Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil

Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil Mareste imaginea.

Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea buna Fecioarei Maria; el este cel care a vestit "taina cea din veac ascunsa”; el este vestitorul Intruparii Fiului lui Dumnezeu.

Sfantul Gavriil este unul dintre cei sapte ingeri de mare sfat care stau inaintea Tronului lui Dumnezeu. El s-a infatisat si lui Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, mai inainte de a se arata Fecioarei Maria. El este trambita ce aduce vestile cele bune ale lui Dumnezeu.

Potrivit unor Sfinti Parinti, tot Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea buna si Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, cum ca vor naste o fata, pe Maica Domnului. Se marturiseste ca tot el este cel care l-a insotit pe Moise, in pustie, atunci cand dreptul a scris Cartea Facerii. Tot el este cel mai de seama dintre toate cetele ingeresti, el stand langa Tronul lui Dumnezeu si ducand omului cele mai mari vesti dumnezeiesti.

Sfantul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, dupa Buna Vestire, pe 8 noiembrie, cand sarbatorim Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si pe 13 iulie, cand facem pomenire de minunile savarsite de Sfantul Arhanghel Gavriil.

Troparul Sfantului Arhanghel Gavriil

Mai marele Voievod al Ostilor ceresti, rugamu-te pe tine noi nevrednicii. Ca prin rugaciunile tale sa ne acoperi pe noi, cu acoperamantul aripilor maririi tale celei netrupesti, pazindu-ne pe noi cei ce cadem cu deadinsul si strigam: Izbaveste-ne din nevoi ca un mai mare peste cetele puterilor celor de sus.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Montanus preotul si Maxima, sotia lui;
- Sfintilor 26 de Mucenici care au patimit in Gotia;
- Sfintilor Mucenici Codrat, Teodosie, Emanuil si alti 40, din partile Rasaritului;
- Sfantului Preacuvios Stefan Marturisitorul, egumen al Manastirii Triglia, din Bitinia;
- Sfantului Sfintit Mucenic Irineu din Srem;
- Sfantului Cuvios Malhu;
- Sfantului Cuvios Vasile cel Nou.

Maine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Matrona din Tesalonic.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

26 Martie 2019

Vizualizari: 43545

Voteaza:

Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil 4.60 / 5 din 10 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • simona turkPostat la 2015-03-26 11:21

    Sfinte Arhanghele Gavriil tu care esti aproape de tronul Imparatesc al Bunului Dumnezeu roaga-te si pentru mine pacatoasa si pentru familia mea ca sa ne dea noua iertare de pacate si turor oamneilor pace si liniste sufleteasca.Amin!

  • ioan ciolpanPostat la 2015-03-26 10:38

    da Doamne sa vedem gresalele noastre si sa nu osandim pe aproapele,ajutama Doamne sa nu judec pe aproapele!

  • costel popescu Postat la 2014-03-26 09:40

    Astazi este praznuit Sfantul Montanus si sotia sa, Maxima. "Montanus slujise ca preot ani de-a randul pentru comunitatea crestina din cetatea daco-romana. Le citise si le predicase Evanghelia lui Hristos, ii cercetase pe cei bolnavi, ingropase crestineste pe cei morti si ii povatuise pe toti pe calea lui Dumnezeu. Casa lor, precum a lui Aquila si Priscila din Corint, a lui Filimon si a Apfiei din Colose si al lui Nimfas din Laodiceea, era o adevarata biserica, in care Maxima slujea ca diaconita prin fapte bune, milostenii si virtuti. De aceea, atunci cand au auzit proclamarea sentintei de condamnare a lor la moarte, au rostit intr-un glas: 'Multumim Tie, Doamne Iisuse Hristoase, ca ne-ai dat rabdare si ne-ai gatit de marirea cea vesnica'. De asemenea, din Martiriul Sfantului Montanus mai aflam ca dupa ce 'slujitorii demonilor ajunsesera cu ei la malul raului Sava si le legara cate o piatra de gat, Montanus , ridicandu-si mainile catre cer, se ruga, zicand: Doamne Iisuse Hristoase, Care ai patimit pentru mantuirea lumii, primeste sufletele robilor Tai, Montanus si Maxima, care patimesc pentru numele Tau. Creste, Doamne, si apara turma cea credincioasa a Bisericii Tale din Singidunum si de prin toate vaile Dunarii. Cu ochii mintii vad, Doamne, cum in aceasta latura de pamant se ridica un popor nou, care cheama numele Tau cel sfant prin biserici in lingua romana. Iar slujitorii demonilor inecara in raul Sava pe sfintii Montanus si Maxima . Valurile apelor trasera la maluri trupurile lor sfintite. Intru ascuns credinciosii le ridicara si le pastrara cu scumpatate, ca pe niste odoare de mult pret". D. Remesianul

  • II CPostat la 2012-03-26 09:30

    Sfintilor, rugati-va pentru noi!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox