Lauda

Lauda Mareste imaginea.

Dacă cel pe care îl lăudaţi nu e plăcut lui Dumnezeu, dacă nu este drept şi nu este binecredincios, dacă nu este în el aşteptarea mângâierii lui Israil şi dacă Duhul Sfânt nu vieţuieşte în el, deşarte sunt toate laudele voastre; nu faceţi decât să umpleţi văzduhul cu cuvintele voastre şi să murdăriţi hârtiile cu scrierile voastre. Vrednic de cele mai înalte laude în cer şi pe pământ este cel ce place lui Dumnezeu prin dreptate şi bună credinţă. Vrednic de slava nemuritoare este cel în care se află aşteptarea mângâierii veşnice şi vieţuirea Duhului Celui Sfânt.

Să nu te lauzi singur cu ceva, să nu cauţi laudă de la alţii, să nu-i pizmuieşti pe cei pe care-i laudă cineva, ca să nu primeşti îndoită deşertăciune şi într-una, şi în cealaltă, adică risipire a îndreptărilor şi osândă pentru zavistie, fiindcă nu cel ce laudă singur este dovedit bun, ci cel pe care Domnul îl laudă. Cel ce se laudă, în Domnul să se laude (II Cor. 10,18,17); să se proslăvească cel ce se proslăveşte în Domnul, ale Căruia sunt toate. Nu căuta mângâiere de la laudele omeneşti, ci în Dumnezeu, Care pe toate le-a dăruit, să le cauţi cu adevărat, fiindcă toate cele omeneşti sunt nestatornice şi vremelnice, pe când cele dumnezeieşti sunt nestrămutate şi veşnice.

Dacă faci vreun lucru bun, fereşte-te de laudă, iar dacă vei fi lăudat, să ştii că ceea ce ai câştigat prin isprava aceea pierzi în zadar prin laudă şi te lipseşti de harul lui Dumnezeu, fiindcă din laudă vine înălţarea, din înălţare - căderea, iar din cădere - despărţirea de Dumnezeu. Dumnezeu, Care a făcut toate, nu este proslăvit de oameni atât cât s-ar cuveni - iar tu, fără să ai nimic de la tine însuţi, vrei, cu nechibzuinţă, să fii lăudat şi proslăvit de toţi. Dacă vei tăcea cu privire la tine însuţi, va vorbi despre tine Dumnezeu, dar dacă vei vorbi tu însuţi despre tine, Dumnezeu te va trece sub tăcere şi te va lepăda.

Unii au împlinit o mulţime de virtuţi: şi-au împărţit averile, şi-au părăsit bogăţiile, au săvârşit fapte preaslăvite, au luminat lumea, au povăţuit oamenii şi au mântuit multe suflete, şi nu s-au lăudat, iar tu, care n-ai făcut nici un bine mărunt, te lauzi ca un nechibzuit. Aşadar, nu te lăuda singur, ci dacă Dumnezeu te va lăuda, atunci să iei aminte, căci dacă se va găsi în tine ceva bun, Dumnezeu va şti şi fără să te lauzi. El te va proslăvi - te va proslăvi şi nu va lăsa fără răsplată mare nimic din ceea ce ai făcut, dar dacă te vei lăuda singur, te vei lipsi de minte, şi de Dumnezeu nu vei fi lăudat.

Ce te lauzi intru răutate, puternice? - întreabă Prorocul (Ps. 51, 1). De ce ceri de la ceilalţi laude pentru binele făcut? Ştii şi singur că binele rămâne bine întotdeauna, chiar nefiind lăudat de nimeni, pe când răul rămâne rău, chiar nefiind hulit de nimeni. Chiar de te-ar lăuda toţi oamenii, ce câştig vei avea din asta? Chiar dacă nu te-ar lăuda nici unul, ce vei pierde prin asta? Chiar dacă nu vei fi lăudat de nimeni pentru faptele tale bune, îţi va fi de ajuns atunci când vei fi lăudat de Dumnezeu însuşi. Lauda primită de la oameni nu este nimic, fiindcă nu pentru oameni trebuie să faci binele, ci pentru Dumnezeu. De aceea, nu de la oameni, ci doar de la Dumnezeu să cauţi laudă şi înălţare, ca să fii lăudat şi proslăvit de El în veci şi să primeşti de la El plată veşnică.

SFÂNTUL DIMITRIE AL ROSTOVULUI

Fragment din cartea "DACĂ VREI SĂ AJUNGI LA CER. SFATURI DE ŢINUT MINTE", Editura Sophia

Cumpara cartea "DACĂ VREI SĂ AJUNGI LA CER. SFATURI DE ŢINUT MINTE"

 

Pe aceeaşi temă

21 Septembrie 2021

Vizualizari: 886

Voteaza:

Lauda 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

lauda smerenia mandria

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE