Sfantul Fanurie

Sfantul Fanurie Mareste imaginea.

Sfantul Fanurie este praznuit pe 27 august. Sfantul Fanurie s-a nascut in insula Rodos din Grecia, insa nu se cunoaste data nasterii sale. Sfantul Fanurie a avut doisprezece frati, iar el a fost cel mai mare. Dupa moartea tatalui sau, mama sa ajunge sa cante si sa joace prin diverse locuri. Incepe sa duca o viata pacatoasa. Cand Fanurie descopera acest lucru, decide sa fuga in pustiu. Primeste botezul si revine dupa un timp in orasul sau natal. Afla ca mama sa a murit in momentul in care a fost descoperita de el intr-un local si ca fratii sai s-au raspandit prin lume.

Revine in pustie si duce o viata aspra, manca o data la trei zile. Prin rugaciune a adus tamaduire surzilor, orbilor, botezandu-i si invatandu-i dreapta credinta. Cu toate ca savarsise atatea minuni, este nevoit sa parasesca cetatea, din cauza rautatii oamenilor. Acestia spuneau ca minunile savarsite de el nu sunt facute cu ajutorul lui Dumnezeu, ci al demonilor. Se pare ca ajunge in Egipt, unde o readuce la viata pe fiica regelui. In urma acesti minuni, imparatul si slujitorii sai au primit botezul.

Dupa o vreme, vrajitorii din Egipt s-au ridicat impotriva lui Fanurie si astfel, sfantul a fost supus la multe chinuri: i s-au taiat mainile si degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dintii, a fost batut cu pietre, ca in cele din urma sa i se taie capul.

Moastele Sfantului Fanurie au fost descoperite de cativa pastori, in jurul anului 1500, intr-o pestera. Alaturi de moastele sale, au gasit si o piele de animal pe care era scrisa viata Sfantului Fanurie.

Exista obiceiul ca in ziua cinstirii Sfantului Fanurie sa se imparta turte saracilor, amintind de turtele Sfantului care prin ele facea milostenie pentru iertarea sufletului mamei sale. Numele Fanurie, in limba greaca, inseamna "cel ce arata" si din acest motiv este considerat a fi protectorul celor care au pierdut lucruri si persoana care iti descopra calea de urmat in vreme de indoiala.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:
- Sfantul Cuvios Pimen;
- Sfintei Mucenite Eutalia;
- Sfantului Cuvios Liberiu;
- Sfantului Cuvios Osie;
- A botezului famenului etiopian, savarsit de Sfantul Filip;
- Sfintei Antuza cea Noua.

Maine, facem pomenirea Sfantului Cuvios Moise Etiopianul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

26 August 2022

Vizualizari: 45313

Voteaza:

Sfantul Fanurie 5.00 / 5 din 8 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • Grecu StelutaPostat la 2013-08-27 13:52

    Milueste-ma Doamne!

  • Tatiana GirbaPostat la 2013-08-27 10:40

    D-ZEU STIE DE CE AVEM NEVOIE FIECARE, NOI, PACATOSII TREBUIE SA NE RUGAM SI IAR SA NE RUGAM, PENTRU CA EL, NE IUBESTE PE TOTI . AMIN !

  • Cornelia AlexandruPostat la 2012-08-27 07:30

    SFINTE FANURIE FA O MINUNE CU VIATA MEA TE ROG DIN INIMA,AZI DE ZIUA MEA la 59 ani! DARUIESTE MI MACAR ZECE ANI LINISTITI SI FERICITI! MULTUMESC !Amin!

  • daniel badulescuPostat la 2010-08-27 08:32

    Doamne Iisuse Hristoase , pentru rugaciunile Sfantului Fanurie , miluieste-ma si pe mine pacatosul.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox