Vaticanul introduce norme mai riguroase in procesele de beatificare si canonizare
Vaticanul le cere episcopilor mai multa atentie in procesele de beatificare si canonizare si mai multa claritate in procedurile ce tin de atestarea miracolelor, se arata intr-un document prezentat de "Congregatia pentru Cauzele Sfintilor", informeaza publicatiile "Il Messaggero" si "La Stampa". Totusi, ritmul canonizarilor a fost departe de a inregistra o incetinire in primii ani ai pontificatului lui Benedict al XVI-lea. Potrivit agentiei ANSA, la ora actuala exista nu mai putin de 577 sfinti si preafericiti ridicati la onorurile altarelor cu decrete semnate de Papa Ratzinger.
Prefectul Congregatiei, cardinalul Jose Savaira Martins, recomanda ca inainte de a se decide cu privire la demararea procedurii de sanctificare, Episcopul sa efectueze unele cercetari mai "riguroase", determinante pentru decizia sa. In ce priveste cercetarile cu privire la presupusele miracole, "instructiunile" scot in evidenta cateva elemente ale procedurii care, in ultimii 20 de ani, s-au dovedit problematice in aplicarea lor.
Intr-un interviu acordat ziarului l'Osservatore Romano, cardinalul a explicat ca s-a considerat necesara publicarea noilor "instructiuni", pentru a raspunde mai bine orientarii introduse de Benedict al XVI-lea. Papa Ratzinger a hotarat ca beatificarile sa aiba loc in dieceze si nu in Vatican si a delegat oficierea slujbelor unui cardinal, rezervandu-si pentru sine oficierea ritualului de canonizare. Spre deosebire de Benedict al XVI-lea, papa Ioan Paul al II-lea a celebrat in toata lumea ceremonii pentru proclamarea a sute de sfinti.
In ce priveste instructiunile cu privire la miracole sunt indicate diferitele grade de marturii si de verificari stiintifice. ''Miracolele nu sunt infaptuite de sfinti sau de preafericiti, ci numai de Dumnezeu prin mijlocirea sa", precizeaza cardinalul . "Miracolul este sigiliul pe care Dumnezeu il aplica pe sfintenie''. In esenta, instrumentul pentru stabilirea sanctitatii nu mai este metoda istorico-critica, ci o ancheta de tip procesual, fara ''coridoare preferentiale''. Pachetul de instructiuni intitulat "Sanctorum Mater" (Mama Sfintilor) contine norme noi pentru desfasurarea "sobra" a cercetarilor diecezane. Acestea descriu cum sa se inceapa o cauza de canonizare, cum sa decurga culegerea materialului, audierea martorilor, folosirea aparatelor de inregistrare si a Internetului, prin respectarea sferei private.
Ritmul canonizarilor a crescut sub Ratzinger
Totusi, ritmul canonizarilor nu a inregistrat o incetinire, ci, in mod surprinzator, in primii ani ai pontificatului lui Benedict al XVI-lea acesta a crescut, precizeaza ANSA. Astfel, la ora actuala, exista 577 sfinti si preafericiti ridicati la onorurile altarelor cu decrete semnate de Papa Ratzinger, ceea ce reprezinta o treime din totalul sanctificarilor facute de Papa Wojtyla in cei 27 de ani de pontificat.
Aceasta crestere brusca s-a datorat mai cu seama canonizarilor in masa. De exemplu, pe 28 octombrie anul trecut, in cadrul unei ample ceremonii au fost beatificati deodata 498 de martiri din razboiul civil spaniol, noteaza "La Stampa".
La ora actuala, exista mai multe "dosare in asteptare". Astfel, este blocata din nou cauza de beatificare a arhiepiscopului Oscar Romero, ucis in catedrala din San Salvador in 1980 de escadroanele mortii. Dosarul aprobat in Vatican in 1997, dupa incheierea fazei diecezane, fusese indelung blocat de fostul Tribunal al Sfantului Scaun pentru suspiciunile de simpatii marxiste ale lui Romero.
In schimb, pentru Ioan Paul al II-lea se anunta o procedura de canonizare in ritmuri normale (deci nu ''sfant imediat''). Procesul a obtinut deja derogarea pentru inceperea procesului de sanctificare mai devreme de cinci ani canonici de la moarte. ''Nu vor mai fi alte accelerari si, in mod sigur, Karol Wojtyla nu va fi proclamat sfant pe 2 aprilie, cand se implinesc 3 ani de la decesul sau'', a precizat cardinalul.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.