CATERISIREA EPISCOPILOR (CATI EPISCOPI POT CATERISI PE ALTUL; NICI DOI, NICI TREI NU POT CATERISI PE ALTUL - 1 Constanti nopol

Aravian, episcopul Ancirei, zise Nu pentru pricina de fata, ci temanduma pentru intreaga viata viitoare, rog Sfantul Sinod sa se pronunte ori de pot doi episcopi sa cateriseasca sau nu? Si ori de se poate face aceasta in absenta mitropolitului sau nu? Pricinei prezente nu se va aduce nici un prejudiciu; ma tem insa ca unii, luand putere din cele zise, sa nu indrazneasca unele ca acestea; deci va rog sa raspundeti . Nectariu, episcopul Constantinopolului, zise Laudabila este propunerea preacucernicuIui episcop Aravian; dar ca in viitor sa nu se mai poata intampla asemenea lucru, fara a osandi cele trecute, vom hotari pentru viitor . Aravian, episcopul Ancirei, zise Pe cele trecute le osandeste sinodul fericitilor Parinti de la Niceea, care oranduieste ca cei ce hirotonesc sa nu poata fi mai putin decat trei episcopi, si nici mitropolitul sa nu fie absent; eu insa am pus intrebarea temandu-ma in privinta celor viitoare. Eu doresc deci ca voi sa va pronuntati lamurit, dar neconditionat si fara indoiala, ca urmand sinodului de la Niceea, doua persoane nu pot nici sa hirotoneasca, nici sa cateriseasca pe un episcop . Apoi, dupa altele, Teofil, episcopul Alexandriei, zise impotriva celor ce nu mai sunt nu se poate aduce hotarare de reprobare, mai ales daca fiind in viata nu au fost osanditi; daca insa cineva are in vedere pe cei ce vor trebui sa se cateriseasca in viitor, mi se pare ca nu numai trei episcopi trebuie sa fie de fata, ci daca se poate, toti episcopii eparhioti, pentru ca condamnarea celui ce este vrednic de caterisire sa fie mai temeinica prin votul mai multora.
Fiind de fata si cel judecat . Nectarie, episcopul Constantinopolului, zise Deliberandu-se asupra unor propuneri si oranduiri legale, acestea se hotarasc fara sa se tina seama de vreo pricina personala.
Asadar, precum a propus preasfintitul episcop Aravian, voind sa se hotarasca in privinta celor din vii-tor, precum logic si in chip uman si-a fixat parerea preasfintii ui episcop Teofil, se hotaraste ca in viitor cel supus judecatii sa nu se cateriseasca nici de trei si mai vartos nici de doi episcopi; ci cu votul unui sinod mal mare si adica al celor din eparhie, precum au oranduit si canoanele apostolice . Flavian, episcopul Antiohiei, zise Lamurite sunt cele ce le-a propus preasfintitul sl preacucernicul episcop Nectarie, si preasfintitul si preacucernicul episcop Teofil; si toti ai Bisericii le intarim .

15 Mai 2009

Vizualizari: 683

Voteaza:

CATERISIREA EPISCOPILOR (CATI EPISCOPI POT CATERISI PE ALTUL; NICI DOI, NICI TREI NU POT CATERISI PE ALTUL - 1 Constanti nopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE