Vrednic este!

Noul Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscop al Sibiului, Laurentiu Streza, a fost intronizat ieri, la Sibiu, in cadrul unei ceremonii impresionante oficiate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Teoctist. In cuvantul adresat celor prezenti, I.P.S. Mitropolit Laurentiu a evocat, printre altii, figura marelui ierarh Andrei Saguna, pe care il considera „un model demn de urmat“ .Duminica, 13 noiembrie, Sibiul si intreg Ardealul au fost in mare sarbatoare. La Catedrala mitropolitana din Sibiu mii de credinciosi au participat alaturi de cei 28 de ierarhi la Sfanta Liturghie si ceremonia de intronizare a Inalt Prea Sfintitului dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscopul Sibiului. Credinciosii au venit la catedrala inca de la primele ore ale diminetii pentru a ocupa un loc la balcon sau cat mai aproape de solee, caci asa cum ne-au marturisit unii dintre ei „nu in fiecare zi se fac mitropoliti“. Ne-am intalnit aici si cu pelerini din Sambata de Sus, imbracati in costume populare, asa cum este traditia locului. La eveniment au participat si oficialitati locale din Sibiu si Brasov, parlamentari, reprezentanti ai altor culte si apropiati ai noului mitropolit.

In jurul orei 10.00, in bataia clopotelor, au sosit ierarhii in fata carora sutele de credinciosi si-au plecat capetele pentru a primi binecuvantarea. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii a urmat momentul mult asteptat al ceremoniei intronizarii noului Mitropolit al Ardealului. Mai intai consilierul prezidential Bogdan Tataru Cazaban a dat citire Decretului prezidential care hotaraste numirea in functia de Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscop al Sibiului a dr. Laurentiu Streza. Acestui moment a urmat citirea de catre P.S. Vincentiu Ploiesteanul a Gramatei patriarhale (actul oficial prin care se anunta intronizarea noului mitropolit). La eveniment a fost prezent si A. Lemeni, secretar de stat pentru Culte.

Toiagul puterii, toiagul carmuirii

Momentul impresionant a fost insa oferirea de catre P.F. Teoctist a carjei de pastorie a Mitropoliei Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, aceeasi pe care in anul 1851 a purtat-o si Mitropolitul Andrei Saguna: „Iubite Inalt Prea Sfintite dr. Laurentiu al Miropoliei Ardealului si Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Sibiului, primeste carja aceasta ca sa pastoresti turma lui Hristos. Celor ascultatori sa le fii prin fratia ta toiag de reazem, iar pentru cei neascultatori si razvratitori sa o folosesti ca toiag de certare si de indreptare“. Apoi, P.F. Teoctist i-a oferit I.P.S. Laurentiu insemnele mitropolitane - engolpionul si crucea. In intreaga biserica a rasunat cantarea „Vrednic este!“ intonata de ierarhi, multimea de preoti aflata pe solee, dar si de credinciosii care au facut neincapatoare imensa Catedrala mitropolitana. Dupa acest moment, I.P.S. Laurentiu a fost condus de Prea Fericitul Teoctist in scaunul mitropolitan, impodobit cu flori, in semn de sarbatoare.

„A carui dragoste si daruinta au facut sa fie ales in scaunul de mitropolit“

Asa cum o cere traditia, ceremoniei de intronizare a urmat cuvantul Prea Fericitului Patriarh Teoctist, care l-a felicitat pe noul Mitropolit si a vorbit despre menirea Bisericii in contextul politic si social actual. De asemenea, P.F. Teoctist a evocat activitatea I.P.S. Laurentiu Streza ca profesor de teologie vreme de 30 de ani, „a carui dragoste si daruinta au facut sa fie ales in scaunul de mitropolit… Este o zi de o rara frumusete, o zi istorica in viata acestei mitropolii pentru ca in podoaba marilor ierarhi cunoscuti in istoria acestei institutii dumnezeiesti inscriem acum o pagina de o valoare deosebita. Duhul Sfant ne-a adunat aici ca pe apostolii de la marginile lumii pentru a ne bucura cu Mitropolia Ardealului“. La randul sau, I.P.S. Mitropolit Laurentiu a tinut si el un cuvant in care a evocat marile figuri ale inaintasilor sai in scaunul mitropolitan de la Sibiu si in principal pe aceea a marelui ierarh Andrei Saguna: „De data aceasta m-am intors acasa si, intorcandu-ma acasa, am gasit ceea ce nu am sperat si visat niciodata, i-am gasit pe toti inaintasii mei aici, stand spiritual, duhovniceste si asteptand ca sa fim intariti de Dumnezeu si sa putem urma pe drumul acesta care este un drum sfant, al romanismului, al Ortodoxiei din Ardeal“.

