Bisericile din Ano si Kato Doli - Mani

Bisericile din Ano si Kato Doli - Mani Mareste imaginea.

Bisericile din Ano si Kato Doli - Mani

Localitatile Doli - Kalianeika si Kitries. In interiorul si imprejurul localitatilor Ano si Kato Doli se gasesc mai bine de 40 de minunate bisericute, toate zidite in stil bizantin si acoperite cu fresce de o frumusete rara. Aproape parasite sau uitate de lume, unele dintre ele puncteaza inca spatiul salbatic ce inconjoara localitatile.

Mani, peninsula  din Peloponez.

Mani este cea mai sudica peninsula din Peloponez - Morea, asezata fiind intre districtele Lakonia si Messenia, in sudul Greciei. In partea estica, aceasta este strajuita de Golful Licaonian, iar in partea stanga de cel Messenian. Relieful acesteia constituie o prelungire a lantului muntos Taygetos, cat si o extremitate muntoasa a Peloponezului.

Peninsula Mani, cunoscuta si sub denumirea de Maina, este una dintre cele mai iubite regiuni ale Greciei, fiind adesea aleasa drept loc de petrecere al vacantei. Aceasta peninsula este o comoara inestimabila de biserici bizantine si post-bizantine, imprastiate prin sate si pe coline de o frumusete aproape uitata de catre ochiul omului contemporan.

Relieful acestui loc este deosebit de muntos si, pe alocuri, greu accesibil. Numele de "mani" se crede a fi insemnat, initial, "uscat" sau "lipsit de copaci". Pana nu demult in acest loc se putea ajunge doar pe apa, cu barca. Astazi, un singur drum, serpuit si micut, se strecoara inspre Mani, pe coasta de vest, de la Kalamata spre Areopoli. Din Areopoli, drumul ajunge in Akrotainaro, iar mai apoi in Gytheio. 

Mani era initial impartita in trei zone, astfel: Exo Mani (din afara), in partea nord-vestica; Kato Mani (de jos), in partea estica; Mesa Mani (din interior), in partea sud-vestica. O a patra regiune, dinspre nord, este si ea uneori inclusa. Aceasta se numeste Vardounia.

In limba greaca, "ano" inseamna "de sus", iar "kato" inseamna "de jos". Dintre cele doua localitati Doli, Ano este imediat deasupra asezarii Kato. Pelerinul turc Evliya Celebi, calator in anul 1670, a consemnat, in jurnalul lui de calatorie, cum ca satul avea 300 de case si un numar de 1.800 de soldati. In anii 1800, Pouqueville consemneaza cum ca "Dolous" era foarte populat, avand mai bine de 500 de case.

Biserica Sfantul Proroc Ilie - Ano Doli

Biserica centrala din localitatea Ano Doli, inchinata Sfantului Proroc Ilie, dateaza inca din secolul al XVIII-lea si, precum alte putine biserici din zona, ea are un tavan plat, din lemn. Biserica a fost lovita de un cutremur, prin anii 1930.

Frescele bisericutei inchinate Sfantului Ilei, care au ramas pana astazi, sunt cele aflate de o parte si de alta a naosului. In momentul in care in biserica s-au instalat stranile de lemn, o parte dintre fresce au fost acoperite.

Astfel, Sfantul Gheorghe si Sfantul Dimitrie, zugraviti calare, de o parte si de alta a naosului, pot fi vazuti doar de la bust in sus, caii acestora fiind acoperiti de strani. Stilul frescelor este asemanator cu al celorlalte fresce, intalnite in bisericutele zonei, datand de prin secolul al XVIII-lea.

O trasatura specifica acestei bisericute, in ceea ce priveste arhitectura, este o galerie de lemn, construita special pentru femei. Acoperind spatele bisericutei, aceasta aminteste de spatiul existent si in sinagogile evreiesti, destinat femeilor. Aceasta dateaza din secolul al XIX-lea.

O farfurie metalica ornamentala, datand inca din anul 1830, pastreaza gravat pe ea un model ce infatiseaza cele doua sate Doli, cat si bisericuta Sfantul Ilie. Aceasta bisericuta este infatisata foarte clar, avand si un turn clopotnita, in partea de rasarit.

Astazi, turnul clopotnita este atasat bisericii si infatiseaza un stil "venetian". Partea inferioara a clopotnitei este pictata si pastreaza inscriptia "anul 1809". In partea superioara se observa sculpturi folclorice zonale. Partea cea mai inalta a turnului este mai noua, fiind probabil zidita dupa un cutremur. Ea infatiseaza o arhitectura mai sofisticata si poarta semnatura "a fost construit de T.G. Demakouleas si Fiul sau".

In partea dreapta a bisericii se afla un Memorial zidit pentru Eroii de Razboi care si-au dat viata in Razboiul din Balcani, imediat dupa Primul Razboi Mondial. De obicei, bisericuta sta incuiata. Pentru a fi descuiata, pelerinul trebuie sa cauta un om din sat.

Biserica Sfanta Treime si Biserica Panagitsa - Ano Doli

In imediata apropiere a localitatii Ano Doli se afla un mic platou, putin inaltat, pe care isi inalta zidurile Biserica Sfanta Treime. In aceasta se mai gasesc inca si astazi ramasite din frescele zugravite in secolul al XVIII-lea. Pisania aminteste anul 1739.

Continuand drumul, pe poteca ce merge spre nord, se ajunge imediat la o frumoasa biserica, incununata cu cupole. Aceasta este Biserica Panagitsa. In interior, bisericuta se mandreste cu o catapeteasma scultptata in lemn, recent restaurata, si cu o serie de fresce din secolul al XVIII-lea. Deasupra usii de pe peretele vestic, se afla zugravita o cruce. Aceasta este o bisericuta zidita de catre o familie credincioasa, drept capela de rugaciune. Acest obicei este des intalnit in preajma localitatilor din Mani.

Manastirea Sfantul Nichita - Ano Doli

Biserica centrala a Manastirii Sfantul Nichita se pastreaza inca si astazi, la o distanta de doi kilometri distanta de Ano Doli. Biserica urmeaza planul de cruce inscrisa, fiind fidela stilului post-bizantin. Manastirea este astazi parasita si in stare proasta de pastrare.

Frescele bisericutei dateaza din secolul al XVIII-lea, fiind semnate de zugravii Christodoulo Pentichoraki si Parthenio Chaidemenaki. Lucrarile acestora au fost executate in anul 1752. Ansamblul iconografic infatiseaza "Imnul Acatist", "Scara raiului" si "Zodiacul".

Una dintre cele mai minunate scene zugravite in biserica este "Scara raiului". Aceasta se afla zugravita pe peretele stang, in partea superioara a lui, aproape de tampla. De pe aceasta, calugarii cei nevrednici cad in gura deschisa a unui imens monstru. Scara are 30 de trepte.

Biserica Sfantul Vasile cel Mare - Kato Doli

Biserica inchinata Sfantului Vasile cel Mare, asezata in centrul localitatii Kato Doli, dateaza din anul 1776, potrivit unei inscriptii in piatra, de pe fatade ei sudica. O alta inscriptie, incrustata pe turnul clopotnita, din partea ei vestica, arata ca acesta a fost zidit in anul 1804. Anul 1845, aflat deasupra usii turnului, arata data in care porticul a fost lucrat si adaugat turnului.

In interiorul bisericii, frescele s-au pastrat in Altar, cat si in partea vestica a naosului. In domul bisericutei se afla zugravit Hristos Pantocrator. Cea mai frumoasa parte a acestei bisericute este catapeteasma sculptata in lemn, datata in anul al XIX-lea.

Biserica Sfantul Nicolae din Turnul Ketseas - Kato Doli

Aceasta bisericuta, zidita in forma de hala, este inchinata Marelui Ierarh Nicolae. Locasul de rugaciune inchinat sfantului a fost pictat de unii dintre cei mai buni zugravi ai vremii, acestia fiind cunoscuti ca reprezentanti ai "Scolii Koutifari", care a inflorit in cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.

In inscriptia ce s-a pastrat, pana nu demult, in biserica, erau enumerati nu mai putini de patru zugravi originari din Mani: Dimangleas, Kalliergaki, Pentachorea si Phillipaki. Acestia au zugravit bisericuta in anul 1785.

Potrivit marturiilor istorice, bisericuta inchinata Sfantului Nicolae a fost construita in turnul unei familii numite Ketseas, in secolul al XVIII-lea. Tinand cont ca in Kato Doli nu se mai pastreaza nici un turn din acea perioada, aceasta biserica este foarte greu de gasit. Ea se afla in curtea casei unei familii.

Biserica a fost lovita de un cutremur, in anul 1944. Turnul clopotnita s-a prabusit, luand cu el si o parte din acoperisul bisericii, cat si frescele de pe peretii laterali apropiati. Frescele ramane sunt deosebite. Iconostasul bisericii a supravietuit si el, insa nu mai are icoane, acestea fiind inlaturale spre o mai buna pastrare.

