Problema Catedralei ne poate afecta aderarea

 

Ordinul de Malta protesteaza oficial pentru "agresarea comunitatii catolice din Romania" * Cardinalul Schönborn al Vienei l-a rugat pe presedintele Basescu sa urmareasca situatia

 

 

Ambasadorul Ordinului de Malta la Bucuresti, Alfred Graf von Hartig, I.P.S. Daniel al Moldovei, I.P.

F. Teoctist, Patriarhul B.O.R., Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu


Excelenta Sa Franz Alfred Graf von Hartig, ambasadorul Ordinului Suveran Militar de Malta in Romania, ne-a acordat ieri un interviu in exclusivitate pe tema problemelor Romaniei in prag de aderare la Uniunea Europeana. Printre acestea, afirma Excelenta Sa, una de data recenta este constructia de langa Catedrala Catolica Sfantul Iosif din Bucuresti. Ordinul Suveran de Malta protesteaza ferm fata de agresarea comunitatii catolice din Romania, ne-a informat ambasadorul. De altfel, Cavalerii Ordinului vor fi prezenti in uniformele de gala la manifestatia de solidaritate organizata incepand cu orele 19.30 la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, astazi, cand catolicii de rit latin sarbatoresc Inaltarea Domnului. La orele 20.00 toate clopotele bisericilor romano-catolice si greco-catolice din intreaga tara vor fi trase in semn de protest fata de construirea unei cladiri de 75 de metri la nici 10 metri de Catedrala. Excelenta Sa, ambasadorul Ordinului de Malta, este o persoana care nu isi doreste mediatizarea fiind mai mult preocupat, de exemplu, de asigurarea sinistratilor inundatiilor cu ajutoare, Ordinul avand si o importanta componenta umanitara. Cu o vechime de peste 1000 de ani, Ordinul Suveran de Malta reuneste circa 50.000 de membri in intreaga lume, personalitati influente ale fiecarei natiuni crestine. Academicianul Balaceanu-Stolnici, mentorul ziarului ZIUA, se numara, de exemplu, printre membrii Ordinului din Romania.

 

Vizita cardinalului Vienei la salonul lui Basescu

Von Hartig este calm, dar revoltat: "Pot sa va informez ca, inainte cu o zi de a se externa presedintele Basescu din spitalul de la Viena, cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul catolic al Vienei, i-a facut o vizita. Domniile lor se cunosc si se apreciaza reciproc. De altfel, presedintele Traian Basescu i-a conferit cardinalului Schönborn, in ianuarie anul acesta, Ordinul National Serviciul credincios in grad de Mare Cruce pentru contributia sa la dezvoltarea relatiilor ecumenice dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa Romana, precum si la cunoasterea, in Occident, a spiritualitatii rasaritene. Cardinalul i-a prezentat presedintelui dvs, la Viena, ingrijorarea comunitatii catolice internationale fata de situatia din jurul Catedralei de la Bucuresti", ne informeaza ambasadorul Ordinului, relevand in exclusivitate in presa romana unul dintre motivele acestei vizite. "Aceeasi preocupare a afisat-o, direct catre statul roman, si Sfantul Scaun. Ordinul Suveran Militar de Malta din Romania isi exprima protestul categoric fata de acest act necrestinesc care se concretizeaza langa Catedrala, in ciuda existentei de suspiciuni privind multe ilegalitati", ne spune ambasadorul.

 

Guvernul ingaduie un act necrestinesc

"Ceea ce ingaduie Guvernul dvs nu este normal, nu este un act crestin, dimpotriva, as putea spune. "Gestul autoritatilor, care nici pana acum nu au dispus intreruperea lucrarilor pana la elucidarea afacerii, este neprietenos, ca sa ne exprimam in termeni diplomatici. Cladirea-mamut din coasta Catedralei pune in pericol nu numai monumentul istoric, ci intreaga comunitate catolica", afirma Excelenta Sa. "Sunt de mai multi ani in Romania si am constatat cu surprindere ca de multe ori interesele personale si de grup primeaza si transcend apartentele politice", declara ambasadorul. "Ceea ce se intampla acum la Catedrala nu este startul cel mai bun pentru o tara care isi doreste sa intre in curand in familia europeana si care trebuie sa inteleaga insemnatatea respectarii valorilor europene", mai afirma ambasadorul Ordinului.

 

Romania si Bulgaria pot recrestina Europa

"Romania si Bulgaria sunt doua tari crestine care pot aduce crestinismul lor profund in Uniunea Europeana pentru a contribui chiar si la refarerea Constitutiei europene in spiritul Papei Ioan Paul al II-lea, cu mentionarea valorilor si radacinilor crestine ale Europei. Depinde de voi acest lucru. Solidaritatea multor bucuresteni si a dvs. chiar este insa impresionanta si suntem convinsi ca Hristos ne va ajuta sa ducem la bun sfarsit aceasta lupta pentru respectarea credinciosilor. Dreptatea este de partea noastra!", a conchis Excelenta Sa, multumind in incheiere ziarului ZIUA pentru redarea corecta a adevarului asupra Afacerii Cathedral Plaza.

 

Victor RONCEA

.

24 Mai 2006

Vizualizari: 1229

Voteaza:

Problema Catedralei ne poate afecta aderarea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE