Cimitirul paleocrestin din Pecs

Cimitirul paleocrestin din Pecs Mareste imaginea.


Cimitirul paleocrestin din Pecs

Necropola din Pecs - numele antic al orasului era "Sopianae" - este o necropola ce dateaza inca din era crestinismului primar. Pe baza simbolurilor crestine de pe aceste obiecte si a frescelor de pe peretii cladirilor se crede ca cimitirul de la Sopianae era un cimitir crestin timpuriu.

Cimitirul din Pecs detine cele mai multe cladiri funerare pictate, nu numai din Ungaria, ci si din intreaga Europa, de aceea este considerat un monument unic al istoriei antice si al crestinismului timpuriu. In anul 2000, Cimitirul paleocrestin din Pecs a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
 

Pecs - o istorie a crestinismului timpuriu

Pecs este unul dintre cele mai mari cinci orase ale Ungariei, si este situat in sud-vestul tarii. Orasul era cunoscut in trecut sub numele sau german Funfkirchen; in vremurile romane se chema Sopianae.
 

Orasul Pecs se afla la o distanta de aproximativ 213 kilometri de capitala tarii, Budapesta. Aici se poate ajunge cu masina sau cu trenul Intercity luat din Gara Deli. Orasul Pecs este situat la poalele muntelul Mecsek, in sudul Ungariei, si datorita climei, florei si strazilor inguste, serpuitoare, el are o atmosfera veritabila mediterana.
 

Pecs a fost infiintat de romani la inceputul secolului al II-lea d Hr. In secolul al IV-lea, Sopianae era o capitala de provincie infloritoare si in acelasi timp un centru important al crestinismului timpuriu.
 

                       

Regele Stefan cel Sfant, primul rege al Ungariei, a infiintat o episcopie in acest oras, in 1009, si tot aici a fost infiintata prima universitate din Ungaria. Din cei 150 de ani petrecuti sub jugul turcesc, aici au ramas monumente ca moschea orasului, baia turceasca si mormantul lui Pasa Idris.
 

Cimitirul paleocrestin din Pecs

In cimitirul Sopianaei stravechii romani credinciosi au construit biserici simple, capele si mausolee cu cripte sub ele. De mai mult de 200 de ani aici au loc sapaturi arheologice; in aceste cripte s-au gasit sute de morminte bogate in obiecte.
 

Pe baza simbolurilor crestine de pe aceste obiecte si a frescelor de pe peretii cladirilor se crede ca cimitirul de la Sopianae era un cimitir crestin timpuriu.

                   

Situl detine cele mai multe cladiri funerare pictate, nu numai din Ungaria, ci si din intreaga Europa, de aceea este considerat un monument unic al istoriei antice si al crestinismului timpuriu.
 

Ansamblul paleocrestin din Pecs este alcatuit din mai multe cripte si cladiri. Cea mai importanta este Capela Centrala, situata in centrul orasului.

Sub capela centrala se afla o cripta; nu exista o legatura directa intre nivelul criptei cu peretii pictati si capela; fiecare avea, si are si azi, o intrare separata.
 

Peretii dinspre nord si est ai criptei sunt decorati cu fresce biblice: Adam si Eva in Paradis cu pomul si cu sarpele, profetul Daniel aruncat in vizuina leilor. Pe peretele dinspre est se gaseste un fragment din monograma Hristos si o figura sezanda imbracata in alb.
 

Langa peretele lateral dinspre sud se afla un sarcofag cioplit din marmura alba, din secolul al III-lea. Partea dintre desenele figurative ale peretilor este zugravita cu o vopsea care imiteaza marmura cu motive de plante.
 

Pecs - Cripta Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

In aceasta cripta boltita, cu doua niveluri, toata suprafata peretilor interiori, care a ramas intacta, este acoperita cu fresce. Pe perete, vizavi de intrare, Sfintii Apostolii Petru si Pavel arata spre monograma Hristos, care simbolizeaza prezenta lui Iisus Hristos.
 

Pe peretii laterali sunt pictate scenele cu Adam si Eva, Noe, vedem pe cei Trei Crai, pe Iona si pe Sfanta Fecioara cu pruncul Iisus. Bolta este decorata cu desene de plante si animale (rate si pauni); tot aici vedem si patru portrete incercuite, poate ale persoanelor inmormantate in aceasta cripta.
 

Cripta si inca doua cladiri alaturate acesteia, peretii carora nu sunt pictati, sunt deschise publicului. Lucrarile de restaurare din acestea au pus si mai mult in valoare frescele si valoarea lor istorica.
 

Pecs - Cripta Ulciorului

Cripta Ulciorului se afla deasupra criptei subterane. Aceasta este de fapt o capela micuta. Numele acesteia provine de la imaginea unui ulcior si a unei cupe din nisa taiata in peretele dinspre nord al criptei (proscomidiar). Acestea simbolizeaza Impartasirea credinciosilor.
 

Initial, cripta era boltita si avea peretii pictati. In cripta erau doua morminte, unul dintre ele avea un acoperis special, dublu. Peretii au fost bogat decorati cu forme geometrice si scene din Gradina Raiului.
 

Pecs - Capela din strada Apaca

Capela aflata pe strada Apaca este deosebita de celelalte datorita modalitatii de ingropare a celor adormiti. Cladirea este construita pe axa nord-sud, cu o absida la capatul dinspre nord.
 

In jurul anului 390, o banca si un Sfant Altar au fost asezate in absida cladirii. In interiorul ei, sub nivelul podelei se afla patru morminte.

Capela se deosebeste de cladirile din cimitirul Sopianaei pentru ca locuitorii crestini ai orasului au fost inmormantati in morminte sapate sub podeaua cladirilor si nu in cripte.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 6648

Voteaza:

Cimitirul paleocrestin din Pecs 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE