Zeci de credinciosi au fost la ziua Patriarhului


Zeci de credinciosi au fost la ziua Patriarhului

Cu prilejul aniversarii implinirii a 92 de ani de viata, Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat un sobor de ierarhi din tara si din strainatate - membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) -, a oficiat ieri, 7 februarie slujba Sfintei Liturghii la Catedrala patriarhala din Bucuresti "ca multumire adusa bunului Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Prea Fericirii Sale, Bisericii noastre si asupra poporului roman", dupa cum a declarat, pentru Radio Trinitas, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, pr. Constantin Stoica. Sub titulatura "Ziua Portilor Deschise la Patriarhia Romana", ziua Prea Fericirii Sale s-a putut bucura de prezenta a zeci de credinciosi care au venit special la Patriarhie pentru a-i spune "La multi ani!" primului ierarh din Biserica Ortodoxa Romana. Au fost prezenti, de asemenea numerosi preoti din tara, dar si din strainatate, inclusiv din America si Canada, chiar din Venezuela, dar si alte tari europene.

Slujba de pomenire pentru patriarhii Romaniei trecuti la cele vesnice

In cuvantul rostit in cadrul Sfintei Liturghii, PF Patriarh Teoctist a amintit de perioada grea in care fost arhipastorul Moldovei si Sucevei si a intregii Biserici Ortodoxe Romane.

A amintit, de asemenea, de persoanele care i-au fost alaturi in aceste vremuri dificile: "Ziua n-ar avea valoare fara autorii vietii, fara parintii trupesti, dar in acelasi timp, cu aceeasi valoare, si parintii sufletesti ai nostri. Iata, vremea se deapana, este necrutatoare si m-a invrednicit Dumnezeu ca sa strabat in viata mea decenii pline de capcane si de greutati, dar in acelasi timp si prilejuri ale implinirii voii lui Dumnezeu, cu prisosinta. Niciodata nu voi putea fi in stare sa descriu si sa zugravesc chipuri de credinciosi, chipuri de monahi, chipuri de preoti care mi-au iesit in calea vietii, in vremuri grele, si mi-au intins punte de trecere a unui pericol iminent, incat nu-i pot uita".

In cadrul Sfintei Liturghii, un moment special l-a constituit slujba de pomenire pe care PF Patriarh Teoctist a oficiat-o in memoria celor patru patriarhi ai BOR trecuti la cele vesnice, precum si in amintirea parintilor trupesti ai Prea Fericirii Sale. In cuvantul rostit, PF Patriarh Teoctist a amintit si de ctitorii Catedralei patriarhale si de toti acei care intreprind demersuri pentru ridicarea noii Catedrale a Mantuirii Neamului: "Am socotit ca pe o cinstita si frumoasa lucrare bisericeasca sa ne aducem aminte de inaintasi, de ctitorii fericiti ai Catedralei acesteia, dar si de cei care se gandesc si voiesc Catedrala Mantuirii noastre, de primul patriarh al Romaniei, Catedrala care a ramas neimplinita pana astazi. Cu nadejdi sfinte ca Bunul Dumnezeu niciodata nu ne pacaleste, ne incearca, dar nu ne da mortii, ii incredintam nadejdea noastra si lucrarea aceasta care este gata sa inceapa, sa aiba viata".

PF Parinte Patriarh si-a exprimat speranta ca, in 2007, sa se puna piatra de temelie a Catedralei Mantuirii Neamului, deoarece, dupa cum a marturisit, crede in cifra 7, care are "multe semnificatii, mai ales in Sfanta Biblie". "Poate acest numar, fara a abandona credinta, sa duca la implinirea dorintei noastre", a adaugat Prea Fericirea Sa, binecuvantand pe toti credinciosii prezenti: "Sa fim pasnici si linistiti. Sa pretuim viata noastra si s-o impodobim cu virtuti si stiinta de carte".

Mesaje de felicitare catre Intaistatatorul BOR

De la ora 13.00, la Palatul Patriarhiei a avut loc un moment aniversar la care au participat membri ai Sfantului Sinod al BOR, precum si personalitati ale vietii publice romanesti. A venit, de asemenea, sa-l felicite pe PF Teoctist, IPS Ioan Robu, Arhiepiscopul si Mitropolitul Romano-Catolic de Bucuresti. Cu prilejul implinirii a 92 de ani de viata, PF Teoctist a primit mesaje de felicitare din partea membrilor Sfantului Sinod, dar si din partea presedintelui Romaniei, precum si a altor reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale. Amintind traseul parcurs de PF Patriarh Teoctist "cu aceeasi dragoste pentru Dumnezeu si pentru oameni", desi nu a fost deloc usor, membrii Sfantului Sinod i-au urat Prea Fericirii Sale: "Sa raspanditi in continuare in infrastructura sufleteasca a neamului si a Bisericii lumina, glasul smerit si profet al misiunii, binecuvantarea si iertarea".

IPS Mitropolit Ioan Robu i-a transmis PF Patriarh al BOR "toata iubirea si pretuirea din partea Bisericii Catolice", asigurandu-l in continuare de prietenia sa fidela.

Un mesaj cu urari calde de sanatate a venit din partea presedintelui Traian Basescu, mesaj prezentat de consilierul prezidental Bogdan Tataru-Cazaban: "Fie ca anul 2007, atat de important pentru tara noastra, sa reprezinte si pentru Biserica Ortodoxa Romana recunoasterea deplina a contributiei sale spirituale la identitatea Europei Unite", a subliniat seful statului.

Secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, Adrian Lemeni, i-a adus PF Teoctist mesajul prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu, dar si al ministrului Adrian Iorgulescu. "Va doresc sa va continuati slujirea in aceeasi perspectiva cuprinzatoare in care ati dat dovada ca aveti inima de parinte cuprinzand pe toti intr-o iubire parinteasca. Fie ca bunul Dumnezeu sa va intareasca, alaturi de membrii Sfantului Sinod, sa dati marturie vie de valorile isericii, fiind astfel repere pentru societatea noastra si implinind cuvintele Evangheliei - de a fi lumina a lumii", se arata in mesajul premierului.

Narcisa Balaban

.

07 Februarie 2007

Vizualizari: 1836

Voteaza:

Zeci de credinciosi au fost la ziua Patriarhului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE