Biserica Sfantul Gheorghe - Perast

Biserica Sfantul Gheorghe - Perast Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Gheorghe este o biserica sarbeasca, construita pe o insula din fiordul Boka Kotorska, Muntenegru. Marea Mediterana patrunde adesea printre stancile continentului, formand, ca si in acest caz, fiorduri. Boka este singurul fiord european din afara Scandinaviei trecut in liste celor mai frumoase cinci fiorduri din lume, avand forma unui fluture cu patru aripi.

Perast, una dintre "perlele" cele mai de seama ale Muntenegru-lui, a apartinut, pana in secolul al XVIII-lea, Republicii Venetiene. Acest oras era, la vremea sa, cel mai important port maritim din aceasta zona, avand o flota de peste 100 de nave si un numar de peste 1.700 de navigatori.

Cel mai apropiat oras de pe coasta, Perast, este si cel care are grija de cele doua insule din golf, Insula - Biserica Gospa od Skrpjela si Insula - Biserica Sfantul Gheorghe, doua atractii turistice unice. Insula Sfantului Gheorghe se afla la o distanta de aproximativ 115 metri de Insula si Biserica Gospa od Skrpjela.

Acordul dintre cele doua insule este impresionant: ele intruchipeaza relatia istorica dintre barbat si femeia. Insula Sfantului Gheorghe intruchipeaza barbatul, fiind bine-facuta, robusta si creata de Dumnezeu, in timp ce Insula Gospa od Skrpjela intruchipeaza femeia, aceasta fiind subtirica, usoara, luminoasa si creata de catre om. Insula artificiala Gospa a fost construita incepand de la un colt de stanca existent mai din-nainte, in vreme ce Insula Sfantul Gheorghe este o insula naturala.

Biserica Sfantul Gheorghe din Perast - scurt istoric

Biserica Sfantul Gheorghe a fost intemeiata de catre calugarii benedictini, abatia acestora fiind mentionata pentru prima data in anul 1166, in documentele care vorbesc despre noua biserica romanica, a doua ca vechime, inchinata Sfantului Trifon, din kotor. In aceste acte este amintit si abatele Ivan, de la Sfantul Gheorghe.

Potrivit studiilor arhitecturale, se crede ca benedictinii foloseasu deja aceasta biserica prin secolul al IX-lea. Afara de cateva mici modificari, infatisarea bisericii este cea originala.

Insula Sfantul Gheorghe a avut mult de suferit, atat din partea invadatorilor, cat si de pe urma cutremurelor de pamant. Una dintre marile incercari a fost cutremurul din anul 1667, cand bolta bisericii si absida altarului s-au daramat, in timpul slujbei de Inviere.

In urma cutremurului, o mica biserica a fost construita pe insula. Pietrele funerare pastrate pe insula infatiseaza o minunata serie de embleme heraldice, infatisand multe date despre istoria din Perast. Insula a fost folosita drept cimitir pana in anul 1866, cand un nou cimitir a fost amenajat in partea nordica a orasului.

Initial, biserica pastra picturi datand din anii 1327 si 1457. Ultimele picturi au fost lucrate de catre artistul Lovro Marinov Dobricevic, un renumit zugrav din Kotor.

Manastirea Sfantul Gheorghe s-a aflat sub jurisdictia orasului Kotor pana in anul 1634, cand ocrotirea insulei a fost incredintata Senatului din Venetia.

In anul 1571, piratul Karadoz a incendiat manastirea, cat si o mare parte din orasul Perast. Localnicii au inceput a repara biserica in anul 1603.

In anul 1812, vreme de aproape un an, manastirea a fost ocupata de catre franci, care, ceva mai tarziu, au fost expulzati de catre locuitorii din Perast, atat din Fortareata Sfintei Cruci, cat si din Manastirea Sfantul Gheorghe. In anul 1814, manastirea a fost preluata de catre austrieci.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 5382

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe - Perast 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE