Monumente romanesti in Basarabia

 

In cimitirele satelor din stanga Prutului se gasesc o multime de morminte ale militarilor romani morti in cele doua razboaie mondiale. Unele dintre ele au fost refacute prin interventia Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE), institutie care continua traditia Asezamantului National Regina Maria pentru Cultul Eroilor din perioada interbelica. Majoritatea mormintelor eroilor romani au fost ingrijite in tacere in perioada sovietica de preotii satelor, altele au fost distruse - cum este cazul celui din Chisinau, cartierul Botanica. Un caz recent al unei astfel de distrugeri este "Cimitirul Dragalina" din Tighina, ras de pe suprafata pamantului de buldozerele transnistrene. Cert este ca cele mai multe astfel de insemne au nevoie de refacere si ingrijire.

ZIUA va prezinta cu sprijinul ONCE un fotoreportaj din mai multe sate basarabene.

Capela Chisinau

Fundatiile capelei osuar din Cimitirul Eroilor din Chisinau. Capela osuar a fost ridicata in 1935, adapostind oseminte ale soldatilor romani, rusi, austrieci si cehi din primul razboi mondial. Capela si cimitirul au fost distruse in perioada sovietica, fiind construit un spital, dezafectat in prezent.

Carahasani

Monument
ridicat de Victor Boian in comuna Carahasani in memoria celor morti in razboaie in Basarabia. Victor Boian - cu o pensie de doar 400 de lei moldovenesti - aproximativ 30 de dolari - a reusit sa inchieie lucrarile la acest monument la 15 octombrie 2006.

Sociteni

In cimitirul satului Sociteni (fost Prisaca) din raionul Ialoveni se gasesc mormintele a 20 de militari romani.

Epureni

Fundatia si soclul troitei de pe Dealul Epurenilor. Troita a fost ridicata la 11 iulie 1943 chiar pe locul unde a fost ucis colonelul Gheorghe Nicolescu, comandantul Regimentului 12 Dorobanti. A fost demolata in perioada sovietica.

Taraclia

Monument
ridicat in perioada interbelica in onoarea militarilor morti in primul razboi mondial - pastrat si intretinut in conditii excelente.

Varzaresti

Cimitirul de onoare de la Varzaresti, unde se odihnesc 171 de militari ai Armatei Romane, morti in razboiul de eliberare a Basarabiei.

Tiganca

In cimitirul soldatilor romani de la Tiganca - singurul restaurat - odihnesc 1020 de ostasi si a fost reinaugurat anul trecut, in prezenta Regelului Mihai.

Tighina

Cimitirul General Dragalina al ostasilor romani cazuti pentru tara la Tighina a fost distrus luna trecuta de fortele transnistrene filo-ruse.
George DAMIAN 

 

.

02 Martie 2007

Vizualizari: 2559

Voteaza:

Monumente romanesti in Basarabia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE