Daca, in general, Italia este tara in care, prin excelenta, se deschid numeroase biserici, in cazul comunitatii romanesti acestea incep sa se inchida. Celebrarea slujbelor religioase in cel mai cunocut lacas de cult in folosul crestinilor ortodocsi romani din Italia, "Scala Coeli", pastorit de parintele arhimandrit Iuvenalie Ionascu, a fost suspendata, duminica, temporar.
"In contextul comiterii, pe teritoriul abatiei, a unor presupuse acte infractionale de catre cetateni romani, s-a recurs la inchiderea temporara a bisericii in vederea facilitarii anchetei", a fost motivatia abatelui manastirii "San Paolo alle Tre Fontane", pe terenul careia se afla biserica concesionata slujirii liturgice. Astfel, masura ar fi fost luata pentru "a nu implica intreaga comunitate si Biserica, apreciata drept extrem de serioasa, in cazul in care ar avea loc eventuale arestari in curtea sau in apropierea lacasului de cult" - argument subred si neconvingator, conform opiniei a numerosi enoriasi, avand in vedere faptul ca tensiunile din cadrul ierarhiei bisericesti din Occident erau deja cunoscute in randul romanilor din Penisula. Si apoi Vaticanul nu intervine, ca regula, in afacerile interne ale Bisericii Ortodoxe, fara a consulta in prealabil ierarhii acesteia.
Pareri impartite
Din discutiile avute cu enoriasii, se disting doua tabere. Este raspandita, in randul oamenilor, opinia conform careia, dincolo de "pretinsele" anchete si "presupusele" acte de infractionalitate, decizia ar fi consecinta unor intrigi de culise din cadrul ierarhiei ecleziastice romanesti in sine, vizand inlaturarea parintelui paroh. Miza? Pe langa faptul ca se bucura de cea mai mare prezenta la slujbe - 500-600 de persoane in fiecare duminica, respectiv peste 3000 in cazul sarbatorilor, precum Sfintele Paste sau Craciun -, parohia de la "San Paolo alle Tre Fontane" este considerata si o importanta sursa de venit. In acest context, pentru proasta gestionare a unor conflicte interne se risca pierderea definitiva a celui mai important lacas de cult.
Conform opiniei contrare, acuzatia abatiei ar putea fi motivata de stilul exuberant al romanilor de a se manifesta, biserica fiind si un important loc de reuniune a comunitatii din diaspora, de natura a inoportuna legendarul stil de viata retras si profund meditativ al calugarilor trapisti. Intr-adevar, biserica si manastirea monahilor se afla la un pas una de cealalta.
Dincolo de aceste pareri, parohia era cunoscuta ca una dintre cele mai "dificile" de la Roma, calugarii semnaland, in noiembrie, anul trecut, Inalt Preasfintitului Iosif, mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, diverse "indiscretii" ale enoriasilor romani care participau la slujbe, botezuri sau cununii.
Pozitia oficialilor romani
Dupa intravederea avuta, la finalul saptamanii trecute, cu abatele Jacques Briere, ambasadorul roman pe langa Sfantul Scaun, Mihail Dobre, si consulul general al Romaniei in Italia, Cornel Visoiu, au infirmat categoric suspiciunile enoriasilor in legatura cu faptul ca suspendarea serviciilor religioase ar avea vreo legatura cu persoana preotului Iuvenalie Ionascu. "Intentia autoritatilor este ca cea mai importanta biserica din Italia sa fie redata cat mai repede uzului credinciosilor romani", au precizat cei doi, oferind asigurari in legatura cu dorinta autoritatilor romane de a colabora cu partea italiana pentru a clarifica unele dintre acuzatiile aduse. "Nu exista nici o legatura cu parintele paroh", au mai precizat ambasadorul Dobre si consulul Visoianu.
Dincolo de diviziunile, din nefericire raspandite in randul conationalilor nostri, un lucru este cert: decizia abatiei constituie o lovitura pentru comunitatea romaneasca din Italia si pentru imaginea, deja destul de nefavorabila, a acesteia in Europa.
Pentru moment, autoritatile bisericesti din Peninsula prefera sa evite contactele cu presa, recomandand, conform unei surse ZIUA, preotilor "aflati sub ascultare" sa nu comenteze "deocamdata" evenimentul.
Claudia STANILA, Roma
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.