Sfanta Liturghie a continuat dupa ceremonia de intronizare. Primul care s-a impartasit intre mitropoliti a fost, dupa tipic, I.P.S. Mitropolit Laurentiu. La finalul slujbei, dupa ce a dezbracat vesmintele arhieresti, I.P.S. Laurentiu a primit camilafca cu cruce - insemn mitropolitan - si mantia. Impreuna cu ceilalti ierarhi si P.F. Patriarh Teoctist a iesit pe treptele Catedralei mitropolitane, acolo unde noul Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscop al Sibiului a fost prezentat celor catorva mii de credinciosi veniti de pe intreg cuprinsul mitropoliei transilvane.

„Slujba la Catedrala din Caransebes mi-a lipsit“

In prima duminica de dupa intronizare, I.P.S. Laurentiu va oficia Sfanta Liturghie la Catedrala mitropolitana din Sibiu. Inedit este insa ca la aceasta slujba, conform unei traditii a Ardealului, el va trebui sa poarte vesmintele si carja arhiereasca pe care le-a purtat insusi Mitropolitul Andrei Saguna.

Dupa slujba Sfintei Liturghii si ceremonia de intronizare, I.P.S. Mitropolit Laurentiu a vorbit in exclusivitate pentru ziarul „Lumina“ si Radio Trinitas despre bucuria cu care isi incepe misiunea in Ardeal: „Ma rog Bunului Dumnezeu sa ma ajute in noua lucrare pe care am inceput-o acum. Este o sarcina grea, un post nu doar de mare prestigiu, ci si de munca, de lucrare asidua. Ne asteapta sapte protopopiate, aproape 400 de parohii, dar si preotii care au trecut prin scoala noastra de teologie, iar majoritatea mi-au fost studenti. Sper ca intalnirea cu ei sa fie un reviriment, o noua angajare a lor si mai puternica in slujba Bisericii, in slujba lui Hristos“.

I.P.S. Laurentiu ne-a vorbit si despre reintalnirea cu cei pe care i-a pastorit vreme de aproape zece ani in Caransebes: „Este firesc ca in prima duminica de dupa intronizare sa slujesc in Catedrala mitropolitana, apoi in primul oras ca marime din Arhiepiscopie, adica Brasov. Pentru ca timpul dintre alegere si instalare a fost doar de o saptamana, a fost imposibil ca eu sa-mi rezolv si sa-mi implinesc tot programul pe care l-am avut. Am mai avut de facut doua sfintiri, un hram si patru conferinte preotesti la protopopiate. Pe toate le-am facut in decurs de o saptamana. Slujba la Catedrala din Caransebes mi-a lipsit. De aceea, ma voi intoace pentru o zi acolo unde am stat noua ani si doua luni“.

27 de arhierei au fost prezenti la Sibiu

Alaturi de P.F. Parinte Patriarh Teoctist au slujit duminica: I.P.S. Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, I.P.S. Laurentiu, Mitropolit al Ardealului, I.P.S. Teofan, Mitropolit al Olteniei, I.P.S. Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, I.P.S. Ignatie al Dimitriadei (Grecia), I.P.S. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, I.P.S. Bartolomeu, Arhiepiscop al Clujului, I.P.S. Andrei al Alba Iuliei, P.S. Gherasim, Episcop al Ramnicului, P.S. Epifanie al Buzaului si Vrancei, P.S. Calinic al Argesului si Muscelului, P.S. Casian al Dunarii de Jos, P.S. Timotei al Aradului, P.S. Nicodim al Severinului si Strehaei, P.S. Ioan al Covasnei si Harghitei, P.S. Galaction, Episcop al Alexandriei si Teleormanului, P.S. Daniil, Episcop Loctiitor (administrator) al Episcopiei Ortodoxe Romane a Varsetului, P.S. Sofronie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, P.S. Episcop Vincentiu Ploiesteanul, Vicar Patriarhal, P.S. Visarion Rasinareanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, P.S. Lucian Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, P.S. Irineu Bistriteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, P.S. Irineu Slatineanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, P.S. Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, P.S. Petroniu Salajanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Oradei, Bihorului si Salajului, si P.S. Iustin Segheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

La Sfanta Liturghie oficiata ieri la Catedrala mitropolitana din Sibiu au participat aproximativ 5.000 de credinciosi. Printre acestia am intalnit numerosi pelerini din Sambata de Sus, insotiti de preotul din localitate. Nimeni nu a putut eclipsa frumusetea acestor oameni imbracati in costume specifice zonei, dar mai mult decat toate, fericiti. Satul lor a dat un mitropolit! „Apai cum sa venim, ca noi asa merem imbracati la biserica. In costume romanesti, ca asa am invatat de la bunicii nostri. Noi suntem dun Sambata, din sat de la Inaltul nostru Mitropolit. Stiti ce om bun e? Noi stim toata familia lui. A patimit mult, dar Dumnezeu nu l-a lasat, ca uite, l-a facut mitropolit! Asta-i ziua noastra de bucurie!“, ne-a spus una dintre credincioasele care asteptau sa-si gaseasca intreg grupul de la Sambata de Sus.


de Monica DUMITRESCU

 

.

13 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1983

Voteaza:

Vrednic este! 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE