Manastirea Sfantul Tadeu

Manastirea Sfantul Tadeu Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Tadeu, cunoscuta si sub denumirea de "Kara Kilise", este o veche manastire armeana din provincia iraniana Azerbaidjan. Asezata intr-o zona muntoasa, la numai douazeci de kilometri distanta de localitatea Maku, aceasta manastire este una dintre putinele locasuri care il au drept ocrotitor pe Sfantul Apostol Tadeu.

Sfantul Tadeu a fost fiul Salomeei si fratele lui Iacov, cel numit "ruda Domnului". Mama acestuia, Salomeea, a fost fiica lui Haggai, fiul lui Barachia, unul dintre fratii Sfantului Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Tadeu este autorul cartii nou-testamentare numita "Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Iuda".

Sfantul Apostol Tadeu a predicat Evanghelia in Iudea, in Samaria, in Galileea, in Siria, in Arabia, in Mesopotamia, pe Muntele Ararat si in Armenia, impreuna cu Sfantul Simeon Canaanitul, unde au si primit moarte muceniceasca. In anul 45, pentru a predica Evanghelia lui Hristos, Sfantul Apostol Tadeu a calatorit prin Armenia; multi locuitori din aceasta regiune au fost convertiti la credinta in Hristos, iar multe comunitati crestine au fost infiintate in taina. In acea vreme, dupa o domnie de 38 de ani, regele Abgar a murit, iar imparatia sa a fost impartita in doua parti: fiul regelui, anume Ananun, s-a incoronat pe sine in Edesa, in vreme ce nepotul regelui, anume Sanatruk, conducea Armenia.

 

In jurul anului 66, regele Ananun a ordonat omorarea Sfantului Tadeu, in Edesa. Astfel, sfantul a fost rastignit si strapuns cu sageti. Fiica regelui, anume Sandokht, care fusese deja convertita la Hristos, a fost omorata impreuna cu Sfantul Tadeu; mormantul sfintei mucenite se afla langa localitatea Ghara Kilise. In anul 377, cinstitele Moaste ale Sfantului Apostol Tadeu au fost aduse la Constantinopol, impreuna cu cele ale Sfantului Apostol Andrei, de catre Sfantul Mucenic Artemie (preznuit la 20 octombrie).

Manastirea Sfantul Tadeu

Manastirea Sfantul Tadeu poate fi vazuta de la o foarte mare distanta, aceasta fiind zidita pe culmea unui munte smerit. Imprejurul acesteia se afla mai zidite mai multe paraclise, dupa cum urmeaza: trei paraclise se afla pe culmea estica, un alt paraclis se afla la o distanta de aproximativ trei kilometri inspre sud de manastire, pe drumul ce duce in localitatea Bastam, iar un alt paraclis al acestei manastiri se afla in localitatea Ghara Kilise.

 

Unul dintre cei doisprezece Apostoli, anume Sfantul Tadeu, numit totodata si Iuda (a nu se confunda cu Iuda Iscarioteanul, cel care L-a vandut pe Mantuitorul), a primit moarte muceniceasca in timp ce propovaduia Evanghelia pe aceste meleaguri. Astfel, acest sfant este vazut drept cel care a intemeiat Biserica Armeana.

Potrivit legendelor locului, prima biserica inchinata sfantului evanghelizator a fost zidita pe acest loc in anul 68, deasupra ruinelor unui templu pagan. Din constructia originala nu a mai ramas mare lucru, in anul 1329, dupa cutremurul devastator de pamant din anul 1319, biserica fiind rezidita si amplu extinsa. Cu toate acestea, parti componente din vechea biserica, datand inca din secolul al X-lea, au fost pastrate in jurul Altarului bisericii celei mari.

 

Cea mai mare parte din ansamblul monahal actual dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, cand printul Abbas Mirza din Qajar a rectitorit amplu manastirea. Adaugirile efectuate in cadrul secolului al XIX-lea au folosit acelasi soi de piatra, sculptata asemanator. Cele mai vechi parti ale bisericii sunt acelea zidite din piatre albe si negre, de la care manastirea isi si trage supra-numele turcesc de "Kara Kelise" (Biserica cea Neagra). Ziduri fortificate incojoara intreaga manastire.

In biserica acestei manastiri se slujeste o singura data pe an, in ziua de 1 iulie, cand Biserica il praznuieste pe Sfantul Iuda Tadeul. In vara anului 2008, ansamblul monahal de la Manastirea Sfantul Tadeu a fost inclus in lista patrimoniului mondial UNESCO, alaturi de alte doua locasuri crestine armene din aceeasi privincie: Manastirea Sfantul Stefan si Capela lui Dzordzor.

Teodor Danalache

 

22 Noiembrie 2011

Vizualizari: 5218

Voteaza:

Manastirea Sfantul Tadeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE