Scandalul exorcizarilor din Germania
Exorcismul, un ritual religios care prin misterul sau a fascinat dintotdeauna, a revenit, se pare in Germania, unde mai multe relatari vorbesc despre cateva cazuri in care preotii catolici au exorcizat persoane posedate, scrie ziarul german Berliner Morgenpost, citat de Rompres.
Preotul exorcist aseaza cu mana stanga stola (obiect de imbracaminte rituala, purtat de clericii catolici indiferent de rang, constand dintr-o fasie lunga de tesatura mai mult sau mai putin ornamentata, cu o mica cruce plasata la mijloc (n.red.) pe fruntea "posedatului" iar cu dreapta tine capul acestuia. Apoi, exorcistul pronunta cuvintele: "Fugi Satana (Vade retro Satanas), In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Spirit", in timp ce tine ridicat un crucifix, stropeste cu apa sfintita si pronunta rugaciuni, uneori insotite de cantece.
Clisee
Mai nou, cazurile de exorcism intra din nou in atentia mass-media germane dupa ce la postul de radio WDR (Wetstdeutscher Rundfunk) niste jurnalisti de radiodifuziune au afirmat ca ar fi fost de fata la efectuarea a opt exorcisme intr-o perioada de doi ani. Arhidieceza de Paderborn a confirmat existenta a trei cazuri de exorcism, un purtator de cuvant al arhiepiscopiei declarand ca a fost vorba despre "niste oameni cu suferinte sufletesti majore", fara insa a da detalii, dat fiind ca respectivul caz "tine de secretul confesiunii". Arhiepiscopul de Muenchen, Reinhard Marx, se arata alarmat in ce priveste interesul public pentru aceasta tema, el insarcinand o comisie de experti sa elaboreze o reglementare diocezana in acest sens. Intre timp, zvonurile vorbesc despre existenta unui preot exorcist din Bavaria, care ar fi fost activ si in afara diocezelor bavareze, de exemplu la Paderborn (Renania de Nord-Vestfalia), aceasta misiune fiindu-i incredintata de episcopul de Augsburg, monseniorul Walter Mixa, care nu a dorit sa dea informatii legat de aceasta. Intre timp s-a sugerat ca episcopul ar fi retras preotului exorcist licenta pentru astfel de activitati, purtatorul de cuvant al episcopului Mixa, Christoph Goldt, explicand ca in ziua de azi exorcismul este inteles de biserica drept rugaciune pentru eliberarea de demon, la fel cum se intampla spre exemplu in rugaciunea Tatal Nostru sau in momentul celebrarii ritualului botezului, toate acestea neavand nimic de-a face cu cliseele spectaculoase prezente in filme. Conform ritualului modificat al exorcizarii, demonul nu mai este interogat asupra identitatii sale (Demone, care este numele tau?), ci pur si simplu i se porunceste sa iasa din posedat in numele lui Iisus Christos.
Sute de cazuri
Pentru iezuitul Ulrich Niemann, medic neurolog si psihiatru, aceasta modificare este importanta, "posedatul" trebuind dupa noua regula rituala sa consimta la rugaciunea de exorcizare, ajungandu-se astfel, dupa parerea medicului iezuit, la un consens si la o apropiere potrivita intre persoana torturata de frica sau de tulburari disociative si ghidul spiritual. Cardinalul Lehmann amintea si el de faptul ca episcopul diocezan este cel care trebuie sa decida daca acorda si cui acorda licenta pentru executarea unui exorcism, important fiind sa fie folosite toate mijloacele pentru a determina daca posesia diabolica este una reala, un exorcism fiind permis doar in astfel de caz, sublinia inaltul prelat. Potrivit anchetelor efectuate de jurnalisti ai WDR, la preotul Joerg Mueller din Freising (Bavaria, unul din sediile arhidiecezei de Munchen-Freising, unde actualul pontif a fost episcop, inainte de a fi chemat in serviciul bisericii universale) se prezinta zilnic oameni care pretind ca sunt posedati de fortele intunericului, anul trecut numarul acestora fiind de 350. Unei femei din Bavaria Superioara se spune ca i s-ar fi efectuat deja 22 de ritualuri de exorcizare. "Organizatia Inter-nationala a Exorcistilor", fondata in 1990 de exorcistul sef al Vaticanului, pater Gabriele Amorth, ale carei reuniuni se desfasoara anual, vorbeste de circa 30.000 de cazuri de posesie demonica in care au fost efectuate ritualuri de exorcizare. Conform relatarilor, se pare ca inclusiv papa Ioan Paul II ar fi efectuat un exorcism, in 1982, atunci cand episcopul de Spoleto a adus la audienta pontificala o femeie care s-a rostogolit urland pe podea. Papa a pronuntat impreuna cu ea niste formule de rugaciune care nu au parut sa aiba vreun efect, dupa care i-a spus femeii ca va oferi intentia misei (litughiei) din ziua urmatoare pentru ea, dupa care femeia s-ar fi facut bine. (D.M.)
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.