Dihonie in sanul Bisericii anglicane: Femeile-episcopi impart voturile Sinodului General

 

Dihonie in sanul Bisericii anglicane: Femeile-episcopi impart voturile Sinodului General

 

Biserica anglicana a fost aruncata intr-o dezordine totala dupa ce, luni seara, Sinodul General a respins o serie de amendamente ale "traditionalistilor" care se opuneau hirotonisirii femeilor ca episcopi in randurile structurilor bisericesti. Aceste amendamente includeau si o propunere de a fi infiintati asa-numitii "super-episcopi" care pot deroga de la o eventuala conducere a unei femei pe cei care nu doresc sa fie administrati de acestea.

 

Sinodul general al Bisericii anglicane

Biserica anglicana - reunita luni in sinod, in orasul britanic York - a aprobat prin vot principiul hirotonisirii femeilor episcopi, dupa o vie dezbatere intre conservatori si liberali, informeaza cotidianul britanic The Independent.

Inaintea votarii, peste 1.300 de clerici au amenintat ca vor parasi Biserica anglicana daca Sinodul General va vota in favoarea hirotonisirii femeilor in rangul de episcopi.

Sinodul General a respins masurile de compromis vizand sa se tina seama de cei care nu acceptau aceasta reforma. Cele trei camere ale sinodului - laicii, episcopii si clericii - au participat la vot. Episcopii au votat in favoarea acestei masuri prin 28 voturi impotriva a 12, clerul cu 124 impotriva a 44, iar laicii cu 111 voturi favorabile impotriva a 68, indica cotidianul The Times. Marele sinod a refuzat astfel un compromis care viza sa-i concilieze pe liberali cu traditionalistii. Masura ar fi constat in crearea unui grup de "super-episcopi" care ar fi fost insarcinati sa oficieze in parohiile care refuza femeile-episcopi.

De asemenea, el a votat impotriva crearii a noi dioceze pentru parohiile care refuza sa accepte femei-episcopi. Problema hirotonisirii femeilor ameninta sa provoace o schisma in cadrul Bisericii din care fac parte 77 milioane de credinciosi, divizata deja din cauza homosexualitatii. Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, sef al Bisericii anglicane, si adjunctul sau, arhiepiscopul de York, John Sentamu, erau in favoarea compromisului, pentru a evita exodul credinciosilor, potrivit Times. Dar s-au opus oricarei solutii care ar fi periclitat hirotonisirea femeilor.

Madalin NECSUTU

.

08 Iulie 2008

Vizualizari: 540

Voteaza:

Dihonie in sanul Bisericii anglicane: Femeile-episcopi impart voturile Sinodului General 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE