Manastirea Stavnic

Manastirea Stavnic Mareste imaginea.


Manastirea Stavnic

Manastirea Stavnic este un schit de calugari din localitatea Schitu Stavnic, Comuna Voinesti, judetul Iasi. Manastirea este situata pe soseaua Iasi-Tibanesti-Negresti, la o distanta de aproximativ 22 de kilometri sud-vest de Iasi, urmand unei ramificatii pe partea dreapta, pe un drum de piatra de 750 de metri. Asezamantul este construit pe deal, la 100 de metri nord de sat. Este inconjurat de padure la 300 de metri in nord si in est.

Manastirea Stavnic

Desi in aceste locuri a existat viata monahala inca din vremea lui Petru Rares, schitul este cunoscut abia din secolul al XVIII-lea, cand a fost intemeiat de medelnicerul Constantin Cacoranu, care ulterior s-a si calugarit aici, luand numele Calistru.

 Manastirea Stavnic          Manastirea Stavnic

Schitul este citat in tinutul Carligaturii in anul 1772, apoi de catre generalul maior rus de origine germana Frederick William von Bawr, care a servit in armata rusa in timpul razboiului ruso-turc din 1768-1774, in lucrarea sa "Carte de la Moldavie pour servir a l’Historie militaire de la guerre entre les Russes et les Turcs", publicata la Amsterdam in anul 1783. De asemenea, in anul 1820, este mentionat intr-o alta lucrare ca fiind "Schitul lui Atanasie" in 1820.

Manastirea Stavnic

"Schitisoru nostru", dupa o consemnare pe o carte din 1736, a fost gasit parasit si in ruina in deceniul al IV-lea din secolul al XX-lea, in 1933 mai precis, de catre inginerul constructor si istoricul de arta veche Gheorghe Bals (1868-1934).

urmand unei ramificatii pe partea

La inceput schitul a functionat ca metoc al manastirii Sfantul Spiridon din Iasi, avand hramul "Intrarea in biserica a Maicii Domnului". A functionat ca schit de calugari pana la Al Doilea Razboi Mondial, cand a fost distrus de bombardamente, ramanand numai zidurile bisericii.

 Manastirea Stavnic          Manastirea Stavnic

In anul 1992, IPS mitropolit Daniel Ciobotea a reinfiintat schitul cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" - 21 noiembrie - avand ca obste de calugari, care sa reinvie viata monahala in acea localitate.

Manastirea Stavnic

Schitul Stavnic a fost reinfiintat, avand obste de calugari, in anul 1992, pe un teren aflat in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Sucevei. In anul 1997, pe terenul schitului, nu erau construite decat o mica biserica si o cladire pentru patru chilii.

Manastirea Stavnic

Hramul schitului este sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, praznuita in fiecare an la data de 26 octombrie.

Biserica este o constructie in forma de nava, din chirpici de lut, intarita cu tencuiala de ciment, pe temelie de beton. Are spatiul compartimentat in altar, naos si pridvor. Altarul este luminat de o fereastra la est.

Manastirea Stavnic

Catapeteasma, din lemn de tei, nu este sculptata, dar are niste profiluri in partea superioara si la usile imparatesti si diaconesti. Naosul este luminat pe fiecare parte de cate doua ferestre din lemn, dreptunghiulare, cu alte ferestruici de forma trapezoidala deasupra lor.

Pridvorul este inchis, luminat de o fereastra dreptunghiulara pe peretele sudic. Intrarea este prin partea vestica, pe o usa din lemn cu doua canaturi. Tavanul este plat in altar si pridvor si semicircular in naos. Biserica nu este pictata, peretii fiind impodobiti cu icoane.

Manastirea Stavnic

Turla este pe pridvor, oarba, de forma patrata, cu o fereastra spre sud si cu acoperisul piramidal. Acoperisul este din tabla zincata. Clopotnita inca nu era construita, clopotele fiind instalate pe un cadru foarte inalt din lemn de stejar.

 Manastirea Stavnic          Manastirea Stavnic

La o distanta de 200 de metri nord de biserica s-a construit inca o cladire parter, din caramida BCA, lunga de 50 de metri si acoperita cu placi de azbociment. In afara de chiliii, in aceasta cladire mai sunt bucataria, camarile, trapeza, staretia.

Manastirea Stavnic

La slujbele schitului vin credinciosi din satele Stavnic, Voinesti, Slobozia, Lungani.

Manastirea are atelier de tamplarie, administrat de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei si de Ocolul Silvic Manastirea Neamt, si de ceramica, precum si o caramidarie. In prezent, se afla in faza de constructie o a treia biserica, in forma de cruce si de dimensiuni mai mari, precum si reconstructia bisericii vechi, aflata in faza de proiect.

Manastirea Stavnic

Ansamblul schitului Stavnic a fost clasificat in anul 2004 ca monument istoric. Obiectivele componente ale ansamblului este Biserica Vovidenia, datand din 1727, cladirile anexe si zidul de incinta, datand de la inceputul secolului al XVIII-lea.

Manastirea Stavnic

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 9136

Voteaza:

Manastirea Stavnic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE