Zilele icoanei bizantine la Bucuresti


"Zilele icoanei bizantine" la Bucuresti

Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania (ASCOR) Bucuresti, in colaborare cu Catedra de Arta Sacra a Facultatii de Teologie "Patriarhul Justinian", din cadrul Universitatii Bucuresti, organizeaza in perioada 16-24 martie 2008 o serie de manifestari, dedicate culturii bizantine. Proiectul se doreste a fi inceputul unui festival anual de cultura bizantina: expozitii de icoane bizantine, conferinte in care se vor explica implicatiile duhovnicesti ale icoanelor, mese rotunde pe tema icoanei bizantine in cultura romaneasca, concerte de muzica psaltica. "Este vorba despre un simpozion adresat in mod special tinerilor crestini, si dorim ca aceasta editie sa fie prima dintr-o serie anuala de evenimente culturale, dedicate artei bizantine. Anul acesta ne-am oprit asupra icoanei bizantine, dar in anii urmatori dorim sa prezentam si sculpturi si alte obiecte de cult de traditie bizantina", ne-a declarat initiatorul si coordonatorul proiectului, dl Claudiu Neagoe.

Expozitie de icoane bizantine

Deschiderea manifestarilor va avea loc duminica, 16 martie, prin oficierea Sfintei Liturghii la paraclisul universitar "Sfantul Nicolae" din Bucuresti, incepand cu ora 8:00.

Dupa Sfanta Liturghie, la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din Bucuresti, in sala de festivitati, de la ora 17:00, va avea loc vernisajul expozitiei de icoane bizantine. Isi vor expune lucrarile Elena Murariu, Alexandru Nicolau, Mihai Coman, Bogdan Scortea, Maria Mirea, Sorin Albu, Teodora Rosca, Nelutu Ioan Popa, Georgeta Marioara, Tatiana Nichita, Elena Luca, monahul Ilie Bobaianu si monahia Olga. In cadrul vernisajului va avea loc si un concert de muzica psaltica, sustinut de grupul psaltic "Grigorie Palama" si grupul psaltic al paraclisului universitar "Sf. Nicolae" din Bucuresti. Luni, 17 martie 2008, in sala "Pr. prof. dr. Dumitru Staniloae", din aceeasi institutie de invatamant, de la ora 17:00, va avea loc conferinta cu tema "Icoana bizantina si rolul ei duhovnicesc in viata omului", sustinuta de pr. Vasile Gavrila, slujitor la paraclisul universitar amintit si indrumatorul ASCOR Bucuresti, si de conf. dr. prof. Mihaela Palade, de la Catedra de Arta Sacra a facultatii amintite. Manifestarile se vor incheia marti, 18 martie, 2008, in aceeasi sala, cu o masa rotunda, cu tema "Iconografia ortodoxa in societatea romaneasca contemporana", la care sunt invitati asistentii Stefan Ionescu de la Catedra de Teologie Istorica si Alexandru Nicolau, de la Catedra de Arta Sacra a facultatii bucurestene.

Stefan MARCULET

.

03 Martie 2008

Vizualizari: 1464

Voteaza:

Zilele icoanei bizantine la Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE