Craciunul la timpul prezent

Craciunul la timpul prezent Mareste imaginea.

Pentru Dumnezeu exista doar timpul prezent. Astazi, este numele timpului lui Dumnezeu, marturisea parintele Galeriu. Asa ca nu e cazul sa socotim ca avem parte de o greseala atunci cand auzim in Biserica, dupa mai bine de 2000 de ani de la nasterea Mantuitorului in Betleem, cantandu-se "Fecioara astazi pe Cel mai presus de fiinta naste". Suntem chemati de Biserica sa traim "vremea aceea".

E bine sa nu uitam niciodata ca in fiecare luna decembrie, nu ne amintim de ceva ce s-a petrecut candva. Fiul lui Dumnezeu Se naste tainic si in zilele noastre, motiv pentru care suntem datori sa traim prin cuvantul "astazi". Ingerul le-a vestit pastorilor: "Astazi vi S-a nascut Mantuitor, Hristos Domnul". Iar credinciosii canta: "Astazi S-a nascut Hristos, Mesia chip luminos" sau "O, ce veste minunata in Betleem ni se arata, ca astazi S-a nascut Cel fara de inceput". In Biserica, Nasterea Domnului se petrece si acum si se va peterece mereu, pentru ca evenimentele dumnezeiesti s-au petrecut intr-un astazi al lui Dumnezeu, sunt ale vesniciei.

Din nefericire, omul modern a pierdut semnificatia prezentului, nu se mai gandeste ca Hristos Se naste, si asta pentru ca nu mai traieste si in Biserica unde se canta: "Hristos Se naste slaviti-L, Hristos din ceruri intampinati-L".

Si in lipsa prezentului da frau liber imaginatiei. Si asa se ajunge ca bradul, renii, ofertele comerciale sa fie cele care marcheaza sarbatoarea Craciunului. E bine sa nu ne lasam purtati de cei ce rezuma Craciunul la taierea porcului, la a umple cosul cu diverse produse sau la cat de luminat este orasul.

E timpul sa luam aminte ca Fecioara Maria cauta si acum un loc in care sa-L nasca pe Hristos. Parintele Staniloae marturisea ca atunci cand Tatal L-a trimis pe Fiul la plinirea vremii, I-a spus: "Mergi si mantuieste-Ti fratii! Dezvaluie-le chipul. Chipul Tau sa se arate in ei". Acesta este sensul intruparii Domnului - sa scoata la lumina chipul Lui in noi, chip dupa care am fost creati. Si aceasta cauta si acum Maica Domnului prin umblarea ei tainica in lume - sa-L nasca pe Hristos in noi. Sa ne oferim si noi spre a-I fi salas. Asa vom intelege mai bine stihurile colindului: "Astazi s’a nascut /Cel far’ de’nceput".

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

18 Decembrie 2018

Vizualizari: 10091

Voteaza:

Craciunul la timpul prezent 0 / 5 din 0 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Postat la 2010-12-19 00:26

    CRACIUN FERICIT,,cu pace sufleteasca si dzeu in sufletul nostru,,,,,fi-ti binecuvantati,,

  • Samy SamyPostat la 2010-12-16 11:13

    frumos articol....multumesc frumos...

  • DUMITRU ALBUPostat la 2010-12-15 10:21

    omul de azi este un prizonier. el este inca de mic obisnuit sa se incadreze in niste structuri care nu tin seama de relativitatea lui Dumnezeu si de atributele Sale spirituale. Multi nu inteleg ca Dumnezeu este prezent (temporal si spiritual) in aceasta dimensiune in care ne ducem existenta. Fiind relativ, Dumnezeu nu se incadreaza in niste coordonate de timp. EL exista -infinit, +infinit. EL a fost prezent in viata oamenilor de acum 1000 de ani, este prezent in viata oamenilor de azi si va fi prezent in viata oamenilor de peste 10 ani, fiind contemporan cu toti acestia, ca traitor pururea in prezent ce este. Prezenta lui Dumnezeu nu este limitata, dat fiind ca el se regaseste in intraga Creatie si O cuprinde pe toata aceasta (oameni, animale, plante, sisteme palnetare...etc). Dumnezeu se regaseste in fiecare structura atomica, pe care de altfel o si anima. Noi oamenii nu suntem prezenti in Dumnezeu, de aceea IL situam undeva intr-o dimensiune exterioara noua. El este prezent in acelasi timp peste tot; cu cei care traiesc in Paris sau Londra sau Moscova sau in Bucuresti sau in orice asezare umana de pe acest pamant...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE