Din cauza unor datorii, statul executa lacasuri de cult din
Autoritatile statului au declansat procedurile pentru recuperarea unor datorii, luand in vizor, printre altele, Arhiepiscopia Tomisului si Manastirea Maglavit din judetul Dolj. In primul caz s-a incercat sechestarea unor bunuri, iar in cel de-al doilea au fost blocate conturile bancare ale lacasului monahal. In conditiile in care lacasurile de cult abia o duc de la o zi la alta, bucurandu-se in special pe sprijinul enoriasilor si nu pe cel al statului, actiunile de acest gen sunt cel putin ciudate.
Manastirea lui Petrache Lupu datoare la Electrica
Cu cateva zile in urma, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a blocat conturile a 1094 de debitori in scopul recuperarii unor creante comerciale mai vechi. Valoarea totala a sumelor aferente acestor creante este de 269.
Sechestrul asigurator n-a putut fi aplicat
La Arhiepiscopia Tomisului lucrurile sunt ceva mai complicate. Saptamana trecuta, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP)
Vasilica Mihai, sefa DGFP Constanta: "Mare lipsa de interes pentru bugetul statului"
"De la Arhiepiscopie ni s-a spus ca va fi angajat un imprumut bancar, astfel incat datoria sa fie achitata. De doua luni asteptam, dar degeaba. Urmarim zi de zi intrarea banilor in trezorerie, dar pana acum nu s-a intamplat nimic. Exista foarte multe cazuri de neplata a obligatiilor catre stat in judet, dar nicaieri n-am intalnit o atat de mare lipsa de interes pentru bugetul statului. Pana acum am participat la numeroase negocieri si chiar am valorificat bunuri pentru recuperarea creantelor, acolo unde debitorii s-au aflat in incapacitate de plata. Cu cei de la Arhiepiscopia Tomisului am avut in ultimele doua luni cinci sau sase intalniri, dar nu ne-am ales decat cu promisiuni ce n-au fost onorate nici pana astazi. Vreau sa intelegeti ca noi nu instituim sechestru pe obiecte de cult, icoane, odoare sau moaste, lacasuri de cult ori case parohiale, ceea ce ar perturba activitatea preoteasca. Sechestrele se instituie numai pe active mobile si imobile cum sunt autoturismele, terenurile si constructiile civile."
Reprezentantii statului au refuzat banii
Reprezentantii Departamentului economic al arhiepiscopiei au propus ca plata datoriei catre bugetul de stat sa se faca prin bilete la ordin, conform legii, emise pentru intreaga suma, numai ca Administratia Finantelor Publice a Municipiului (AFPM)
Liliana Naclad, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului: "Am convingerea ca lucrurile se vor rezolva in bine"
"De la inceput vreau sa va spus ca noi am fost cei care am sesizat si apoi am cerut verificari din partea Agentiei Nationale Fiscale, reclamand niste greseli contabile. Greseli de ambele parti. Cand au venit sa instituie sechestrul asigurator, documentele prezentate nu erau in regula. Nu exista un numar de dosar si se dorea sechestrarea unor bunuri care nici nu exista, cum ar fi cel asupra unui ARO din 1991 care a fost casat. Dupa parerea noastra este vorba despre un atac concentrat. IPS Teodosie nu se sustrage de
Dan Ciachir, scriitor, expert in probleme teologice: "Preotii si calugarii au venituri absolut simbolice"
"In cazul in care autoritatile statului vor reusi sa puna sechestru si sa valorifice automobilele Arhiepiscopiei Tomisului, ar face bine ca din contravaloarea obtinuta sa plateasca salariile preotilor si calugarilor de pe teritoriul respectiv, care nu au mai fost achitate de mai bine de un an de zile. Pe de alta parte, daca statul a tabarat atat de repede pe niste biete manastiri pentru a incasa creante (Arhiepiscopia detine personalitate juridica, nu si manastirile subordonate, care au contribuit substantial la respectivele restante - n.n.), inseamna ca se afla intr-o mare criza de personalitate. A uitat subit de marii datornici, la fel cum omite ca biserica se bucura de cea mai mare incredere din parte populatiei acestei tari, pe locurile imediat urmatoare situandu-se armata si presa. Statul ar trebui sa stie ca preotii si calugarii au venituri absolut simbolice la nivelul intregii tari si ar trebui ajutati, sprijiniti, iar nu haituiti in acest mod. Mi-e teama ca noul ministru de Finante sa nu puna in curand si impozit pe coliva, pentru a rotunji fondurile bugetare."
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.