand, iubirea pentru copiii, urmeaza perfectionarea limbii, cunoasterea unei noi culturi, a unor oameni noi. Sincera sa fiu, nici nu simt cand trece timpul. Pentru mine, este o adevarata bucurie sa pot participa", a spus Elena Aftimescu, voluntar ASCOR.

Activitatile desfasurate in trei dintre centrele de plasament din Iasi, si anume: "Ion Holban", "C. A. Rossetti", "Gulliver", sunt diverse. "Avem doua intalniri pe zi cu copiii, 10:00-12:00 si 14:00-17:00. Suntem impartiti in trei grupe, formate din voluntari irlandezi si romani, si fiecare grupa merge la centrul de plasament la care este repartizata, dupa orarul care se face chiar din prima zi. Dar in acest proiect nu desfasuram doar activitati cu copiii. Restul timpului il petrecem cu irlandezii, pentru a planifica activitatile si pentru a ne cunoaste mai bine unii pe altii. In fiecare seara, primim cate 20 de lei pentru a lua masa in oras alaturi de ei. Cred ca acest proiect are numeroase avantaje si ma bucur ca fac si eu parte dintre cei care participa", a spus cu entuziasm Marta Gradinaru, voluntar ASCOR.

"Ma impresioneaza daruirea si iubirea irlandezilor pentru copii"

Copiii din centrele de plasament iesene asteapta cu sufletul la gura sa vada ce surprize le-au pregatit irlandezii. "Abia astept sa vina, m-am imprietenit cu ei, i-am invatat si cateva cuvinte in romana. Cel mai mult imi place sa merg la McDonalds si la Mall, unde mancam pizza si ne jucam", a spus unul dintre copiii de la Centrul "Ion Holban".

Copiii s-au atasat de voluntarii irlandezi si de cei romani. "Imi este dor de irlandezi si as vrea sa stea mai mult pe la noi. Ei m-au invatat sa fac bratari si catei din baloane. Eu am invatat un cantec si am sa le fac o dedicatie speciala", a spus cu zambetul pe buze o alta fetita.

Un baietel a facut diverse desene si doreste sa le ofere cadou voluntarilor. "Aici este un peisaj de vara, aici o livada, aici un copac inflorit. Irlandezilor le plac desenele mele si mi-au spus ca sunt talentat si mi-au daruit culori si blocuri de desen. As vrea si eu sa merg in Irlanda pentru cateva zile macar. Irlandezii sunt prietenii nostri. Sunt veseli si ne aduc daruri frumoase."

Cu aceasta ocazie, copiii de la Centrul "Gulliver" au facut diverse obiecte de artizanat pentru o expozitie cu vanzare. Dupa spusele educatorilor, banii obtinuti vor fi ai copiilor si vor putea sa isi cumpere ce doresc.

Voluntarii irlandezi vin in Iasi pentru ca au gasit aici copii cu care sa isi desfasoare activitatile. "Ma impresioneaza daruirea si iubirea irlandezilor fata de copii. Sunt un exemplu pentru noi. De la ei invatam jocuri, diverse activitati pe care apoi le aplicam si in activitatile noastre. Venirea irlandezilor ii scoate pe copii din ritualul lor zilnic, ii motiveaza, ii invata cum sa se poarte. Este un real beneficiu, se simt si ei oameni. macar pentru cateva zile," ne-a mai spus Cristina Panainte, coordonator al departamentului Asistenta Sociala din cadrul ASCOR.

.

03 Iulie 2008

Vizualizari: 839

Voteaza:

Un zambet irlandez, pentru copiii din centrele de plasament iesene 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE