OCROTIREA CLERICILOR LOVITI DE NESTORIENI - 3 sin. III ec.

Iar daca oarecare dintre clericii din fiecare cetate, ori sat (localitate de la tara), au fost opriti de la preotie de catre Nestorie si de catre cei impreuna cu dansul pentru ca cugeta drept (pentru invatatura lor dreapta), am indreptatit si pe acestia sa-si dobandeasca (primeasca) din nou treapta proprie. Iar in genere, poruncim ca acei clerici care cugeta deopotriva (invata de acord) cu sinodul ortodox si ecumenic sa nu se supuna nicidecum si in nici un chip episcopilor care S-au dezbinat, sau celor care se despart (de Biserica). - 4 sin. III ec. OSANDA CLERICILOR TRECUTI LA NESTORIENI Iar daca unii clerici s-ar dezbina si ar indrazni ca, fie aparte (in particular), fie in obste (in mod public), sa cugete (invete) cele ale lui Nestorie sau cele ale lui Celestiu, de catre Sfantul sinod s-a socotit cu dreptate ca si acestia sa fie caterisiti.
- 5 sin. III ec. CLERICII REABILITATI DE NESTORIENI RAMAN OSANDITI Iar cati au fost osanditi de catre sfantul sinod sau de catre episcopii lor, pentru fapte necuviincioase, si acestora in mod necanonic a incercat sau ar incerca Nestorie, dupa nesocotinta lui in toate, ori cei care cugeta (invata) cele ale lui, sa le dea inapoi comuniunea sau treapta, am gasit cu dreptate ca ei sa fie fara folos (din acestea) si sa ramana nimic mai mult decat caterisiti. - 3 sin. IV ec. SE OPRESTE INDELETNICIREA CU TREBURI INCOMPATIBILE CU STAREA CLERICALA A venit la Sfantul Sinod (la cunostinta Sfantului Sinod) ca oarecari dintre cei cuprinsi (inclusi) in cler se fac arendasi ai averilor straine pentru castig rusinos si se indeletnicesc cu treburi (afaceri) lumesti, apoi, lenevin-du-se in slujirea lui Dumnezeu si alergand prin casele oamenilor, din iubire de argint iau asupra lor si manuirea (administrarea) de averi.
De aceea, sfantul si marele sinod a oranduit (hotarat) ca de acum inainte nimeni, nici episcopul, nici clericul, nici monahul, sa nu ia in arenda averi, nici sa se vare (amestece) pe sine in chivernisirea (administrarea) lucrurilor lumesti, afara numai daca ar fi chemat cumva dupa legi la epitropia de neinlaturat (obligatorie) a nevarstnicilor (minorilor), sau daca episcopul cetatii l-ar randui sa poarte grija lucrurilor bisericesti sau a orfanilor sau a vaduvelor neajutorate sau a persoanelor care mai ales au trebuinta de ajutor bisericesc pentru frica lui Dumnezeu. Iar daca cineva de acum inainte ar incerca sa calce cele oranduite (hotarate), unul ca acela sa se supuna pedepselor bisericesti.

15 Mai 2009

Vizualizari: 406

Voteaza:

OCROTIREA CLERICILOR LOVITI DE NESTORIENI - 3 sin. III ec. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE