Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova

Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova Mareste imaginea.


Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova

Catedrala Mantuitorul Hristos din Moscova se numara printre cele mai mari biserici crestin-ortodoxe din lume. Cladirea este impresionanta, iar varsta acesteia nu este una inaintata, cum s-ar crede; reconstruirea catedralei a fost terminata in anul 2000, dupa ce initiala constructie fusese daramata de Stalin.

Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova - istoria

Dupa esecul campaniei lui Napoleon, cand ultimele trupe ale marii armate imperiale franceze paraseau pamantul rusesc, in ziua de 25 decembrie a anului 1812, tarul Alexandru I a emis un decret privind ridicarea unei catedrale drept multumire "pentru purtarea de grija dumnezeiasca ce a salvat Rusia de osanda ce plutea asupra ei si pentru a pastra peste timp amintirea eforturilor nestiute, a loialitatii si dragostei pentru credinta noastra si patrie, aratate in timpul acestor zile grele de poporul rus".

          

Piatra de temelie a fost asezata in anul 1817, in cel mai inalt loc din Moscova, Dealul Vrabiilor. Proiectul, in stil neoclasic, apartinand arhitectului Karl Vitberg, facea de-a dreptul ca "piatra sa vorbeasca", dupa expresia tarului Alexandru. Desi foarte interesant, proiectul nu a putut fi pus in practica.

Lui Alexandru I i-a succedat la tron fratele sau, Nicolae. Acestuia i-a displacut planul arhitectural, inclinand pentru unul de tip neobizantin, ce avea ca model Sfanta Sofia din Constantinopol, arhitect fiind Konstantin Thon.

          

Locul a fost si el schimbat, fiind ales personal de tar, mai aproape de Kremlin pentru a accentua legatura spirituala a viitoarei catedrale cu istoria Rusiei si totodata pentru a detina o pozitie mult mai centrala.

Piatra de temelie a fost pusa in anul 1839, iar lucrarile au durat peste patruzeci de ani, fiind sfintita la data de 26 mai 1883, odata cu incoronarea lui Alexandra al III-lea. Numerosi arhitecti, constructori si artisti au lucrat la finalizarea ei, multe modificari fiind aprobate de mitropolitul Moscovei, Filaret Drozdov, recent canonizat. Rezultatul este un minunat lacas, simbol al gloriei si credintei ortodoxe rusesti.

La data de 5 decembrie 1931 insa, in Moscova, se auzea prima dintre cele trei explozii care au distrus-o. Puterea bolsevica viza constructia pe acel loc a Palatului Sovietelor, care urma sa fie cea mai mare cladire din lume (415 de metri). Proiectul a fost abandonat, pe locul catedralei aparand cateva bazine de inot.

Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova - renasterea unei embleme nationale

Intre anii 1994-2000, la initiativa patriarhului Alexei al II-lea si a sinodului Bisericii Ruse, cu sprijinul total al guvernului Rusiei si al primarului Moscovei, Yuri Luzkov, precum si al credinciosilor, catedrala a fost reconstruita.

Cu planul in forma de crace si trei altare, este cea mai mare catedrala din Rusia: inaltimea are 103 de metri, peretii au grosimea de 3.2 metri, iar capacitatea este de 10.000 de persoane. Peste 22.000 metri patrati sunt pictati, 9000 metri patrati fiind auriti. Sculptura iconostasului, pictura, arhitectura interioara au fost realizate cu contributia a numerosi artisti de marca, academicieni si restauratori.

S-a incercat ca noul lacas sa fie cat mai apropiat de cel original, dar au fost introduse elemente functionale noi. La baza sa, se afla un complex ce include un paraclis-catedrala cu hramul Schimbarii la Fata, Sala Sfantului Sinod, Sala Consiliilor Bisericesti, cateva saloane de receptie, decorate ca cele de la Kremlin, precum si numeroase birouri ale administratiei patriarhale.

          

De aici, exista ascensoare, instalate in coloanele de sustinere, ce pot urca in catedrala propriu-zisa oameni si chiar vehicule de intretinere. Exteriorul este decorat cu marmura de Cheliabinsk, iar scarile si baza sunt din granit rosu de Balmor - Finlanda.

Sfintirea ei, savarsita la data de 9 august 2000, la care a participat si Prea Fericitul Parinte Teoctist, a fost o minune pe care nimeni nu si-o imagina sa se intample inainte de trecerea in noul mileniu.

Inceput al renasterii spiritualitatii si credintei poporului ras, Catedrala Hristos Mantuitorul este un exemplu de urmat pentru toate tarile ortodoxe ce s-au aflat sub jugul comunist.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 32180

Voteaza:

Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE