Biserica Adormirii de la Niceea


Biserica Adormirii de la Niceea

La Niceea, un anume Naucratios, despre care nu stim nimic altceva, a pus sa se reinnoiasca, in anii care au urmat Triumfului ortodoxiei, mozaicurile din biserica Adormirii, suprimand decorul din epoca iconoclasta si inlocuindu-l prin figuri analoge cu cele care fusesera asezate cu prilejul construirii edificiului in jurul anului 700, dar de un stil clasic, comparabil aceluia din absida Sfintei Sofia de la Constantinopol: s-ar putea crede ca artistii au venit din capitala aflata in imediata apropiere.

In conca absidei s-a inlocuit crucea cu o imagine a Maicii Domnului in picioare pe un suport si tinand dinainte-i Pruncul care binecuvanteaza. Pe bolta care precede conca, de o parte si de alta a medalionului Etimasiei, au fost reintrodusi patru ingeri care tin cu o mana sfera lumii si cu cealalta manerul de aur al unui labarum purtand tripla aclamatie " Sfant ". Subiectul este inspirat din versetele 19 si 20 ale Psalmului 102, textul lui fiind amintit de inscriptia: " Domnul in cer a gatit scaunul sau si imparatia lui peste toti stapaneste.

Binecuvantati pe Domnul toti ingerii lui, cei tari in virtute, care impliniti cuvantul lui si auziti glasul cuvintelor lui ". Asa cum sugereaza Psalmul, ingerii reprezinta patru din cele noua cete ingeresti, care tin de ideea de putere: Stapanirile, Puterile, Poruncile si Fortele. Chipurile lor, destul de late, sunt comparabile cu acelea ale Fecioarei si Pruncului. De o parte si de alta se afla acelasi tipar, aceleasi procedee, aproape impresioniste, ale coloritului in care predomina tonurile deschise, si acelasi fel de a aseza pe obrazul drept o pata alungita de doua pana la trei randuri de cuburi trandafirii. Fizionomiile au o gingasie induiosatoare si un modeleu molatic, conforme cu idealul de frumusete umanista si senzuala din anii care au urmat reinstaurarii imaginilor.

C. Delvoye

.

05 Iunie 2008

Vizualizari: 3630

Voteaza:

Biserica Adormirii de la Niceea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE