Manastirea Sfantul Luca

Manastirea Sfantul Luca Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Luca este un asezamant monahal ortodox din Grecia, aflat la o distanta de 165 km de Atena, langa satul Stiri, in Viotia. Este una dintre cele mai importante monumente ale artei bizantine, mai ales datorita mozaicului, iar  din 1990, a fost inclusa in lista monumentelor UNESCO, impreuna cu Manastirile Nea Moni din Chios si Dafni din Atena.

Manastirea este inchinata Sfantului Luca din Stirio, praznuit pe 7 februarie. Manastirea, ce este inchinata Sfantului Luca, vindecatorul de boli, impreuna cu cele doua biserici din incinta (Biserica NAscatoarei de Dumnezeu si catoliconul), cripta, chiliile si celelalte constructii anexe, au dobandit o mare faima intr-o foarte scurta perioada de timp datorita artei mozaicului, reprezentand un adevarat model pentru monumentele bizantine din secolul al XI-lea in intreaga Grecie.

La doi ani dupa moartea Sfantului Luca, ucenicii sai, si alti pustnici care traiau in acest loc, au decorat biserica Sfanta Barbara transformand chilia in care Sfantul Luca a fost inmormantat intr-un loc sfant de pelerinaj, construind totodata chilii noi si un arhondaric.

Manastirea Sfantul Luca a avut un rol important si in timpul Revolutiei Grecesti (1821). Acesta a fost locul in care Rumeli a inceput revolutia. Pe 27 martie 1821, Isaia, episcopul de Salona, i-a binecuvantat pe revolutionarii lui Rumeli si a declarat in mod oficial inceputul revolutiei.

Dupa ce Omer Vrioni a incendiat Livadia in iunie 1821, revolutionarii s-au intrunit la Manastire Sfantul Luca de unde s-au intors catre Morias. Odyseeas Androutsos s-a intors de la Sfantul Luca de asemenea, cateva luni mai tarziu si a cucerit iarasi Livadia. Intrucat Dramalis s-a deplasat catre sud, turcii au distrus aproape in totalitate Manastirea Sfantul Luca  (1822, 1823) 

In 1943, manastirea a suferit din nou din cauza armatei germane. In orice caz, din 1938, Societatea Arheologica din Grecia a inceput munca dificila, ce s-a intins pe o perioada indelungata, de a restaura Manastirea. A fost restaurata biserica impreuna cu celelalte cladiri anexe. Tot acum au fost scoase la lumina vechile moazaicuri.

Catoliconul manastirii, ce a fost construit in primele decenii ale secolului al Xi-lea, estre atribuit, potrivit unor traditii, unor trei imparati din Bizant: Roman al II-lea (959-963), Vasile Bulgaroctonul (976-1028) si Constantin al IX-lea Monomahul (1042-1056).

In catolicon se gaseste mozaicul cel mai bine pastrat din perioada Renasterii Macedonene. In orice caz, in prezent lipsesc anumite scene din pictura initiala. Un exemplu in acest sens este Mantuitorul Pantocrator. 

Exista documente care atesta ca Manastirea Sfantul Luca era faimoasa in intreg Imperiul Bizantin, datorita mozaicurilor sale.

Manastirea are trei hramuri:  

7 februarie - ziua praznuirii Sfantului Luca
3 mai -  Mutarea moastelor Sfantului Luca
15 august - Adormirea Maicii Domnului

Radu Alexandru

 

29 Ianuarie 2014

Vizualizari: 3985

Voteaza:

Manastirea Sfantul Luca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE