Manastirea Kilifarevo

Manastirea Kilifarevo Mareste imaginea.

Nasterea Manastirii Kilifarevo este strans legata de numele lui Theodossius din Turnovo, un ascet si invatat din Bulgaria. Theodossius s-a stabilit in aceste parti ale Bulgariei in anul 1348, la cativa ani de la moartea lui Grigore Sinaitul.

Acompaniat de discipolul sau, Romil din Vidin, dupa ce a calatorit la Muntele Athos si prin Bulgaria de Est, Sfantul Theodossius s-a retras in padurile de deasupra raului Belitsa, in apropiere de satul Kilifarevo.

Treptat, mai multi calugari s-au alaturat Sfantului Theodossius si, curand, au construit si o manastire, cu sprijinul Tarului Ivan Alexandru. Manastirea a devenit rapid un centru cultural si religios al Bulgariei. La manastirea Kilifarevo au fost traduse numeroase carti, vieti ale sfintilor, cazanii si cronici.

Cand otomanii au patruns in regiunea Turnovo, manastirea Kilifarevo era fortificata cu pereti si turnuri - fortarete. Chiar tarul Ivan Alexandru a donat numeroase fonduri pentru constructia unui nou turn si a unei noi biserici.

In ciuda rezistentei locale, manastirea a fost insa devastata de catre otomani. In anul 1442, manastirea apare insa din nou in documente, iar in anul 1596, a oferit adapost insurgentilor care au supravietuit celei de-a doua revolte de la Turnovo. Manastirea a fost insa incendiata si distrusa de catre turci.

In prezent, Manastirea Kilifarevo se afla la poalele unui deal in apropiere de raul Belitsa. Se crede ca manastirea a fost ridicata in acest loc in secolul XVI, imediat dupa distrugerea vechii manastiri. In curand, in apropierea manastirii s-au nascut numeroase comunitati monastice.

Renascuta din propriile ruine, Manastirea Kilifarevo se remarca prin arhitectura impresionanta si picturile murale de secol XVII. Iconostasul manastirii Kilifarevo este format din trei seturi de icoane, din secole diferite.

Iconostasul este realizat de mesterii din Tryavna, care au sculptat monstri si bestii mitice. In anul 1800, manastirea a fost renovata si i s-au adaugat cateva dependinte. In perioada 1830 - 1835, manastirea a cunoscut inflorirea, atragand numeroase fonduri, care au dus la constructia unei nou catredale.

La Manastirea Kilifarevo au fost traduse si intocmite numeroase culegeri de texte, iar faima scolii de litere de la Kilifarevo a ajuns pana in tari precum Rusia sau Serbia. La manastirea Kilifarevo a fost ridicata si decorata Biserica Nasterii Maicii Domnului. In anul 1840, arhitectul Kolyo Ficheto a construit biserica Sfantul Dimitrie.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2254

Voteaza:

Manastirea Kilifarevo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE