Israelul il ataca dur pe Papa

Vaticanul “este surprins ca s-a vrut astfel deformarea, in mod voluntar, a intentiei Sfantului Parinte”

Tensiuni neprevazute dupa luni intregi de cer senin intre raporturile dintre Sfantul Scaun si Israel. Si asta in pofida faptului ca fostul cardinal Ratzinger, la alegerea sa la tronul papal, si-a exprimat ferm dorinta de a ameliora dialogul interreligios cu lumea ebraica sau a celebrarii, in 2005, a 40 de ani de la documentul Sfantului Scaun “Nostra Aetate”, act ce a avut o importanta contributie in favoarea relatiilor evreo-crestine.


Furtuna de proportii oficiale a fost provocata de faptul ca Suveranul Pontif a omis enumerarea Israelulului intre tarile victime ale atacurilor teroriste, mentionand ca atentatele nu sunt anti-crestine. In timpul ceremoniei religioase de la Valle d'Aosta, unde isi petrece vacanta, Benedict al XVI-lea a condamnat atrocitatile din “diverse tari”, citand insa, in mod explicit, doar patru: Egiptul, Turcia, Irakul si Marea Britanie.


Intr-un dur comunicat oficial in limba ebraica, ministerul de Externe al Israelului a criticat “omiterea” din discursul papal a Israelului si a recentului atentat de la Netanya in care si-au pierdut viata cinci evrei.

“Faptul ca Pontiful a omis sa condamne acest ultim episod - afirma comunicatul - este strigator la cer. Dincolo de eroarea morala, acest lucru ar putea fi interpretat ca o licenta pentru a motiva acte teroriste impotriva evreilor, se spune in text. Guvernul israelian este convins ca tacerea Tasurzitoaret a liderului crestinatatii risca sa incurajeze elementele extremiste islamice care se opun pacii, descurajand astfel moderatii”.


Reuniune anulata in semn de protest

Tot in semn de protest, guvernul Sharon a anulat reuniunea care ar fi trebuit sa se desfasoare, ieri, la Ierusalim, intre reprezentantii israelieni si Vatican, avand ca tema proprietatile crestine din Tara Sfanta.


La scurt timp, Vaticanul si-a exprimat surprinderea fata de reactia Israelului la declaratiile Papei cu privire la atentatele comise in ultima perioada, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, Joaquin Navarro-Valls afirmand, intr-un comunicat, ca este vorba de o deformare a intentiilor Sfantului Parinte. “In ceea ce priveste reactiile partii israeliene la faptul ca Sfantul Parinte nu a mentionat Israelul in acelasi timp cu alte tari, trebuie pastrata ideea ca vorbele lui Benedict al XVI-lea se refereau in mod expres la atentatele din aceste zile, se arata in comunicatul dat publicitatii de purtatorul de cuvant al Vaticanului. In comunicatul oficial se afirma: “este surprinzator ca s-a vrut astfel deformarea, in mod voluntar, a intentiei Sfantului Parinte, in timp ce sunt cunoscute numeroasele interventii ale Bisericii Catolice, ale conducerii sale si ale Papei Benedict al XVI-lea de condamnare a oricarei forme de terorism, indiferent de unde vine si indiferent impotriva cui”.

.

27 Iulie 2005

Vizualizari: 1523

Voteaza:

Israelul il ataca dur pe Papa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE