Manastirea Gorioc

Manastirea Gorioc Mareste imaginea.


Manastirea Gorioc

Manastirea Gorioc este un sfant locas de rugaciune din Serbia, functionand astazi ca metoc al Manastirii Visoki Decani. Metocul este o biserica sau o manastire care depinde, din punct de vedere administrativ si legislativ, de o alta manastire mai mare decat ea.

Manastirea este asezata in regiunea cunoscuta sub denumirea de Bela Stena - Piatra Alba, putin mai sus de micutul orasel Istok, in nord-vestul zonei Kosovo si Metohia. Numele manastirii se trage de la o minune savarsita asupra regelui Stefan, fiind compus din doua cuvinte: din "gori", care inseamna "infierbantati", si "oci", care inseamna "ochi".

Manastirea Gorioc - scurt istoric

Potrivit traditiei, aceasta manastire a fost construita de catre regele Stefan Decanski si inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, in semn de pretuire pentru vindecarea acestuia in acel loc. Sfantul Nicolae a mijlocit de la Domnul vindecarea regelui, care suferea de o boala de ochi. In orice caz, tinand cont de faptul ca aceeasi traditie este pusa in legatura si cu alte locuri similare, nu este posibil sa indentificam cu certitudine care este ctitoria regelui vindecat.

Ansamblul monahal ce formeaza Manastirea Gorioc este constituit din trei constructii: Biserica Sfantul Ierarh Nicolae, Cladirea ce adaposteste chiliile si Turnul clopotnita. Biserica cea veche a Sfantului Nicolae din Gorioc, datand probabil din secolul al XIV-lea, nu se mai pastreaza in forma ei originala, aceasta biserica fiind reinnoita in mai multe randuri: prin secolul al XVI-lea, al XVIII-lea si la inceputul celui de-al XX-lea.

     

Biserica din Manastirea Gorioc este o bisericuta modesta, cu o singura nava dreptunghiulara. Sfantul Altar, din capatul estic al navei, este terminat intr-o absida adancita, iar capatul vestic al navei este acoperit cu turnul clopotnita. Initial, peretii interiori nu erau pictati in fresca, abia prin anul 1972, acestia avand sa fie pictati intr-o fresca fidela vechiului stil sarbesc.

Biserica pastreaza, cu mare bucurie si evlavie, o serie de icoane vechi, si anume 11 icoane pictate de-a lungul secolelor al XVI-lea, al XVII-lea si al XVIII-lea. Manastirea Gorioc pastra initial si o bogata colectie de carti medievale sarbesti, printre acestea numarandu-se si o serie de manuscrise sarbesti de secol XIV-XV, pe care consulul rus si istoricul A. Gilferding le-a luat din manastire, in anul 1856. Astazi, acestea sunt pastrate in Biblioteca din Sankt Petersburg.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Manastirea Gorioc a fost folosita pe post de inchisoare pentru arestatii din Serbia si Muntenegru, de catre albanezii nazisti. Daunele facute in acesta perioada, de catre paganii nesimtitori, vor fi reparete imediat dupa plecarea acestora.

Astazi, cladirea cu chilii si trapeza, clopotnita si fantana, sunt toate restaurate. Manastirea Gorioc este o manastire ce adaposteste o obste de cateva maici, parintele arhimandrit si duhovnic fiind Batranul Sava.

Calugarii din Manastirea Visoki Decani viziteaza Manastirea Gorioc la fiecare Sfanta Liturghie de duminica si la Praznicele Mare, cat si in restul zilelor, pentru a le ajuta pe maici in cele ale administrarii manastirii.

Dupa Razboiul din Kosovo - 1999, toata populatia sarba de pe aceste meleaguri a fost fortata sa paraseasca zona Kosovo, maicile si parintele ramanand cu totul izolati si fara pic de protectie. In scurta vreme insa, Domnul a randuit sosirea in zona a celor responsabili cu pastrarea pacii. Astazi, manastirea este pazita si ajutata de catre un grup de zece soldati spanioli din KFOR.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2150

Voteaza:

Manastirea Gorioc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE