Inaltarea Sfintei Cruci, la Manastirea Cebza

 

Mitropolia Banatului - Arhiepiscopia Ortodoxa Timisoara a transmis ca, in ziua de 14 septembrie, cu ocazia Praznicului Inaltarii Sfintei Cruci, va fi serbat Hramul Manastirii Cebza si al fostei Manastiri Partos, in acest moment cu statut de parohie. La Manastirea Partos, Prea Sfintitul Episcop-Vicar Paisie Lugojanu va oficia slujba privegherii, in 13 septembrie, seara. Tot aici se va oficia de dimineata, de la ora 10, Sfanta Liturghie.

 

La Manastirea de la Cebza, de Ziua Praznicului, in 14 septembrie, de la ora 9:30, Sfanta Liturghie va fi oficiata de mai multi preoti si diaconi in frunte cu Prea Sfintitul Episcop-vicar Paisie Lugojanu. Manastirea Cebza, din satul Cebza, comuna Ciacova, are hramul "Inaltarea Sfintei Cruci".

Lacasul este o manastire de calugarite. Aici traiesc 7 vietuitoare.

 

Biserica manastirii se afla in mijlocul cimitirului parohial. Se spune ca izvorul aflat sub altarul bisericii are puteri vindecatoare. Traditia atribuie bisericii manastiresti de la Cebza origini mult anterioare secolului al XVIII-lea. Cunoscuta sub denumirea de "manastire", gasim unele insemnari pe cartile vechi bisericesti. Biserica, monument istoric, purtand hramul "Inaltarea Sfintei Cruci", este construita din lemn, in forma dreptunghiulara. La staruinta IPSS Mitropolit Nicolae Corneanu, in anul 1996, Consiliul Eparhial a hotarat reactivarea acestui vechi asezamant monahal pentru calugarite.

 

Gh. MIRON

 
Ziua de Vest

.

12 Septembrie 2006

Vizualizari: 3205

Voteaza:

Inaltarea Sfintei Cruci, la Manastirea Cebza 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE