Sinodul pregateste judecarea preotilor-turnatori


In contextul evenimentelor din ultimele zile, creat de deconspirarea unor inalti ierarhi si preoti care au colaborat cu Securitatea in timpul regimului comunist, Patriarhul Teoctist a dat ieri, dupa slujba Sfintei Liturghii, un mesaj de intelegere si iertare catre credinciosi, transmite Radio Romania Actualitati. Patriarhul a amintit un gest similar pe care Biserica l-a facut chiar in primele zile de dupa evenimentele din decembrie 1989.

"In zgomotele si tulburarile de atunci, cand Biserica a fost cum se stie acum, ca si in vremea noastra, ca si astazi, slujitorii ei loviti - si primul eram eu -, noi, Sfantul Sinod, la 3 ianuarie, ne-am adresat credinciosilor cu o scrisoare de iubire si de pocainta si de iertare, semnata de toti in acele vremuri, cerandu-ne ingaduinta credinciosilor ca, poate, in vremurile dictaturii am alunecat cumva, unii dintre noi, cum se si constata acum, si o constata din afara inca multi", a spus Prea Fericitul Teoctist. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se va intruni in perioada imediat urmatoare si va cere ca dosarele preotilor sa fie cercetate de o comisie sinodala, impreuna cu CNSAS. Primii vizati de judecata Sinodului vor fi arhiepiscopul Tomisului, Teodosie; arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut; mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, membru al Comisiei prezidentiale pentru investigarea comunismului si Justin Marchis, paroh la Biserica Stavropoleos si membru al Grupului pentru Dialog Social.

Acesta din urma va fi cercetat si pentru minciunile publice cu care si-a inconjurat deconspirarea sa si care afecteaza morala crestin-ortodoxa in sufletul credinciosilor si imaginea preotului de reprezentant al Mantuitorului Iisus Hristos. Cel mai grav afront adus si Bisericii si chiar si familiei prezidentiale de catre parintele Marchis este pretinsul sau statut de duhovnic al presedintelui Traian Basescu. Surse apropiate parintelui, la care se spovedesc atat Traian, cat si Maria Basescu - si care se afla intr-un oras de la Dunare - au vorbit despre profunda intristare a acestuia fata de declaratiile preotului Marchis, care, se presupune, a dorit prin invocarea numelui presedintelui Romaniei sa-si asigure o protectie nelegitima si necuvenita. (L.I.)

 

.

04 Septembrie 2006

Vizualizari: 1914

Voteaza:

Sinodul pregateste judecarea preotilor-turnatori 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE