
Manastirea Sfantul Nicolae Popauti
Biserica Sfantul Nicolae Popauti, din judetul Botosani, este una din multele ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. Manastirea dateaza din anul 1496 avand astazi o mare valoare artistica si istorica, atat pentru picturile sale interioare de mare valoare, cat si pentru arhitectura si rolul stratecig indeplinit.
Manastirea din Popauti a fost amplasata intr-o pozitie strategica determinata de iminentele navaliri ale dusmanilor atrasi de bogatiile targului Botosanilor. Drept urmare, arhitectura acesteia a urmat anumite criterii de siguranta - cladirii propriu zise a manastirii i-au fost adaugate ziduri solide si un turn de veghe - ajungandu-se la aspectul prezent pe care il are biserica - o veritabila cetate.
|
Biserica a suferit modificari in secolul al XVI-lea, fiind renovata la inceputul secolului al XVIII-lea, de Ana, sotia lui Mihai Racovita. In anul 1750 biserica din Popauti va fi numita manastire, cu obste de calugari, construindu-i-se si zidul de incinta, precum si alte cladiri de catre Matei Voda Ghica.
Din punct de vedere arhitectonic, biserica are toate trasaturile stilului moldovenesc din perioada de maxima inflorire a acestuia - atat planul, dispunerea incaperilor, cat si sistemul de constructie al turlei naosului, decorarea exterioara etc.
Biserica Popauti este zidita din piatra, in plan triconc, cu un soclu la baza edificiului, fatada placata cu piatra dispusa geometric, intretaiata la intervale regulate de patru benzi de caramida, cele de la mijloc fiind smaltuite in galben si verde. A fost pictata de la inceput in interior, dar pictura originala s-a pastrat numai in parte.
|
Fatada cladirii este realizata din benzi de caramida aparenta smaltuita si discuri ceramice colorate, ornamente cu motive geometrice, faunistice si heraldice.
Turnul-clopotnita a servit si ca adapost in caz de pericol, ceea ce explica de ce la etajul intai intrarea se face pe o scara exterioara care poate fi ridicata.
Biserica ocupa un loc important in ansamblul artei moldovenesti din secolul al XV-lea. Nu se poate sti cu certitudine momentul in care acest monument a primit decoratia sa interioara, caci nu exista documente din epoca care sa ateste data inceperii sau finalizarea decoratiei murale in timpul lui Stefan cel Mare.
Istoricul V. Dragut scrie "Biserica Sfantul Nicolae Popauti nu a fost pictata de la inceput in interior" iar istoricul Sorin Ulea afirma "Biserica din Popauti, ca si cele din Harlau si Dorohoi, reprezinta tipul deplin evoluat al arhitecturii moldovenesti" adica, construite din piatra si unele portiuni in asociere cu caramida, aceste au fost gandite pentru a corespunde cultului ortodox, corelat cu traditia bizantina.
|
Dispunerea picturii este de o mare amploare, ceea ce inseamna decorarea totala a interiorului bisericii, fiind baza conceptei bizantine moldovenesti de secol XV. Stilul de repartizare a scenelor pe registre apartine lumii bizantine dar, il putem gasi si in lumea occidentala a lui Giotto, la biserica San Francesco din Italia, unde scenele sunt impartite pe registre suprapuse in maniera bizantina.
Se regasesc similitudini din punct de vedere cromatic cu frescele lui Giotto in cea ce priveste rafinamentul de tonuri: alburi usor colorate, verde puternic cu tenta de albastru intens, rozuri-griuri colorate, ocruri calde si reci aplicate in campuri mari in special pe arhitecturi ceea ce creaza luminozitate si pretiozitate picturii.
Cromatica picturii de la Popauti produce un efect dinamic puternic in ansamblul ei, dar si prin tendinta de accentuare a scenelor religioase reprezentate in "Rugaciunea din gradina Ghetsimani "si "Tradarea lui Iuda", prin latura compozitionala a acestei idei religioase.
Banda decorativa este alcatuita din elemente florale poleite cu foita de aur, acest tip de friza este compusa printr-o repetitie modulara succesiva a unui element floral pe un fond inchis albastru, executia tehnica este realizata cu o mare precizie grafica, desenul fiind compus perfect sub forma unor vrejuri interminabile cu forme bogate si aspect de floare exotica multicolora.
In prezent, vechiul zid ce inconjoara manastirea a fost reconstruit pe vechea fundatie, conferindu-i acestui lacas sfant maretia de odinioara.
Armonia intre forme si valoarea cromatica impun acestui spatiu religos identitatea unicitatii lui. Manastirea din Popauti a fost declarata monument istoric in anul 1897 iar in 1899 aceasta va fi supusa unor lucrari de restaurare.
|
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.