Papa Benedict al XVI-lea a participat, ieri, impreuna cu cei 150 de cardinali la consistoriu, reuniune ce s-a desfasurat cu usile inchise, si in timpul careia urmeaza sa fie alesi noi 15 cardinali. Aceasta este prima intalnire a Suveranului Pontif cu cardinalii sai, in care se discuta problemele bisericii catolice, de la alegerea sa, la Vatican, la 11 aprilie 2005.
Un aspect inedit al intrunirii rezida in reabordarea delicatului aspect al colegialitatii, subiect al dezbaterilor din cadrul conclavului si al ultimului sinod al episcopilor. "Papa - a declarat zilele trecute monseniorul William Joseph Levada - asteapta sfaturi de la colaboratorii sai. Este adevarat, Biserica Catolica este o monarhie, insa regele este ales", a conchis Levada, primul pe lista noilor printi ai Bisericii, facuta publica de Papa Benedict al XVI-lea si apropiat al Sanctitatii Sale.
In spiritul promisiunii - realizate a doua zi de la alegerea sa la tronul Sfantului Apostol Petru - Ratzinger definea, recent, astfel rolul cardinalilor: "Inaltii prelati constituie un fel de Senat care ajuta Suveranul Pontif la indeplinirea obligatiilor caracteristice ministerului sau, "principiu si fundament perpetuu si vizibil al unitatii credintei si comuniunii".
Numirea celor 15 noi cardinali - dintre care trei octogenari - este de insemnatate deosebita in lumea catolica. Astfel, numarul total al Colegiului Cardinalilor va urca la 193, dintre care 120 de persoane cu drept de vot: mai exact, cardinali cu o varsta sub 80 de ani, avand dreptul de a participa la conclavul alegerii noului papa. Astfel, din 24 martie, Europa va numara 100 de cardinali, America 52, Asia 20, iar Africa 17. Ceremonia somptuoasa, care va avea loc vineri, la Vatican, va fi onorata de prezenta unor delegatii oficiale ale Guvernului spaniol, francez, coreean, a SUA si a Frantei. Prin decizia de a trimite la Vatican o delegatie de inalta tinuta, Spania lui Zapatero doreste sa aplaneze puternicele conflicte care au definit in ultimul an relatiile dintre cele doua state. Biserica spaniola a manifestat public impotriva legilor promovate de premierul spaniol, indeosebi a celei care reglementa posibilitatea casatoriilor dintre homosexuali si care pot denatura conceptul sacru al familiei.
Claudia STANILA, Vatican
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.