In partea stanga a Altarului, la Proscomidiar, se afla infatisat ereticul Arie, in gura unui balaur. Aceasta este o tema comuna bisericutelor din zona, insa deseori ea este acoperita cu vestminte sau draperii.

Manastirea Sfanta Parascheva - Kato Doli

Manastirea Sfanta Parascheva - Paraschevi se afla la o distanta de doar doi kilometri inspre vest de Kato Doli. Cupola bisericutei este neobisnuit de inalta, spre deosebire de mai toate locasurile din zona. Ea se aseamana insa cu cea intalnita in Biserica Sfanta Sofia, din localitatea apropiata Gournitsa.

Desi micuta in dimensiuni, bisericuta sfintei este cat de cat impunatoare. Ea dateaza din secolele XV-XVI. Recent, biserica a fost restaurata de Institutul local de Arheologie Bizantina. Pentru a o vizita este nevoie a trece mai intai prin Eforatul din Kalamata, spre a lua legatura ce cel ce detine cheia.

Bisericuta este decorata in intregime cu fresce. Pe cele doua ferestre joase, din peretele sudic, se pot vedea o serie de fresce. Frescele sunt datate ca fiind lucrate in anul 1692, de-a lungul dominatiei Venetiene in Peloponez, fiind semnate de Panagioti Belizelo. In jurul manastirii se gasesc o serie de ruine monahale, printre care si urmele unei mori.

Biserica Sfantul Nicolae din Kalianeika - Kato Doli

Si aceasta bisericuta este restaurata si incuiata, insa, spre deosebire de celelalte bisericute, cheia se afla deasupra usii, pe tocul acesteia, sub o placuta de piatra. In interiorul bisericii, frescele se bucura de putina lumina ce patrunde in interior. Exteriorul acesteia este deosebit in arhitectura, avnd o bolta in forma de cruce, avand anumite decoratii inca din secolele XII-XIII. Arhitectura acesteia prezinta o serie de similaritati cu Biserica Sfantul Ioan din Kambos, ambele zidite in aceea perioada si dupa acelasi plan.

Manastirea Roussaki - Sfantul Ilie

Manastirea Roussaki a fost intemeiata de catre trei frati, cu mult timp in urma. Nimeni nu stia exact secolul zidirii, insa este posibil sa fie secolul XVII-XVIII. Doi dintre cei trei frati erau calugari, iar cel de-al treilea era casatorit. Cel casatorit purta numele de Roussaki. Mostenitorii acestuia inca mai pastreaza bisericuta si pamantul din zona.
In partea nord-estica a curtii bisericii se afla si astazi un turn clopotnita. In cladirile din curte vietuiau membrii familiei, insa din pricina lipsei de curent electric si a apei curente, ei s-au mutat in Kallieneika si Kalamata.

Biserica este inchinata Sfantul Proroc Ilie si are o singura nava, incununata cu o turla. Bisericuta nu are coloane, insa are o catapeteasma frumos culptata in lemn si aurita. Frescele dateaza din anul 1758, fiind intr-o foarte buna stare de pastrare. Culorile sunt inca deosebit de vii si clare. Printre cele mai deosebite scene sunt cele ce infatiseaza Intrarea in Ierusalim, Rastignirea si Judecata de Apoi.

Zugravii pot fi Anagnostes din Langada si Nicolae din Nomitsis, care a mai pictat si Biserica Sfintii Teodor, din Kambos, si bisericile inchinate Sfantului Gheorghe, Mirsini si Sfantului Ioan Gura de Aur, din Skoutari, pe coasta estica din Mani.

Biserica Sfanta Chiriachi si Panaghia Phaneromeni

Spre vest, mergand pe drumul ce se indreapta spre Kitries, isi mai inalta zidurile zugravite inca doua mici biserici: Biserica Sfanta Chiriachi si Panaghia Phaneromeni. Despre cea din urma se stie ca pe locul ei a existat o frumoasa manastire, distrusa complet de cutremurul din 20 iulie 1944.

Biserica Sfanta Chiriachi se inalta pe locul unei foste bisericute mai vechi. Langa aceasta se mai inalta si o incapere cu camere de dormit si o trapeza, in intregime pictata. Se crede ca aici se tinea un festival local anual, caci se si dormea, dupa incheierea lui. Pictura este semnata de F.Kotsanis, in anul 1917.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2929

Voteaza:

Bisericile din Ano si Kato Doli - Mani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE