PS Lucian Lugojanul - episcop al Caransebesului


In postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei a fost validat Prea Cuviosul Protosinghel Paisie Gheorghe, secretarul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane din Gyula - Ungaria

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a reunit la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o sedinta de lucru sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, pentru a valida alegerea de catre Colegiul Electoral Bisericesc a noilor episcopi titulari ai Caransebesului si Giurgiului. Cu acest prilej, in scaunul vacant al Episcopiei Caransebesului a fost validat PS Lucian Lugojanul, pana acum episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar in scaunul de episcop al Giurgiului a fost confirmat PS Ambrozie Sinaitul. Totodata, membrii Sfantului Sinod al BOR au decis alegerea Prea Cuviosului Protosinghel Paisie Gheorghe, secretarul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Romane din Gyula - Ungaria, in postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Noul episcop al Caransebesului s-a nascut la 9 septembrie 1965, la Arad, unde a urmat cursurile scolii primare si gimnaziale. In 1992 a absolvit cursurile Seminarului Teologic "Ioan Popasu" din Caransebes, dupa care a studiat la Facultatea de Teologie din Arad.

Simtindu-se atras de monahism, a intrat ca frate la manastirea Hodos Bodrog din eparhia Aradului, unde, la 1 aprilie 1990, a fost hirotonit ca ieromonah. In 1992 s-a transferat pe postul de preot la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, iar la 1 august 1994 a fost numit staret al Manastirii "Izvorul Miron" de la Romanesti, din cadrul Arhiepiscopiei Timisoarei. In decembrie 1999 a fost hirotonit protosinghel, in ianuarie 2000 a primit rangul de arhimandrit, iar dupa cateva luni, in septembrie 2000, a fost numit de catre Sfantul Sinod - la propunerea IPS Nicolae, mitropolitul Banatului - episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titulatura "Lugojanul", functie pe care a detinut-o pana saptamana trecuta. In noua functie, cea de episcop al Caransebesului, va avea titulatura PS Lucian Mic. Ceremonia de instalare in scaunul episcopal al Caransebesului va avea loc, cel mai probabil, in data de 26 februarie.

Toni BOLDUREANU

.

12 Februarie 2006

Vizualizari: 1876

Voteaza:

PS Lucian Lugojanul - episcop al Caransebesului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE