Cand trebuie tinuta predica?

Cand trebuie tinuta predica? Mareste imaginea.

In ultima vreme, doar in bisericile in care slujeste un episcop ne este dat sa ascultam predica imediat dupa citirea Sfintei Evanghelii. Astazi, predica se tine la vremea Chinonicului sau dupa ce preotul a facut otpustul, desi, nu este canonic.

In vechime, predica era tinuta dupa ce Evanghelia era citita. Acelasi lucru se petrecea si in sinagoga iudaica. In acest caz ne putem aduce aminte de momentul in care Mantuitorul citeste pericopa de la Isaia "Duhul Domnului este peste Mine...", si apoi incepe sa le "graiasca lor..." Lc.4, 16-27.

Cei care s-au intrebat de ce nu se mai tine predica asa cum era in vechime, au primit ca raspuns ca in timpul citirii pericopei evanghelice nu sunt prezenti toti credinciosii. Dar o astfel de practica nu incurajeaza intarzierea credinciosilor? Daca am avea parte permanent de o predica buna, cu siguranta credinciosii ar face tot posibilul sa nu lipseasca de la ea.

Uneori se intampla sa nu se mai predice. Raspunsul in astfel de situatii a fost "avem doua inmormantari", "avem un botez", ... Deci, trebuie sa prescurtam cele ce se petrec in cadrul Liturghiei. Cred ca cel mai indicat ar fi ca preotul sa inceapa slujba cu cateva minute mai devreme decat de obicei, ca predica sa nu fie inlaturata.

Uitam ca momentul Chinonicului are menirea de a umple timpul necesar impartasirii preotului, dar urmareste si pregatirea credinciosilor pentru Sfanta Impartasanie. Sa nu pierdem din vedere, ca acolo unde predica are loc la Chinonic, preotul nu poate fi atent la ea. El este preocupat cu propria impartasire si de rugaciunile care o insotesc. Este gresit sa credem ca predica nu trebuie sa se adreseze si preotului.

De ce avem nevoie de predica?

Din Sfanta Scriptura cunoastem ca Dumnezeu vorbea cu oamenii pe cat le era lor cu putinta sa-L auda. "Asa a venit la Adam, asa a certat pe Cain, asa a grait cu Noe, asa S-a facut oaspete lui Avraam, iar dupa ce firea noastra s-a plecat spre rautate si ca intr-o tara indepartata s-a instrainat, atunci le-a trimis carti ca unor plecati departe, innoind ca printr-o epistola prietenia cea veche catre noi" (Sfantul Ioan Gura de Aur). Din cauza ca am rupt relatia cu Dumnezeu, avem nevoie de Evanghelie si de predica.

"Ar fi trebuit sa nu avem nevoie de ajutorul Sfintelor Scripturi, ci sa avem o viata atat de curata incat harul Duhului sa fi tinut locul Scripturii in sufletele noastre. Si dupa cum Sfintele Scripturi sunt scrise cu cerneala, tot asa ar fi trebuit ca si inimile noastre sa fie scrise cu Duhul cel Sfant" (Sfantul Ioan Gura de Aur).

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

09 Octombrie 2012

Vizualizari: 6035

Voteaza:

Cand trebuie tinuta predica? 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

predica sfanta liturghie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE