Atanasie cel Mare

Atanasie cel Mare Mareste imaginea.

 

Sf. Atanasie cel Mare (295-373). S-a nascut la Alexandria in anul 295 sau 296, unde este instruit in cultura clasica si in teologie, probabil chiar la scoala catehetica din localitate. A fost hirotonit diacon in 319 de catre Alexan­dru, episcopul locului, si devine secre­tarul sau. In aceasta calitate, il insoteste pe Alexandru la primul sinod ecumenic de la Niceea (325), unde se impune in disputa impotriva arienilor.

La moartea lui Alexandru (328), ii succede la tronul episcopal. Imparatul Constantin ii porunceste sa-l reprimeasca pe Arie, revenit din exil, in comuniunea Bisericii. Atanasie refuza. Dusmanii sai se aduna la un sinod in Tyr (335) si il depun din treapta, pentru ca nu dupa mult timp imparatul insusi sa-1 exileze la Treveri, in Galia. Revine in scaunul epis­copal din Alexandria in 337, dupa moar­tea imparatului Constantin.

Este depus din nou din treapta la Sinodul de la Antiohia (339). Atanasie se retrage la Roma. Papa luliu I convoaca un sinod la Roma (341), care il achita de toate acuzele, iar sinodul de la Sardica (343) il repune in treapta. Nu se poate intoarce la Alexandria decat in 345, dupa moartea episcopului Gri-gorie din Capadocia. Ajunge la Alexandria in 346. intre timp ocrotitorul sau, imparatul Constans, decedeaza (350). Noul impa­rat, Constantius, care stapanea peste in­treg imperiul roman, sustinator al aria­nismului, convoaca un sinod la Arles (353) si un altul la Milano (355), unde il condamna pe Atanasie si il inlocuieste cu un oarecare George din Capadocia. Ata­nasie paraseste scaunul episcopal pentru a treia oara. De aceasta data se retrage printre calugarii din desertul egiptean. Ramane printre calugari timp de sase ani, cand revine din nou la Alexandria, in timpul imparatului Iulian, care recheama pe toti episcopii aflati in exil. Iulian moare in 363, iar Atanasie revine pe tronul epis­copal, insa nu pentru multa vreme. Va fi din nou exilat de imparatul Valens in 365. Imparatul Valens il recheama pe Atanasie. De aceasta data, el ramane in scaun pana la moarte. Biserica Ortodoxa il praznuieste la 18 ianuarie, impreuna cu Sf. Chiril al Alexandriei. Aducerea moastelor Sf. Atanasie la 2 mai.

.
Pe aceeaşi temă

25 Mai 2012

Vizualizari: 8352

Voteaza:

Atanasie cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul atanasie cel mare

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE