Cea mai veche biserica crestina a fost descoperita in Iordania


Cea mai veche biserica crestina a fost descoperita in Iordania

 

Cea mai veche biserica crestina ar putea fi o pestera din Iordania, recent descoperita si studiata de catre arheologi. Si asta pentru ca obiectele gasite aici au fost estimate ca provenind din intervalul de timp cuprins intre anii 33 si 70 dupa Hristos. Arheologii au descoperit pestera sub vechea biserica din orasul Rihab, situat in nordul Iordaniei. Mai mult, potrivit lui Abdul Qader al-Husan, seful Centrului Rihab pentru Studii Arheologice, este posibil ca biserica sa-i fi adapostit pe "cei 70 de discipoli ai lui Hristos", care ar fi fugit de persecutiile din Ierusalim, fondand biserici in nordul Iordaniei. Directorul Centrului de Studii Arheologice din Rihab a anuntat ca in pestera a fost identificata o capela cu o lungime de 12 metri si o latime de 7.

In interiorul acesteia, locul dedicat rugaciunilor are forma circulara, in care exista scaune de piatra.

 

"Avem dovezi care ne fac sa credem ca aceasta biserica i-a adapostit pe crestinii timpurii - cei 70 de discipoli ai lui Isus Hristos", a declarat Abdul Qader al-Husan, seful Centrului Rihab pentru Studii Arheologice. Un mozaic descoperit in biserica ii descrie pe acesti crestini ca fiind "cei 70 iubiti de Dumnezeu si Divinitate". Husan a facut referire la surse istorice ce sugereaza ca acestia nu numai ca au practicat ritualuri religioase in biserica subterana, dar ca au si trait acolo. Dupa cum sugereaza fragmentele ceramice descoperite la fata locului, acesti crestini timpurii au parasit lacasul abia dupa ce crestinismul a fost imbratisat de conducatori romani in secolul 4 d.H. Arhelogii au descoperit deasemenea si un tunel sapat la mare adancime despre care se crede ca ducea la o sursa de apa, a precizat Husan. In Rihab exista 30 de biserici si se crede ca Hristos si Fecioara Maria au trecut prin aceste locuri, mai spune cercetatorul.

 

Afirmatiile arheologilor iordanieni au fost intampinate cu rezerve, existand suspiciunea ca scopul lor este de fapt acela de a da un impuls turismului din Rihab.

In prezent, titlul de "cea mai veche biserica crestina" nu a fost adjudecat de nici un lacas de cult, el fiind disputat de mai multe edificii religioase. In 2005, arheologii israelieni au sustinut ca au descoperit cea mai timpurie biserica crestina, atunci cand au dezgropat un mozaic datand din prima parte a secolului 3 d.H. Mozaicul a fost descoperit in perimetrul unei inchisori de maxima siguranta construit in Israel la Meggido, sau, pentru a folosi numele antic, Armageddon, unde, potrivit Noului Testament, va avea loc batalia finala intre Bine si Rau, inainte de reintoarcerea lui Mesia.

Alina OLTEANU  

.

11 Iunie 2008

Vizualizari: 829

Voteaza:

Cea mai veche biserica crestina a fost descoperita in Iordania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE