In cimitirele satelor din stanga Prutului se gasesc o multime de morminte ale militarilor romani morti in cele doua razboaie mondiale. Unele dintre ele au fost refacute prin interventia Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE), institutie care continua traditia Asezamantului National Regina Maria pentru Cultul Eroilor din perioada interbelica. Majoritatea mormintelor eroilor romani au fost ingrijite in tacere in perioada sovietica de preotii satelor, altele au fost distruse - cum este cazul celui din Chisinau, cartierul Botanica. Un caz recent al unei astfel de distrugeri este "Cimitirul Dragalina" din Tighina, ras de pe suprafata pamantului de buldozerele transnistrene. Cert este ca cele mai multe astfel de insemne au nevoie de refacere si ingrijire.
Capela Chisinau
Fundatiile capelei osuar din Cimitirul Eroilor din Chisinau. Capela osuar a fost ridicata in 1935, adapostind oseminte ale soldatilor romani, rusi, austrieci si cehi din primul razboi mondial. Capela si cimitirul au fost distruse in perioada sovietica, fiind construit un spital, dezafectat in prezent.
Sociteni
In cimitirul satului Sociteni (fost Prisaca) din raionul Ialoveni se gasesc mormintele a 20 de militari romani.
Epureni
Fundatia si soclul troitei de pe Dealul Epurenilor. Troita a fost ridicata la 11 iulie 1943 chiar pe locul unde a fost ucis colonelul Gheorghe Nicolescu, comandantul Regimentului 12 Dorobanti. A fost demolata in perioada sovietica.
Cimitirul de onoare de la Varzaresti, unde se odihnesc 171 de militari ai Armatei Romane, morti in razboiul de eliberare a Basarabiei.
Tiganca
In cimitirul soldatilor romani de la Tiganca - singurul restaurat - odihnesc 1020 de ostasi si a fost reinaugurat anul trecut, in prezenta Regelului Mihai.
Tighina
Cimitirul General Dragalina al ostasilor romani cazuti pentru
George DAMIAN
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.