88 de ani de la Unirea cu Basarabia


Asociatia Civic Media impreuna cu Centrul de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti organizeaza azi, conferinta "Basarabia 88/66", cu prilejul implinirii a 88 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania si a 66 de ani de la ocuparea provinciei romanesti de catre trupele Armatei Rosii ale URSS. Conferinta, care se va inscrie in seria dezbaterilor interactive deja traditionale ale Civic Media cu studentii Universitatii, are urmatoarele teme: Republica Moldova azi intre Est si Vest; Relatiile Romaniei cu Republica Moldova in spatiul euro-atlantic si perspective de integrare in Uniunea Europeana; Mitropolia Basarabiei - de la victoria CEDO la realitatea din teren; chestiunea redobandirii cetateniei romane; securitatea frontierelor NATO si UE si provocarile Transnistriei. La conferinta si-au confirmat imediat participarea reprezentanti ai mediului academic, prof. univ. dr.

Florin Constantiniu iar din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane PS Episcop Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si consilierul patriarhal Florin Serbanescu. La manifestare au mai fost invitati sa participe ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga, ministrul Justitiei Monica Macovei, ministrul Afacerilor Externe Mihai Razvan Ungureanu - institutii care prin natura lor sunt profund implicate in relatiile Romaniei cu Republica Moldova, ca si alti reprezentanti ai autoritatilor responsabile de acest spatiu. Participarea unui reprezentant din partea ministerelor enumerate mai sus la o dezbatere publica privind o prioritate a Presedintiei Romaniei nu poate fi decat folositoare pentru o mai buna informare a opiniei publice asupra situatiei curente si a strategiilor avute in vedere pentru indeplinirea obiectivului Romaniei de a deveni un factor activ la granita Uniunii Europene.

Conferinta "Basarabia 88/66" se va desfasura pe data de 27 martie orele 17.00 in amfiteatrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti, Str. Schitu Magureanu nr. 9, sector 1, Bucuresti. Partenerii media ai Conferintei "Basarabia 88/66" sunt Agentia de presa RADOR si "Vector est" N24 TV. (D.E.)

Unirea Basarabiei cu Romania
In urma cu 88 de ani, pe 27 martie 1918, la orele 16.15 minute Sfatul Tarii de la Chisinau a proclamat Unirea Basarabiei cu Romania, in prezenta tuturor membrilor guvernului Republicii Democratice Moldovenesti a tuturor membrilor Sfatului tarii, a premierului Romaniei A. Marghiloman si a delegatiei de ministri si secretari de stat de la Iasi. Fosta gubernie ruseasca Basarabia devenea astfel primul dintre teritoriile locuite de romani care si-a declarat vointa de a face parte din Romania.

Profitand de situatia creata in fostul imperiu tarist in urma revolutiei bolsevice, Rada Centrala de la Kiev a revendicat in anul 1917 Basarabia, exprimandu-si deschis dorinta de a o transforma in provincie autonoma in cadrul Ucrainei. Telegrama sosita de la Kiev a provocat proteste la Chisinau, iar la interventia Guvernului provizoriu de la Moscova, Rada ucraineana a renuntat la pretentiile sale.

In luna septembrie 1917 la Kiev a avut loc o ampla reuniune a popoarelor din Rusia, la care au participat si reprezentanti ai Partidului National Moldovensc, prin delegatul sau Teofil Ioncu care declara in cadrul congresului ca: ".multi ati auzit de moldoveni, dar putini stiti ca ei nu exista. Este o natiune romana." (D.E.)

 

.

26 Martie 2006

Vizualizari: 1396

Voteaza:

88 de ani de la Unirea cu Basarabia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE