Ruperea legaturii cu Dumnezeu. Sfat viclean impotriva proorocului.

1. Cuvantul ce a fost de la Domnul catre Ieremia:
2. "Asculta cuvintele legamantului acestuia si spune barbatilor lui Iuda si celor ce locuiesc in Ierusalim si le zi:
3. Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Blestemat sa fie omul care nu asculta cuvintele acestui legamant,
4. Pe care l-am dat Eu parintilor vostri cand i-am scos din pamantul Egiptului si din cuptorul cel de fier si le-am zis: Ascultati glasul Meu si faceti tot ce v-am poruncit, si veti fi poporul Meu, iar Eu voi fi Dumnezeul vostru,
5.
Ca sa implinesc juramantul cu care M-am jurat parintilor vostri, ca le voi da o tara in care curge lapte si miere, cum este astazi". Si eu am raspuns: "Asa, Doamne!"
6. Iar Domnul mi-a zis iarasi: "Vesteste toate cuvintele acestea in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului si zi: ascultati cuvintele lgamantului acestuia si le impliniti!
7. Caci am instiintat necontenit pe parintii vostri, din ziua in care i-am scos din tara Egiptului si pana astazi; i-am instiintat fara incetare si le-am zis: Ascultati glasul Meu!
8. Dar ei n-au ascultat si nu si-au plecat urechea, ci au umblat fiecare dupa inima sa cea rea si indaratnica. De aceea am adus asupra lor toate cele spuse in legamantul acesta pe care l-am poruncit sa-l tina, si nu l-au tinut".
9. Si iarasi mi-a zis Domnul: "Intre barbatii lui Iuda si locuitorii Ierusalimului se pune la cale razvratire;
10. Ei s-au intors iarasi la faradelegile stramosilor lor, care n-au voit sa asculte cuvintele Mele si au mers dupa dumnezei straini, slujind acelora. Casa lui Israel si casa lui Iuda au calcat legamantul Meu, pe care l-am incheiat cu parintii lor.
11. De aceea, asa zice Domnul: Iata voi aduce asupra lor nenorociri, de care nu se vor putea izbavi si, cand vor striga catre Mine, nu-i voi auzi.
12. Atunci cetatile lui Iuda si locuitorii Ierusalimului vor alerga si vor striga catre dumnezeii pe care-i tamaiaza, dar aceia nu le vor ajuta in vremea nenorocirii lor.
13. Caci cate cetati ai, tot atatia dumnezei ai, Iuda, si cate uliti sunt in Ierusalim, tot atatea sunt si jertfelnicele celui de rusine, jertfelnicele pentru tamaierea lui Baal.
14. Tu insa nu te ruga pentru poporul acesta si nu inalta pentru e! rugaciune si cereri, caci nu voi auzi cand vor striga catre Mine in vremea nenorocirii lor.
15. Ce cauti, iubitul Meu popor, in templul Meu, cand in acesta se savarsesc atatea netrebnicii? Jertfele nu-li vor ajuta cand, facand rau, te bucuri.
16. Maslin verde, impodobit cu roade frumoase, te-a numit Domnul. Iar acum in zgomotul cumplitei tulburari a aprins foc imprejurul lui si ramurile lui s-au stricat.
17. Domnul Savaot, Cel ce te-a sadit, a hotarat asupra ta nenorocirea pentru rautatea pe care casa lui Israel si casa lui Iuda si-au pricinuit-o singure, impingandu-Ma la manie prin tamaierea lui Baal".
18. Domnul mi-a descoperit ca sa stiu si mi-a aratat faptele lor.
19. Eu insa, ca un miel bland, dus la junghiere, nici nu stiam ca ei urzesc ganduri rele impotriva mea, zicand: "Sa-i punem lemn otravit in mancarea lui si sa-l smulgem de pe pamantul celor vii, pentru ca nici numele sa nu i se mai pomeneasca".
20. Dar Tu, Doamne al puterilor, Judecatorul cel drept, Care cercetezi inimile si rarunchii, da-mi sa vad razbunarea Ta asupra lor, pentru ca ti-am incredintat pricina mea.
21. Pentru aceasta, asa zice Domnul despre oamenii din Anatot care cauta sufletul meu si zic: "Nu mai prooroci in numele Domnului, ca sa nu mori de mainile noastre!"
22. De aceea, asa zice Domnul Savaot: "Iata, ii voi pedepsi si tinerii lor vor muri de sabie, iar fiii lor si fiicele lor vor muri de foame;
23.
Nu va scapa niciunul, din ei, caci voi aduce nenorocirea asupra oamenilor din Anatot, in anul cand ii voi pedepsi.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 230

Voteaza:

Ruperea legaturii cu Dumnezeu. Sfat viclean impotriva proorocului. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE