Manastirea Cutlumus - Sfantul Munte Athos

Manastirea Cutlumus - Sfantul Munte Athos Mareste imaginea.

Manastirea Cutlumus - Koutloumousiou - este una dintre principalele manastirile ortodoxe ce inalta rugaciuni lui Dumnezeu pe Sfantul Munte Athos, a sasea in ordine ierarhica, intre cele douazeci de manastiri athonite, dupa Marea Lavra, Vatoped, Iviron, Hilandar si Dionisiu. Manastirea Cutlumus poarta hramul "Schimbarea la Fata" a Mantuitorului, sarbatorita la 6 august / 19 august.

Se crede ca Manastirea Cutlumus poarta numele unuia dintre ctitorii ei, insa originea numelui sau nu este inca unanim aceeasi. Acest nume ar data inca din secolele X-XI. Unii spun ca el vine de la ctitorul arab (Kotloumous), altii spun ca s-ar traduce "sfantul care a venit din Etiopia", iar altii considera ca ar insemna "Hristos Mantuitorul" (intr-un vechi dialect arab), adica Cel Caruia ii este inchinata manastirea.

Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia. Muntele Athos este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri - Varful Athon - ce isi inalta culmea de piatra pe o peninsula lunga de 60 de kilometri si lata de 8-12 kilometri, aria totala a acestuia fiind de 360 de kilometri patrati. Careia - Karyes - este capitala Athosului, iar portul de acces catre aceasta se numeste Dafne - Daphne. Din Careia se pleaca spre toate manastirile din Sfantul Munte.

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.

         

Cele douazeci de manastiri atonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea Lavra, Manastirea Vatoped, Manastirea Iviron, Manastirea Hilandar, Manastirea Dionisiu, Manastirea Cutlumus, Manastirea Pantocrator, Manastirea Xiropotamu, Manastirea Zografu, Manastirea Dochiariu, Manastirea Caracalu, Manastirea Filoteu, Manastirea Simonos Petras, Manastirea Sfantul Pavel, Manastirea Stavronichita, Manastirea Xenofont, Manastirea Grigoriu, Manastirea Esfigmenu, Manastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu. Pe langa marile manastiri mai functioneaza inca 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc multime de calugari ortodocsi.

Manastirea Cutlumus din Sfantul Munte - scurt istoric

Asezata intr-o vale, la doar zece minute distanta de Careia si de Biserica Protaton, Manastirea Cutlumusiu se afla intr-o stransa legatura cu istoria poporului roman. Manastirea a fost zidita cu ajutorul voievozilor Nicolae Alexandru si Vlaicu Vladislav din Tara Romaneasca.

         

Drept ctitori ai ei sunt numiti Alexie Comneanul, imparatul Constantinopolului, si calugarul Calist Cotlomuseanu, un arab evlavios de la care isi trage si numele. Mama acestuia din urma era crestina si el insusi devine crestin schimbandu-si numele sau arab, in Constantin, iar din calugarie, Calist.

Prima atestare documentara a manastirii o avem din anul 1169 si primele ajutoare din Tarile Romane se pare ca au venit aici in vremea lui Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364). Mai tarziu, aceasta mareata manastire a fost jefuita, iar Voda Neagoe Basarab, Mircea cel Batran si Vintila Voda, domnii Tarii Romanesti, au refacut-o si au impodobit-o din nou.

Aici a fost staret si fostul mitropolit al Ungro-Vlahiei, Hariton (1372-1380). Adevarata ei inflorire incepe insa cu acest staret Hariton, cel care a refacut-o cu ajutorul lui Vladislav I - Vlaicu Voda, domn al Tarii Romanesti intre 1364-1374.

Hariton s-a implicat atat de mult in ridicarea Manastirii Cutlumus, incat in 1394 aceasta era cunoscuta drept "Manastirea lui Hariton". Astfel, el a facut nu mai putin de sapte drumuri in Tara Romaneasca, obtinand ajutoarele promise de Vladislav, care se angajase spunand: "Voi inconjura cu ziduri si cu turn de intarire manastirea, voi inalta biserica, trapeza, chilii, voi rascumpara mosii si voi da animale, ca prin aceasta sa fie pomeniti parintii Domniei Mele si eu."

Voievodul roman cerea, in schimbul ajutoarelor pe care urma sa le trimita, ca parintilor romani ce vietuiau la Manastirea Cutlumus sa li se permita sa duca o viata de sine. Staretul Hariton a incercat sa il convinga pe domnitor asupra importantei vietii de obste, insa tot ce a obtinut a fost ca staretul Manastirii Cutlumus sa fie intotdeauna ales dintre calugarii greci (ce duceau viata de obste).

Iata si cuvantul sau catre cei ce-i vor urma la staretia manastirii: "Pe cine va alege Dumnezeu sa fie mitropolit in Tara Ungrovlahiei, sa fie ctitor al Manastirii Cutlumus si sa o ajute cu zel ca si noi, iar manastirea sa fie datoare a-l scrie la Sfanta Proscomidie ca ctitor."

         

Vitregiile secolelor, invaziile si atacurile necredinciosilor au supus-o nu o data unor distrugeri si saraciri, incat unii monahi au luat drumul pribegiei si au ajuns de multe ori in tarile dunarene pentru a colecta fonduri pentru renovarea manastirii si a micului port din apropiere. Intre ctitorii Cutlumusului s-au adaugat apoi, rand pe rand, Mircea cel Batran, Laiota Basarab, Basarab cel Tanar, Vlad Calugarul, Vlad Inecatul, Vlad Vintila si nu in ultimul rand Radu cel Mare si Neagoe Basarab.

Domnitorul Neagoe Basarab a ridicat aici Biserica Sfantului Nicolae, chilii, trapeza (sala de mese), pivnita, brutarie, bucatarie, hambar, bolnita, arhondaric (pentru primirea oaspetilor) si alte constructii, a acoperit biserica cu plumb si i-a pus geamuri, a construit port intarit cu zid si a numit Cutlumusul "Lavra cea Mare a Tarii Romanesti".

Mai tarziu, Elisabeta Movila si Gavriil Movila, urmati de marele Matei Basarab, care a ajutat la repararea picturii bisericii si a reconfirmat inchinarea catre Cultumus a Manastirii Clocociov din judetul Olt, cat si o serie de domnitori fanarioti, precum Alexandru Ipsilanti, Voda Caragea, Mihail Sutu si Alexandru Moruzi, si-au legat numele de Cutlumus.

Ultima mare danie romaneasca catre aceasta manastire, si se pare chiar catre Sfantul Munte Athos, ii apartine mosieresei Marghioala Procopie Canusi, cu ajutorul careia Manastirea Cutlumus s-a putut reface dupa incendiul devastator din anul 1870.

In anul 1766 a vietuit aici ca simplu calugar Matei, Patriarhul Alexandriei, care a inzestrat-o si cu o mare avere. In aceasta sfanta manastire se gasesc numeroase icoane si obiecte de cult de o deosebita frumusete, precum si o impresionanta biblioteca.

         

In biserica manastirii se afla icoana Mantuitorului si a Maicii Domnului, numita "Mijlocitoarea" si "Pazitoarea de rele", ambele facatoare de minuni. In paraclisul manastirii se afla icoana Maicii Domnului "Tare Aparatoare" (secolul XIII), aparatoare de foc si de frica.

In sfinte racle se pastreaza Moaste de la mai multi sfinti: Capul Sfantului Haralambie, Piciorul Sfintei Ana, Capul Sfantului Alipie Stalpnicul, precum si Mana stanga a Sfantului Grigore Teologul (toate daruite de primul sau ctitor, imparatul bizantin Alexie Comnenul), Sfanta Paraschevi, Sfanta Anastasia (izbavitoarea de otrava), cat si multe alte particele din moastele altor 70 de sfinti. Cea mai valoroasa comoara a manastirii este insa un fragment din Sfanta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos.

Pe langa vechi volume si carti de cult si de teologie, biblioteca are si o serie de vechi manuscrise, 94 pe pergament, cuprinzand chestiuni bisericesti din secolul al XXIV-lea, 300 de manuscrise cu materii si muzica bisericeasca din secolele XIV-XIX. Biblioteca manastirii pastreaza peste 660 de manuscrise si 3.500 de carti tiparite.

Manastirea Cutlumus - Icoana Maicii Domnului "Pazitoarea de rele"

Icoana Maicii Domnului "Pazitoarea de rele" sau "Tare Aparatoare" (Phovera Prostasia) este singurul obiect ramas in urma unui incendiu ce a distrus complet un schit al manastirii din Insula Creta. Aceasta icoana a fost adusa in Sfantul Munte Athos, in Manastirea Cutlumus, unde a savarsit nenumarate minuni. In vremea unui incendiu petrecut in padurile manastirii, calugarii au luat icoana si au mers, cu rugaciune, spre padurea ce ardea. In scurt timp, cerul a dat ploaie si padurea nu a mai ars.

Icoana Maicii Domnului "Pazitoarea de rele" se afla pe catapeteasma capelei manastirii. Icoana este dusa, in procesiune, in Biserica Protaton, o data pe an, in Martea Luminata. Iar icoana Axion Estin, pastrata in Biserica Protaton, ii intoarce vizita la o zi distanta.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 14542

Voteaza:

Manastirea Cutlumus - Sfantul Munte Athos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE