Descoperire arheologica in Timis


Prima faza a santierului arheologic deschis in zona ultracentrala a Timisoarei s-a incheiat vineri, muncitorii scotand la iveala o multime de vestigii materiale din veacul al XIII-lea, transmite corespondentul Rompres. Printre aceste vestigii se afla sute de fragmente ceramice, cahle de teracota, pipe si morminte dispuse pe doua randuri. Lucrarile continua in alt punct al perimetrului studiat. Coordonatorul santierului arheologic, prof. dr.

Florin Drasovean, a precizat, pentru Rompres, ca a fost descoperit canalul de deversare construit de austrieci in secolul al XVIII-lea, si doua niveluri de morminte suprapuse, la 2,4 m si la 1,2 m adancime. "Mormintele superficiale le-am putea atribui cimitirului mizericordienilor, cunoscuti ca <<popii negri>> , iar cel mai profund ar putea apartine unei perioade anterioare cuceririi Banatului de catre austrieci", a specificat arheologul.

Ramasitele adunate vor fi analizate de specialistii timisoreni. Scheletele sunt foarte bine conservate, desi au o vechime de trei secole, iar boltile din caramida ale canalizarii multiseculare a burgului se mentin foarte bine. La finele lunii decembrie, detinutii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Timisoara, au descoperit, in centrul Timisoarei, morminte care au apartinut in veacul al XVIII-lea Manastirii "Popilor negri". Intamplarea s-a produs in timpul unor lucrari de modernizare a sistemului de canalizare ce apartine Regiei de apa-canal "Aquatim", la care munceau si detinutii. O echipa de la Muzeul Banatului va deschide si in acest loc un santier, iar lucrarile de descarcare arheologica vor fi suportate de Regia "Aquatim". Arheologii se asteptau sa descopere morminte din cimitirul mizericordienilor care au cazut victime epidemiei de ciuma de la inceputul anilor 1730, precum si un cimitir din perioada ocupatiei turcesti a primelor decenii ale anilor 1500. Conform documentelor istorice, "popii negri" care au apartinut Asociatiei religioase "Sf. Ioan Nepomuk" au inaugurat la Timisoara un spital si o farmacie, primele din Banat, in anii 1735-1737. In perioada 1748-1753 langa spital s-a ridicat o biserica ce a fost distrusa de revolutionarii pasoptisti maghiari, in anul 1849. Pe locul respectiv, astazi se inalta Biserica Greco-Catolica si spitalul de Oftalmologie, construite in anii 1850. Din 1948 pana dupa revolutia din 1989, biserica a fost inchisa de regimul comunist. (D.

M.)

.

13 Martie 2006

Vizualizari: 1443

Voteaza:

Descoperire arheologica in Timis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE