Aducerea moastelor Sfantului Atanasie cel Mare; Sfantul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului

Aducerea moastelor Sfantului Atanasie cel Mare; Sfantul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului Mareste imaginea.

Sfantul Atanasie cel Mare este praznuit de Biserica Ortodoxa atat la data de 18 ianuarie, cat si pe 2 mai (Aducerea moastelor sale in Constantinopol). Sfantul Atanasie cel Mare a fost unul dintre cei mai de seama episcopi ai Bisericii crestine din Alexandria in sec. al IV-lea.

Acesta s-a nascut in Alexandria, in 295 sau 296, si a primit o temeinica educatie clasica si teologica. La 24 de ani a fost hirotonit diacon de catre arhiepiscopul cetatii, Alexandru, incredintandu-i-se totodata si functia de secretar al acestuia. In aceasta calitate il insoteste pe patriarh la Sinodul de la Niceea, in 325, unde joaca un rol decisiv in combaterea arianismului si in condamnarea lui Arie.

Este ales episcop al Alexandriei, odata cu moartea Sfantului Alexandru - 8 iunie 328. Sfantul Atanasie a fost episcop pana in 373. In tot acest timp a suferit cinci exiluri, insa acestea nu l-au impiedicat sa desfasoare o bogata activitate teologica - mai ales o politica bisericeasca antiariana.

Majoritatea lucrarilor sale au ca obiect lupta pentru apararea credintei niceene. El supune argumentele exegetice si dialectice ale oponentilor sai unei analize critice, scrupuloase, dovedindu-le netemeinicia. Ajutat de vastele sale cunostinte scripturistice, teologice si filosofice, el a izbutit sa puna pe temelii solide credinta crestina ortodoxa.

Sfantul Atanasie cel Mare a murit la 2 mai 373, dupa 45 de ani de episcopat. A fost unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public. 
 
Tot in aceasta zi. facem pomenirea:

- Sfintilor Mucenici Esper si Zoe, si a fiilor lor Chiriac si Teodul;

- Sfintei Matrona - Sfanta Matrona din Moscova este praznuita pe 2 mai (19 aprilie Vechiul Calendar). Numita "cel de-al optulea stalp al Rusiei” de catre Sfantul Ioan de Kronstadt, Sfanta Matrona a fost o personalitate rara si cu totul harismatica a Bisericii Ortodoxe din Rusia, manifestand darurile duhovnicesti ale inainte vederii si tamaduirii inca din copilarie.

Matrona Dimitrievna Nikonova s-a nascut in anul 1881, in gubernia Tula, intr-o familie de tarani saraci, cu patru copiii. Semnele alegerii ei de catre Domnul s-au aratat inca inainte de nastere. Din cauza saraciei in care traiau, parintii Matronei se gandeau ca dupa nastere sa o abandoneze intr-un orfelinat

Citeste mai multe informatii despre Sfanta Matrona

- Cuviosului Iordan;

Maine, 3 mai, facem pomenirea Sfantului Irodion de la Lainici si a Sfintilor Mucenici Timotei si Mavra.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

06 Noiembrie 2021

Vizualizari: 41665

Voteaza:

Aducerea moastelor Sfantului Atanasie cel Mare; Sfantul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox