Manastirea Ciorogarla - Samurcasesti

Manastirea Ciorogarla - Samurcasesti Mareste imaginea.


Manastirea Samurcasesti din Ciorogarla

Manastirea Ciorogarla sau Manastirea Samurcasesti se afla pe cursul raului cu acelasi nume din localitatea Ciorogarla, aflata in apropierea Bucuresti-ului. Manastirea inspira o stare unica, mai ales datorita celor trei altare pe care le detine; datorita acestora, ea este numita in partea locului si "Biserica cu trei altare".

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

Biserica manastirii, purtand hramul Sfintei Treime, a fost ridicata de marele vornic Constantin Samurcas in anul 1808, fiind sfintita in anul 1870, dupa ce pictorul Gheorghe Tatarascu terminase pictura.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

Biserica are forma de nava, cu o turla pe naos, iar altarul este incadrat de alte doua abside, avand fiecare un nume si purtand cate un altar separat. Altarul propriu-zis este inchinat Sfintei Treimi, absida din dreapta este inchinata Nasterii Maicii Domnului, iar cea din stanga Adormirii Maicii Domnului.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

Pe la anul 1848 la intrarea in manastire a fost construita o bisericuta cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae care a fost demolata in timpul regimului comunist. In anul 1876, in spatele bisericii mari, a fost ridicata o capela cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, care, de asemenea nu mai este. In timpul primului razboi mondial germanii au topit clopotele pentru a face piese de artilerie.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

La data de 28 septembrie 1914, un incendiu a distrus aproape in intregime Manastirea Ciorogarla, iar dupa cutremurul din anul 1940, fiind deja intr-o stare deplorabila, generalul Th. Ciurea reface totul.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

Biserica noua, pictata in stil neobizantin de Gheorghe Popescu, are tot o turla, este mult mai impunatoare, avand elemente specifice stilului muntenesc. Catapeteasma din lemn de tei este cea originala din anul 1808, aceasta scapand de flacarile incendiului de la 1914.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

Manastirea urmeaza un plan dreptunghiular cu absida poligonala tripla la altar - trei altare - pictura interioara a acesteia fiind realizata in fresca, exteriorul fiind acoperit cu ceramica si ornamentatie cu caramida aparenta. Pridvorul manastirii este larg si deschis, fatada acestuia fiind sustinuta de o serie de sase coloane.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

De Manastirea Ciorogarla - Samurcasesti este legat si numele lui Tudor Vladimirescu care in drumul sau spre Bucuresti, in anul 1821 a poposit aici unde primeste delegatia boierilor, condusa de Dinicu Golescu, venita sa trateze cu comandantul pandurilor. Tot aici este vizitat si de episcopul Ilarion al Argesului, in noaptea de 15 martie 1821, cu scopul de a tempera situatia, iar dupa uciderea lui Tudor, episcopul va fi cel care va face slujba pentru odihna sufletului sau.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

La Manastirea Ciorogarla - Samurcasesti a functionat intre anii 1864-1875 o scoala primara in spiritul traditiei dar si ca urmare a legii instructiunii promulgata de Alexandru Ioan Cuza. Pe aici a trecut in luna septembrie a anului 1866 si regele Carol I, inainte de plecarea la lui la Constantinopol.

In anul 1944, osemintele domnitorului Ioan Cuza, in drum spre Curtea de Arges, unde au fost mutate temporar de la Ruginoasa, de teama ocupatiei rusesti, au fost depuse pentru scurta vreme la manastirea Ciorogarla - Samurcasesti.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

In muzeul manastirii sunt exponate de mare valoare: icoane de Gheorghe Tatarescu, un epitaf lucrat de Zoe Samurcas, o icoana cu trei registre lucrata in argint, o pictura pe cap de somn a pictorului Alexandru Baldovin, metanii din chilimbar, o cruce lucrata in filigran, daruita de Stanciu Jianu, tatal boierului haiduc Iancu Jianu, o cruce donata de Tudor Vladimirescu, din lemn acoperit cu argint aurit si pietre de topaz, vesminte preotesti si diaconesti, lucrate in fir de aur si alte lucruri de pret.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

In cimitirul manastirii se afla monumentele funerare ale familiei Alexandru Beldiman - fondatorul ziarului "Adevarul", la 1888 - si un cenotaf al capitanului Valter Maracineanu, eroul de la Grivita.

Langa biserica se afla morminte ale unor membri ai familiei ctitorilor dintre care amintim poetul Sandu Tzigara-Samurcas (1903-1987). Ctitorul nu si-a aflat locul de veci la manastirea construita de el, insa mormintele familiei si rudelor sale, precum si ale altor nume de rezonanta din istoria noastra, se afla aici.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

In efortul de intretinere periodica, la inceputul anului 2007, s-a inceput repictarea bisericii pe interior. Dar ploile din vara anului 2007 au facut ca apa de ploaie sa se infiltreze prin fisurile din mortarul ce lipea caramizile din zona turnului. Repictarea a fost amanata pentru ca mai intai sa fie realizata bine hidroizolatia acoperisului manastirii.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv este urmatoarea: din autostrada Bucuresti - Pitesti, spre comuna Ciorogarla, pe Drumul judetean 401 - strada Ana Ipatescu, nr. 53.

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

Manastirea Samurcasesti - Ciorogarla

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2013

Vizualizari: 32026

Voteaza:

Manastirea Ciorogarla - Samurcasesti 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE